Tanja Zajc Zupan: Na mladinske sestanke je hodila zaradi skrite ljubezni

Tanja Zajc Zupan: Na mladinske sestanke je hodila zaradi skrite ljubezni (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
28. 2. 2018

Tanja Zajc Zupan je praznovala 25 let glasbenega ustvarjanja v javnosti in prav toliko let je minilo, odkar se je poročila z Bogdanom, pa čeprav je bil 11 let starejši.

Tanja pravi, da tako kot v glasbi tudi v ljubezni ni ovir, če se imata dva rada. Pa tudi dolgočasni sestanki znajo biti polni spogledovanj. Kakšni sestanki? Poglejte, kaj je za Story zaupala priljubljena citrarka ...

Story: Kot citrarka ste priredili že vrsto svetovnih uspešnic. Katera se vas najbolj dotakne? Kaj najbolj gane poslušalce?

Kaj se me dotakne, je odvisno od mojega razpoloženja. Vsekakor pa sta mi zelo ljubi in me osrečujeta pesmi Vrača se pomlad, ki sva jo poustvarila z Rokom Ferengjo, in Ljubljena (v izvirniku Jedina), ki sva jo naredila z Dejanom Stojanovom. Ob citrah sem leta in leta videla postavnega in karizmatičnega pevca. No, letos sta se zgodila kar dva. Poslušalce pa najbolj gane točka, ki jo na koncertih izvajava s hčerko Ano. Ana ob glasbi citer interpretira odlomek iz filma Cvetje v jeseni, ko Janez zaprosi Meto za roko. To je zelo čustven trenutek; Ana je zelo prepričljiva. Ob tej točki tudi sama neizmerno uživam in čutim, kako citre oddajajo fine vibracije, kako se z Ano obe predajava do maksimuma in potegneva iz sebe prav vse znanje in ljubezen do citer in besede. To je nastop, ko morava druga drugi dobro slediti, se zliti, čutiti ... Pri srcu mi je toplo, ker vidim, s kakšnim žarom in veseljem nastopa. Sin Domen naju ozvočuje in mora biti zelo pozoren na volumen in razmerje zvoka. Točka je zame neizmeren užitek, občutek vznesenosti in popolnosti.

Story: Pod vodstvom Saše Lošića ste posneli glasbeni vložek za film Kajmak in marmelada. Citre so dale nepozaben prispevek filmu Tretji človek pa pečat filmu Cvetje v jeseni. Kakšno vlogo so imele tu citre?

K strastni in nesmrtni ljubezni, kot na primer v filmu med Slovenko in Bosancem, spada mogočna, povedna glasba. Glasba je sredstvo, s katero ustvarjalci vplivajo na čustva gledalcev, dramatičnost ter z njo poudarijo zgodbo. Če bi ustvarjalci vedeli, kako nebeške vibracije oddajajo citre, bi jih uporabili pogosteje. Skladatelj Urban Koder je za film Cvetje v jeseni mojstrsko napisal melodijo, ki da krono filmu. Res je, da je Tavčarjeva povest že sama po sebi enkratna, vendar so prav citre tiste, ki so film naredile popoln.

Story: Kaj bi rekli za svoj glasbeni poklic, ste zadovoljni?

Imam najlepši poklic na svetu in najboljšo pisarno. Polne dvorane na mojih koncertih Slovensko-dalmatinski večer oziroma z Rokom Ferengjo in zadovoljna publika. Srečujem čudovite ljudi in z njim delim tisto, kar najbolje obvladam.

Story: Ali tako kot lepo igrate na citre je lepo tudi vaše življenje?

Vsako življenje se včasih drži na smeh, drugič ima solze v očeh. Tudi moje. Včasih ne najdem notranjega miru, se počutim nemočno in iščem smisel. Zavedam se, da sem bitje lastnega otroštva, sad osebne zgodbe. Šele z zavedanjem in predelavo določenih ran iz otroštva sem lahko polnejše zaživela. Predvsem pa me v takih trenutkih opogumlja misel, da živim zato, da 'služim' drugim. Da imam koga, ki ga imam rada in mislim nanj. Nekako živim za druge. Tudi pri glasbi je tako. Svoje znanje in ljubezen do glasbe delim z drugimi. Znam si tudi reči: Tanja, si okej, si lepa, prijazna, dobrodelna, lepo igraš ... Premalo se zavedamo, da toliko kot življenju damo, od njega dobimo. In še, če ne igramo življenja sami, se življenje igra z nami.

Story: Se še spomnite, kje in kdaj ste spoznali moža Bogdana?

Dobro se spomnim, da sva se srečevala na takratnih mladinskih sestankih ZSMS. Mlajšim bralcem je treba povedati, da je bila to politična organizacija mladih do devetdesetih let. Prirejali smo plese, šli na kakšen izlet, starejši člani pa so se šli tudi politiko. Iskreno povem, da sem na sestanke hodila zaradi Bogdana. Čeprav 11 let starejši, me je omrežil. Poročila sva se leta 1992 in letos oktobra praznovala 25 let zveze.

Na sestanke je hodila zaradi skrite ljubezni

Story: Ljubezen sta okronala še z rojstvom hčerke in sina, drži?

Ana in Domen sta najlepši dar mojega življenja. Onadva osmišljata moje življenje in sta največji vir mojega veselja. Dajeta mi občutek, da je življenje nekaj, kar moramo ceniti. Da je lepo in vredno živeti. Domen je lani uspešno opravil maturo in se vpisal na študij fizioterapije. Ana pa je v prvem letniku magisterija, nadaljuje študij primerjalne književnosti in slovenistike. Sem ponosna mama dveh 'prvošolcev'.

Story: Ali bosta tudi otroka nadaljevala družinsko tradicijo v glasbi, ali pa imata kakšne druge ambicije?

Mislim, da sem ju z odrom in nastopanjem 'okužila' že kmalu po rojstvu. Opažam, da pogosto kaj organizirata. Domen na primer že več let organizira novoletno zabavo za svojo klapo, je promotor za dogodke v Cirkusu, ima svoj rock bend in občasno nastopajo. Ana pa je predsednica Rotaract kluba Kranj, kjer organizirajo dobrodelne dogodke, je voditeljica na Radiu Sora. Najbolj mi je všeč, da sta samozavestna mlada človeka, ki vesta, kaj hočeta.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story5 /2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 5 /2018

Story 5 /2018, od 15. 02. 2018