Tanji Zajc Zupan bi se lahko zaradi pirotehnike zgodila huda nesreča

Tanji Zajc Zupan bi se lahko zaradi pirotehnike zgodila huda nesreča (foto: Osebni album) Osebni album
30. 12. 2019

Priljubljena citrarka Tanja Zajc Zupan pravi, da je za silvestrovo najraje doma na toplem. "Najprej imamo skupno večerjo s sestrino družino, eno leto jih povabimo mi, drugo pa oni nas. Pri nas glavne jedi pripravi mož Bogdan, sama pa uživam v pripravi sladic in dekoracije. No, hišo dekoriram že kmalu po Miklavžu. Za novo leto pa dam poudarek na pogrinjkih in detajlih pri dekoraciji hrane," v uvodu pove glasbenica, ki nam zaupa še kako neprijetno novoletno izkušnje s pirotehniko.

"Prav posebej mi je v spominu ostalo praznovanje novega leta izpred nekaj let. Bogdan in sin Domen, ki je bil takrat še majhen, sta kupila nekaj pirotehnike. No, po pravici povem, da nisem bila nič navdušena, ampak tudi to je bil del Domnovega odraščanja. Ob polnoči sta zunaj prižgala baterijo. Ker ni bilo priloženih nobenih navodil, sta očitno nekaj naredila narobe ali pa je bila baterija pokvarjena. Mož je bil zraven z vso skrbnostjo in odgovornostjo, pa vendar bi se kmalu zgodila velika nesreča. Namesto, da bi izstrelki leteli v zrak, je kaseta nevarno švigala po dvorišču, pod avto, po prijateljevih čevljih … Ko je bila ta groza mimo, je imel prijatelj tako ožgane čevlje, da jih je moral vreči stran. Še sedaj mi je neprijetno, ko pomislim, kaj bi se lahko pripetilo. Naslednjih nekaj let sta pirotehniko spet kupila, le da sta jo prižgala sredi travnika. Ker je Domen zrasel, pa tudi ni bila več tako aktualna. Za praznike res ne maram pokanja in pirotehnike. V tem ne vidim nobenega smisla. Povsem dovolj mi je lepa okrasitev z lučkami. Zato sem tudi podpisala peticijo proti pirotehniki. Se pa spomnim, da smo kot otroci prižigali kresničke. Imeli smo samo to in je bilo nekaj enkratnega. Še sedaj mi v ušesih odzvanja njihovo prasketanje," nam je povedala citrarka, ki nam je zaupala še eno zanimivo silvestrovanje izpred desetih let.

"Eno zelo zanimivo novo leto sem z družino dočakala na Kubi v Barakoi, ko smo čakali leto 2007. Tam so prebivalci bolj revni. Bilo je nadvse skromno, brez zunanjega blišča in mize so bile skromno obložene. Na mizo smo dobili riž s fižolom in piščanca. A zame je bilo eno najlepših praznovanj. Bili smo skupaj kot družina in čutila sem našo povezanost. Ni bil toliko pomemben praznik, ampak zavedanje o dragocenosti trenutka. V tujini to pride še bolj do izraza," je zaključila Tanja Zajc Zupan.

Priporočamo