Tanja Žagar: Iskreno o ljubezni in mamini bolezni

Tanja Žagar: Iskreno o ljubezni  in mamini bolezni (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
11. 8. 2016

Le kdo je ne pozna? Nadobudne, energične, navihane rdečelaske, ob kateri bi se še tako ravnodušen človek počutil poln življenja. Tanja Žagar je namreč eno izmed vidnejših imen naše medijske scene, ki se s prihajajočo 20-letnico glasbenega delovanja brez dvoma lahko pohvali s tem, da je pravzaprav nikdar ni v resnici zapustila. V vrhuncu poletja smo s Tanjo poklepetali o ljubezni, glasbi in temi, ob kateri se številnim orosijo oči ...

Sveže pečena 34-letnica še nikdar ni bila videti srečnejša. Čeprav bi lahko članek z istim stavkom začeli vsako leto, saj sem ob intervjuju s Tanjo isti občutek dobila tudi lani. Čeprav se njen odnos do življenja v tem letu dni ni spremenil, je njeno življenje zaznamovala kopica dogodkov. "Tako 10. obletnica moje samostojne pevske poti, ko sem s koncerti nadgradila dosedanje delo, in seveda delo pri novem albumu 'Carica', ki me je razveselil letos v začetku julija, ravno za moj rojstni dan," nam je pojasnila Tanja in dodala, da ji bo preteklo leto v spominu ostalo tudi zaradi uspehov njenih učencev v glasbeni šoli Logatec. "Zelo sem ponosna na to, da sta dva moja pianista uspešno opravila sprejemni preizkus na glasbeno gimnazijo," se je pohvalila Tanja, ki je sicer leta 2007 diplomirala na Akademiji za glasbo, na smeri glasbena pedagogika. In glasba je pravzaprav vse, čemur se je Tanja v zadnjih letih posvetila. Prav zaradi strasti do karierne poti jo novinarji že kar nekaj let vestno sprašujemo, kdaj lahko na svetu pričakujemo malo Žagarico ali mini Žagarja, in prav glasba je bila v mislih številnih velikokrat razlog za to, da se Tanja še ni odločila za družino. "Tega ne čutim tako. Moje glasbeno delo zame ni ovira. To je moje poslanstvo, in če ne bi bilo tako, dvomim, da bi lahko uspešno brez premora delala že 20 let. Želja po družini ostaja in upam, da se mi bo uresničila. Ni pa to odvisno od moje pevske kariere. Predvsem si ne želim ustvariti družine samo zato, da bom lahko rekla, da imam družino. Najbolj se mi zdi pomembno, s kom si ustvariš družino. In rada bi, da se mi to zgodi s človekom, s katerim si bova to oba želela," nam je pojasnila, ko smo s podobnim vprašanjem poskusili tudi tokrat.

Čeprav ni odrasla kot običajna najstnica, temveč kot oboževana glasbenica, za katero se že vse od njenih petnajstih let ozirajo radovedni pogledi, vse prigode ohranja v lepem spominu. "Zame je bilo to nepozabno obdobje, ki mi ni ničesar vzelo, temveč mi kvečjemu ogromno dalo. Je že res, da sem pri svojih dvajsetih mislila, da bom pri petindvajsetih imela že otroka, pa sem bila kar naenkrat petindvajset. Takrat sem rekla, pri tridesetih pa zagotovo. No, zdaj pa sem stara 34 let in ne govorim nič več! Zdaj samo sanjarim, si želim, upam in verjamem, da se največje želje uresničijo, (smeh)" nam je povedala in dodala, da zdaj pušča času čas. "Ne želim živeti v paniki ali strahu, kaj bo, če ne bo. Pravim, da bo, in tako živim sproščeno in neobremenjeno!" pojasnjuje. "Danes želim, da je oče mojih otrok moški, ki ga neskončno ljubim, pa ne glede na to, kaj bo v prihodnosti. Vem, da se lahko zgodi karkoli, da se nekatere zveze obdržijo, druge pač ne, a se mi to ne zdi konec sveta. Pomembno pa se mi zdi, da tudi v tem drugem primeru s človekom, s katerim si ustvaril družino, ohraniš lep, spoštljiv odnos," je nadaljevala razmišljanje o tem, kako si bo nekoč s svojim princem na belem konju ustvarila družino. A kdo greje njeno srce, še vedno ostaja neznanka. "Govorice o meni so bile vedno glasne! A kot sem že večkrat povedala, ljudje so me pred 20 leti spoznali in me poznajo zaradi glasbenega ustvarjanja, in ne zaradi ljubezenskega življenja. Slednje je samo moje in želim, da tako tudi ostane," nam je odgovorila, ko smo ponovno poskusili srečo z vprašanjem, vrednim milijon dolarjev. A kljub skrivnostnosti, ki se je oblikovala okrog tega, Tanja v preteklih letih ni bila varna pred srčno bolečino. "Če bi vedeli, koliko solza sem pretočila zaradi ljubezni. A prav v teh trenutkih sem bila hkrati tudi zelo produktivna. Napisala sem veliko pesmi, saj so čustva delala na polno.

