Tanja Zajc Zupan pri vodnjaku Trevi vrgla dva kovanca, za dve želji

Pompeji (foto: Osebni album) Osebni album
17. 10. 2019

Naša najbolj priljubljena citrarka Tanja Zajc Zupan je z možem že več let planirala izlet v Rim, Vatikan in Pompeje. Vedno je prišlo nekaj vmes, pred kratkim pa jima je vendarle uspelo, da sta obiskala sosednjo Italijo. 

Pompeji
Pompeji
Vatikanski muzeji
Trg Svetega Petra v Vatikanu
Fontana di Trevi
Rimski kolosej

"Prvi dan so bili naš cilj Pompeji, ki jih je leta 79 uničil ognjenik Vezuv. Ogledali smo si ta stari spomenik in izvedeli, kako se je živelo v 1. stoletju. In česa vsega nisva videla! Pompejci so bili res pravi mojstri. Navdušena sem bila nad termami in kopališči, telovadnicami, bordelom, amfiteatrom, ogrevanjem … Res vredno ogleda," je svojo zgodbo začela citrarka, ki pa o Rimu, kamor ju je vodila pot, še zbira vtise. "O Rimu še vedno zbiram vtise in gledam fotografije, ki sem jih posnela. Kot pravijo: Rim se nikoli ne konča, ker je tu svet ušel s tečajev. In res gre za pravi čudež. Kdor ga je doživel, se bo strinjal, da bi lahko ime Roma prebrali kar od zadaj: Amor. Večno mesto želja je velikanski muzej na prostem. Ogledali smo si neprecenljive spomenike: Pantheon, Kolosej, Kapitol, Španske stopnice, Vatikanske muzeje, Trg Sv. Petra … Pri vodnjaku Trevi se mi je v misli prikradla popevka »Trije kovanci v vodnjaku«, ki pravi, da mora vsak, ki se želi še kdaj vrniti v Rim, vanj čez ramo vreči kovanec. Jaz sem enega vrgla sama, enega pa skupaj z možem. No, bomo videli kaj bo."

Tako kot mnoge druge je tudi Tanjo Zajc Zupan za konec zanimalo, od kod prihaja fraze »Iti v Rim«. "Ko sem šla pred petindvajsetimi in enaindvajsetimi leti rodit, so mi pred porodom mnogi rekli 'srečno v Rim'. V Rimu sem izvedela, da so včasih ženske nosečnost skrivale pred javnostjo, niti niso govorile o spolnosti in o porodu. Pa so na primer že rojenim otrokom rekli, da je šla mati v Rim in se domov vrnila z novorojenčkom. Hm, izgleda, da je včasih otroke nosila štorklja," je zaključila v smehu in dodala, če potegnemo črto, da so se jo Pompeji, Vatikan in Rim v dveh dneh še kako dotaknili in impresionirali v vsej svoji veličini.