Tanja Ribič, Kataya in Rok Kunaver: Združuje jih pustolovsko otroštvo

Tanja Ribič, Kataya in Rok Kunaver: Združuje jih pustolovsko otroštvo (foto: 2i Film) 2i Film
Vir: Lady
3. 12. 2016

Pevka Kataya, igralka Tanja Ribič in igralec Rok Kunaver so posodili glas risanki Vaiana – iskanje bajeslovnega otoka, ki je nastala v studiih Disney. Glavne 'akterje' smo obiskali v studiu, kjer so nam po končani sinhronizaciji zaupali, kakšno otroštvo so imeli sami ter ob katerih risankah so se jim najbolj zasvetile otroške oči.

Vaiana – iskanje bajeslovnega otoka je nova mojstrovina iz Disney­jevih animacijskih studiev, ki nas bo v letošnji zimi popeljala med otoke Tihega oceana ter bogato zgodovino njihovih prvotnih naseljencev. Vaiana je pustolovska deklica, ki gre na odpravo za svoje ljudstvo. Zgodba poudarja pogum, vztrajnost, predanost, sočutje, družinske vezi in iznajdljivost. Risanka bo na sporedu od 24. novembra v distribuciji 2i Filma.

Sanjala je evrovizijski oder

Glavno junakinjo Vaiano sinhronizira Kataya, glavni moški glas posoja Rok Kunaver, režiserka glasov pa je Tanja Ribič. "Disneyjeve kreacije so resnično nekaj posebnega. Ponosna sem, da me je doletela čast, da sem režiserka sinhronizacij njihovih osupljivih celovečernih animiranih filmov. Vedno so tako zabavni, aktualni, nevsiljivo poučni, primerni za staro in mlado. Pri sinhronizaciji začutiš, kot da si del ustvarjalne ekipe," nam je zaupala Tanja, ki priznava, da je bila tudi sama tako kot Vaiana precej 'gusarski' deklič. "Najraje se spomnim svojih osnovnošolskih preganjanj po gozdu, kjer smo se z družbo igrali kavboje in Indijance," je povedala Tanja. Tudi sama je kot otrok imela veliko želja, a tako globalnih in plemenitih kot glavna junakinja ne. "Razen tega, da sem si vedno želela čim več živali okrog sebe. No, to željo si rada izpolnjujem. Kot sem si na primer tudi željo, da bi pela na evrovizijskem odru," je ponosno povedala Tanja. Uspešna igralka je kot otrok najbolj uživala v Disneyjevih risankah. "Te risanke so bile vedno največja poslastica. Svoje imitatorske sposobnosti pa sem si brusila ob Muppet Showu. Še danes risanke rada gledam, sploh te, pri katerih sodelujem, saj tako vidim najbolje. Če sem pa pri 'koritu'," je v smehu zaključila Tanja.

Jokala med snemanjem

Pevko Katayo je risanka Vaiana popolnoma navdušila, celo tako zelo, da je med snemanjem dejansko zajokala, saj se je z glavno junakinjo povsem poistovetila. "Čutim njen pogum in trmo! Kot otrok sem bila trmasta in navihana, počela norčije cele dneve. A seveda šele po tem, ko sem napisala domačo nalogo. Torba je šla v kot in že smo se šli podit po travnikih, spuščat po bregovih, najraje pa sem plezala po drevesih. Nikoli me drevo ni spustilo. Trkam na les," se je razgovorila pevka, ki si je kot deklica rada tudi izmišljevala zgodbice, kriminalke ter se pretvarjala, da je pravljično bitje. "Ja, imam kar bujno domišljijo," je povedala v smehu. Kataya si je že od malih nog želela postati pevka in to ji je tudi uspelo. "Vsak dan pa imam nove sanje, ki jih skušam uresničiti, hkrati pa sem hvaležna za prav vse, kar že imam," nam je zaupala plavolaska, ki je na vprašanje, katere risanke je imela najraje kot deklica, kot iz topa odgovorila. "Leteče medvedke in Smrkce! Klasika je bila najboljša. Danes pa se do solz nasmejim risankam Family guy in American dad, drugače pa si pogledam skoraj vse, ki pridejo na televizijo ali v kino, saj jih namreč veliko tudi sinhroniziram," je povedala pevka.

Risanke niso samo za otroke

Igralec Rok Kunaver je svoj glas posodil glavnemu moškemu junaku Mauiju. "To risanko je bilo super sinhronizirati, ker imam vlogo polboga, in če človek igra polboga, je vedno pol božje," je v smehu povedal Rok, ki je bil kot otrok zelo hiperaktiven, starši so ga le s težavo ukrotili. "Bil sem zelo pustolovski in moje otroštvo je bilo vedno zabavno, spomnim se samo lepih stvari, razbitih kolen ter oken. Odraščal sem v Ljubljani, kjer sem vedno imel veliko družbo, igrali smo se zunaj," nam je zaupal igralec, ki je že kot otrok imel rad adrenalin in tovrstne športe. Seveda je imel rad tudi risanke. "Gledal sem nedeljski Živ žav, Fračji dol, Smrkce, Biskvitke. No, še danes z veseljem gledam risanke, a ne tistih, v katerih igram, saj se tistim drugače 'posvetim'," je bil iskren Rok, ki je dodal, da so risanke vedno boljše in vedno bolj namenjene odraslim. "Več si drznejo in tudi gledalci smo vedno bolj odprti za to, da animirani film ni samo za otroke, saj je to umetnost, ki lahko navdušuje tudi nas odrasle," je še za konec povedal igralec.

Barbara Majič