Tanja Ribič: V gledališču zatirana že leta in leta

20. 5. 2014 | Vir: Nova
Deli

Razlog, da se je Tanja Ribič za nekaj časa umaknila z gledališkega odra, ne tiči le v mamljivih filmskih ponudbah. K temu naj bi jo prisilile tudi razmere v matičnem gledališču, ki naj ne bi bile rožnate že zadnjih 20 let.

Polena pod Tanjinimi nogami so se začela kotaliti že z legendarnim Teatrom Paradižnik in odhodom na Evrovizijo. Vodstvu MGL-ja, iz katerega je izvzeta sedanja direktorica, ki Tanjin talent menda izredno ceni, igralkini uspehi zunaj hiše namreč niso bili najbolj pogodu in tako je bila kmalu prikrajšana za nekatere vloge, sploh v zadnjih letih. Pika na i pa je bil spor z režiserjem Diegom de Brea, ki je igralki celo prepovedal ogled vaj.

Tanja naj bi lani v muzikalu Ženske na robu živčnega zloma zaigrala v vlogi glavne protagonistke Pepe, a ker sta z režiserjem na vlogo gledala drugače, je slednji vlogo na koncu namenil igralki Viktoriji Bencik Emeršič, sicer ženi igralca Bojana Emeršiča. "Igralčeva beseda proti režiserjevi v Sloveniji ne pomeni nič. Besede igralca se ne sliši," je takrat povedala Tanja. V gledališču naj bi veljalo strogo pravilo uravnilovke, kar igralci zaradi ljubezni do gledališča do neke mere sicer potrpijo, a Ribičevi je očitno le prekipelo.

PRIVOŠČILA SI JE ODMOR

Igralka je v gledališču tako na pavzi že leto dni, ki pa jo je podaljšala na dve in iz Mestnega gledališča ljubljanskega ni bila odpuščena, kot se je pisalo v medijih. To nam je potrdila tudi direktorica gledališča Barbara Hieng Samobor: "V mojem mandatu je imela veliko vidnih vlog, lani pa je dobila eno ali dve filmski ponudbi, zaradi katerih sva se dogovorili, da za to dobo prejema minimalno plačo, odigra stare predstave, v nove premiere pa, vsaj za zdaj, ne bo vključena.

Tanjo kot igralko vsekakor pogrešam, a ker razumem, da je dober filmski scenarij redkost, smo ji to omogočili. Je dobra igralka, želim si jo v naših vrstah, svojo pot pa si bo tlakovala sama." Samoborjeva, ki drugih razlogov za igralkin odmor od gledališča ni navedla, je še dodala, da s prihranjenim denarjem, ki ga ne porabi za plačo Ribičeve, najema gostujoče igralke.

GLEDALIŠČU SE NE BO ODPOVEDALA

O tem, da bi se za vedno odpovedala odrskim deskam in jih zamenjala za film in televizijo, pa Tanja menda sploh ne razmišlja. "Prosila sem za nekaj časa, da se lahko delno umaknem. To sicer niso leta, da bi šla delat kariero v tujino, grem pa malo zadihat in stvari pogledat z razdalje," nam je zaupala trenutno ena najproduktivnejših televizijskih in filmskih igralk pri nas.

Tanja namreč blesti kot žirantka priljubljenega šova Znan obraz ima svoj glas, ima vidno vlogo v novemu filmu Srđana Dragojevića Atomski z desne, pohvali pa se lahko tudi z vlogo v filmu, v katerem bodo zaigrala velika hollywoodska imena, kot so Eric Roberts, Sean Young in Armand Assante. Film Leaves of the Tree, katerega režiser je Ante Novaković, so na Siciliji snemali marca. A izzivom še kar ni videti konca, Tanja in Đuro sta zgodaj spomladi obiskala festival neodvisnih filmov v Dubaju, pomembno vlogo bosta odigrala na letošnjem prvem Bled Film Festivalu, igralka je priljubljen glas animiranih filmov, kmalu pa bo razkrila tudi novi filmski projekt.

ANA FETIH

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord