Tanja Zajc Zupan je že dve leti brez smrečice

Tanja Zajc Zupan je že dve leti brez smrečice (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
29. 12. 2018

V teh dneh, ko so se številna mesta ovila v praznično podobo, največ obiskovalcev v mestna središča privabijo čarobne lučke, med njimi tudi priljubljeno citrarko Tanjo Zajc Zupan.

Ob tem nam zaupa, da ima praznične lučke sicer rada, saj je tudi v svetlobi simbolika, vendar se ji zdi, da je njihov čar kar malo zbledel, saj jih na javnih krajih prižigajo prekmalu, velikokrat  pa je vse preveč kičasto.

“Iz otroštva se spomnim res velike naravne smreke, ki je rasla ob tovarni Tosama na Viru pri Domžalah. Pred novim letom so prižgali lučke, kar je bilo res čarobno. Nobenega kiča, prebudila je neka lepa čustva, hkrati pa je ta svetloba pomenila upanje in naznanjala prihod praznikov. Druge javne okrasitve se iz domače okolice ne spomnim,” je bila nostalgična citrarka, ki pa se je, ko sta bila njuna otroka še majhna, še posebej razveselila božičnih in novoletnih praznikov.

“Vedno smo skupaj okrasili dom, spekli piškote in potico. Zdaj imajo prazniki še vedno isti pomen, vendar je organizacija praznovanja drugačna. Če je doma kateri od otrok, mi pomaga pri peki. Mora zadišati po praznikih, saj so vonjave sestavni del praznikov, se pa vsi radi sladkamo. Sama še vedno neizmerno uživam pri okrasitvi doma in dekoracijo vedno ustvarim sama. Največkrat material najdem v kleti, kjer imam različno šaro, in med njo vedno najdem kaj uporabnega. Smrekice pa že dve leti nimam več, saj smo imeli umetno in je razpadla. Kar malo mi je žal, saj smo nanjo vedno namestili lučke, pod njo pa postavili jaslice,” je zaključila Tanja.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografiji: osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story26/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 26/2018

Story 26/2018, od 05. 12. 2018