Na novi plošči Carica sem vsa besedila ustvarila sama in nekatera so nastala zaradi preteklih izkušenj. Vedno poskušam najti neki razlog, zakaj mora biti tako in tako, in ker sem velika optimistka, me ta razlog vedno pripelje do nečesa dobrega in koristnega. Tako mi je lažje tudi, kadar sem žalostna," pojasnjuje pevka, ki je nazadnje zaradi strtega srca jokala pred nekaj leti. "Takrat so me prijatelji spraševali, kako lahko kljub temu na odru delam tako lahkotno, suvereno in sproščeno. Ali mi je težko iti na oder, kjer moram zabavati ljudi, kjer je prostor le za veselje in smeh. O tem sem večkrat razmišljala tudi sama. Namreč nikoli do zdaj mi še ni bilo težko stopiti na oder. Tudi ko me je tiščalo pri srcu in mi je šlo na jok, so me moje pesmi na neki način potolažile in mi dale moč," pojasnjuje in dodaja, da jo sicer najbolj prizadenejo človeška zloba, objestnost in pokvarjenost. Njena življenjska energija in moč sicer nikdar nista namignili na to, da Tanja preživlja težke čase, a kot nam je povedala, je pred tremi leti preživljala izredno težko obdobje. "Najtežje je bilo zame, ko je moja mama poleg sklepne bolezni, ki jo ima že deset let, zaradi odpovedi ledvic pristala še na dializi. Že prej nisem nikoli želela delati velike drame iz vsakdanjih problemov in težav, od takrat pa se mi vse drugo, od ljubezenskih 'težav' do problemov in ovir pri delu, zdi še bolj banalno in rešljivo. Razumeti morate, da takrat nisem mogla govoriti o tem, saj se je to zgodilo zelo na hitro, bil je šok in zadnja stvar, na katero bi pomislila, je, kako v intervjuju odgovarjam na vprašanja o mamini bolezni in njenem trenutnem stanju. Takrat so bili zame glavna stvar v življenju obiski mame v bolnišnici in to, da sem čim več časa preživela z njo in ob njej. Ko je že kazalo, da bo šla domov iz bolnišnice, in sva si z očetom malo oddahnila, pa se je vse skupaj zakomplicirano in pristala je na intenzivnem oddelku, kjer je dočakala tudi svoj 60. rojstni dan. Res je bilo težko in hudo gledati mamo tako nemočno in slabotno. A povem vam, da mi je na neki način prav ta velika želja po njeni ozdravitvi dajala ogromno volje, da sem v službi in na odru vse naredila tako, kot se je od mene pričakovalo. Sicer sem imela takrat velike težave z glasom, saj nisem skoraj nič spala, zaradi poročanja sorodnikom in prijateljem o maminem stanju sem veliko govorila po telefonu in seveda sem ogromno tudi prejokala, a sem se na nastopih potrudila po svojih najboljših močeh," nam je iskreno priznala glasbenica in dodala, da je njena mama kljub vsemu največja optimistka, kar jo pozna. "Polna je volje in poguma.

Res jo občudujem! Ves čas je bil z njo njen smisel za humor, obiske, ki jih je imela v bolnišnici, je celo ona bodrila, da bo vse dobro, in dializo je, čeprav ti ta krepko spremeni način življenja, v trenutku sprejela za svojo. Rekla je, kar se mora, se mora, in s tem je res lahko velik vzor vsem! Ji je pa ves čas v veliko pomoč in podporo tudi moj oče, zaradi katerega je vse dosti lažje," je povedala in dodala, da tudi v teh dneh veliko časa preživljata skupaj. "Vedno si imava ogromno povedati, najboljši pa so najini interni štosi, ki se jim nasmejiva, da se drživa za trebuhe. (smeh) Hja, noro pestro in zanimivo je, ko se dobita dve Žagarci! Pravzaprav je takrat carsko na kvadrat, (smeh)" je še pojasnila Tanja, ki jo na koncertih kljub vsemu vedno vestno spremljata starša. "Moja starša sta velika žurerja. Redno prihajata na moje koncerte in nastope, saj pravita, da tako ohranjata mladost! Da bi bila mamina dializa ovira?! Kje pa! Ko konča, jo oče že čaka in že drvita k meni na kakšen žur ali veselico. Srečna sem, da sem jima tako podobna! Da imam to njuno veselje do življenja, to navdušenje nad vsako novo izkušnjo! Tega, da imam tako čudovita starša, se zavedam in zame to ni samoumevno. Vem, da imam veliko srečo," je s posebno iskrico v očeh še priznala Tanja, ki v poletnih dneh sicer pravega dopusta ne načrtuje, saj se prilagaja urniku nastopov. 

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: Osebni arhiv