Tanja Zajc Zupan ganjena nad Slovenci, ki danes živijo v Kanadi

Tanja Zajc Zupan ganjena nad Slovenci, ki danes živijo v Kanadi (foto: Osebni album) Osebni album
24. 2. 2020

Citrarka Tanja Zajc Zupan seje pred kratkim mudila v Kanadi, kjer je s svojimi nežnimi melodijami še kako pobožala po duši kanadskih Slovencev.

Veleposlaništvo RS v Otawi; Ana Zupan, Tanja Zajc Zupan, veleposlanica Melita Gabrič in Hermina Matjašič.
Tanja Zajc Zupan, Ana Zupan in Hermina Matjašič
Otawa, National Arts Center; Hermina Matjašič, veleposlanica Melita Gabrič, Tanja Zajc Zupan, Ana Zupan
Tanja Zajc Zupan in Hermina Matjašič v Montrealu.
Tanja Zajc Zupan in Hermina Matjašič v Montrealu
Tanja Zajc Zupan je obiskala znamenite slapove.

"V začetku februarja smo s pevko in violinistko Hermino Matjašič in mojo hčerko, voditeljico Ano Zupan, obiskale kanadske Slovence. Na povabilo člana sveta RS za Slovence po svetu, Marjana Kolariča in predsednice Vseslovenskega kulturnega odbora, Veronike Margutsch, smo imele več nastopov v Torontu. Na povabilo veleposlanice RS v Ottawi, Melite Gabrič, pa smo nastopile na sprejemu tujih diplomatskih predstavnikov in Slovencev ob slovenskem kulturnem prazniku v National Arts Center Ottawa. S Hermino sva peli in igrali slovenske ljudske in narodnozabavne pesmi ter popevke, Ana pa je program povezovala in interpretirala pesmi slovenskih pesnikov. Nastopi so bili zelo čustveni; ganljivo je bilo opazovati obraze tam živečih Slovencev, ki smo jim za trenutek v srca pričarale našo domovino. Vsak nastop je bil nekaj posebnega, tako kot tudi vsak tam živeč Slovenec s svojo posebno zgodbo," nam je vse skupaj opisala citrarka Tanja Zajc Zupan, ki nam je v prijeten razgovoru še zaupala, da so Slovenci v Kanadi dobro organizirani ter da se povezujejo in ohranjajo slovensko kulturo.

"Zelo smo bile navdušene, ko so ob vseh ljudskih pesmih zraven peli od začetka do konca. To se nam še v Sloveniji ne zgodi pogosto. Mnogi to prenašajo tudi na naslednje generacije. Čutila sem, da so žalostni in srečni hkrati. Žalostni, ker hrepenijo po Sloveniji in srečni, ker so si tam ustvarili domove in družine. So pa iskreno priznali, da so se v vseh teh letih že malo postarali in nas povabili, naj kmalu spet pridemo," je nadaljevanja Tanja Zajc Zupan, ki je priznala, da se je potovanje prehitro končalo.

"Dnevi v Kanadi so minili še prehitro, tam pa smo končno doživele tudi pravo zimo. In kljub temu, da nam je sneg tudi zagodel – zaradi njega so zamujala letala, taksisti niso vozili, ceste so bile neprevozne … – smo se ga prav po otroško razveselile! Obiskale smo čudovito Notre Dame v Montrealu, Parlament v Ottawi, akvarij in 553 m CN tower z vrtečo restavracijo v Torontu, Niagarske slapove, trgovino z izdelki ameriških staroselcev … Prav poseben vtis so na nas naredili prav Niagarski slapovi. Sama sem do njih čutila strahospoštovanje. Ko sem se zazrla vanje, me je bilo malce nelagodno. Taka moč narave. Neverjetno - na minuto preteče od 84 do 156 mio. m3 vode, odvisno od letnega časa. Toronto pa se ves sveti v steklenih nebotičnikih. Sicer čudovit pogled, ki ga ne zamenjam za Ljubljano," je še dejala citrarka Tanja, ki je za zaključek povedala, da je Kanada na vse njih pustila poseben pečat in komaj čakajo, da se vrnejo poleti, ko bodo lahko poleg mest spoznale tudi krasno naravo.

Priporočamo