Tatjana in Mitja Butul: Slovenski večer v Šrilanki

Promotorji slovenije: Zakonca Tatjana in Mitja Butul, kuharski mojster Mojmir Šiftar (v družbi Sanatha Ukwatte, častnega generalnega konzula RS Šrilanka, in Jožeta Drofenika, veleposlanika Slovenije v Indiji, z ženo) so po mnenju povabljencev pripravili nepozaben večer v objemu slovenskih dobrot. (foto: osebni arhiv domačije Butul) osebni arhiv domačije Butul
Vir: Story
22. 8. 2017

Koprska domačija Butul v Manžanu, ki jo že leta vodita zakonca Tatjana in Mitja Butul, je sanjski kraj za številne obiskovalce in turiste z vsega sveta, ki želijo uživati v posebni in okusni kulinariki domačije Butul.

Neutrudna Butulova, ki sta bogato kulinarično znanje že pred leti prenesla tudi na Šrilanko, sta na slovenski obali in daleč naokrog znana po sredozemskem zeliščnem vrtu, odlični kulinariki in prostoru, kjer vsakdo najde nekaj zase. Ob vonju morskih širjav in čarov Sredozemlja se tu srečamo z oljko in oljčnim oljem, malvazijo in refoškom ter lokalno hrano, pripravljeno na vrhunski način. Tokrat je Tatjani in njenemu Mitji ugleden poslovnež iz Šrilanke poslal povabilo, ki mu nista mogla reči ne. Tako sta ob pripravi slovenskega dneva državnosti v Šrilanki na prav posebni gala večerji v prestižnem hotelu Mount Lavinia sodelovala kot glavna akterja.

"Lahko bi rekli, da ima Slovenija srečo, da je ugledni šrilanški poslovnež Sanath Ukwatte sprejel povabilo, da v Šrilanki kot generalni častni konzul zastopa Slovenijo. Kot pravi, je Slovenija njegov drugi dom in jo vedno nosi v srcu. Vanjo se je zaljubil na prvi pogled in jo želi v najlepši luči predstaviti tudi sodržavljanom, prijateljem, poslovnežem in diplomatom tako v Šrilanki kot tudi po svetu, saj veliko potuje.

Vsaki dve leti v dnevih okoli slovenskega dneva državnosti v čast Sloveniji priredi gala večerjo. Te se je udeležilo skoraj 500 gostov, med njimi pa je bilo kar nekaj ministrov šrilanške vlade, guverner banke Šrilanke, poveljnik mornarice Šrilanke, vsi veleposlaniki držav s sedežem v Šrilanki, častni konzuli, številni poslovneži, veliko je bilo oseb iz sveta zabave in filma," nam pove Tatjana.

Da se je na gala večerji postreglo tudi s kakovostnimi slovenskimi pridelki in proizvodi, sta bila v prvi vrsti zaslužna zakonca Butul, ki sta v Šrilanki našla svoj drugi dom, in z veseljem priskočita na pomoč ob prireditvah, na katerih se promovira Slovenija. "Ob dejstvu, da je treba vedno odpreti pot in dopustiti, da se v svetu predstavijo mladi, sva z Mitjo stopila v stik z izjemnim in odličnim mladim slovenskim chefom Mojmirjem Šiftarjem, ki je kljub mladosti zagotovo tisti, ki spada v sam vrh slovenskih kuharskih mojstrov in je trenutno nosilec kulinaričnih razvajanj v gorenjski regiji v hotelu Skipass ter aktualni polfinalist tekmovanja S.Pellegrino Young Chef 2018," pove Tatjana.

Doda: "Mojmir ima za seboj odmevne uspehe tudi na številnih kulinaričnih tekmovanjih tako samostojno kot tudi tiste, ki jih je prikuhal kot kapetan slovenske mladinske kuharske reprezentance. Z vsemi referencami, ki jih ima Mojmir, ki se je kuhanju zapisal tudi s tetovažo Chef for Life ter tem, da je čaj kot njegova najljubša sestavina in tudi predmet njegove knjige 44 odtenkov čaja, ni bilo težko prepričati gostitelja v Šrilanki Sanatha Ukwatteja, tudi lastnika hotela Mount Lavinija. Ta je tako dirigentsko palico skoraj 100-članske kuharske ekipe na gala slovenski večerji tako prepustil Mojmirju Šiftarju."

Sestava jedilnika je bil odsev sposobnosti in drznosti mladega kuharskega mojstra in je za navdušenje poskrbel že pri tistih, ki so sodelovali pri pripravi jedi na slovesnosti in večerji, kjer so uživali v vrhunski slovenski kulinariki. "Prekajeno belo ribo s polento je Mojmir začinil s peno iz hrena, prek rumenoplavutega tuna je ob limoni dodal vinski žele iz malvazije in posul s popečeno čebulo, piščančjim pralinejem je dodal pražene lešnike, mladi rdeči pesi mlad sir in liste rdeče pese. Praženo cvetačo in šparglje so postregli kot juho iz čajnikov v skodelicah za kapučino. Za vroče kanapeje pa je pripravil paradižnike z vrtnimi zelišči, ajdovo kašo z gobami, staranim tolminskim sirom in gorskimi zelišči, svinjsko potrebušino z repo in praženimi jabolki," pove Tatjana.

"Poleg postojank, kjer so rezali kraški pršut in uživali ob okusih naših marmelad z domačije Butul, ki so jih postregli ob siru Tolminc ter različnih vrstah kruha in istrskem oljčnem olju, so po Mojmirjevem receptu postregli z marinirano jagnjetino z zeleno tapenado. Ribi na žaru so dodali matevža in granatno jabolko, istrske črne tartufe so sproti naribali na istrske fuže, marinirano zelenjavo na žaru pa so prelili z istrskim oljčnim oljem in balzamičnim kisom. Za zaključek so se ugledni gostje in povabljenci posladkali še s šmornom, Mojmir je pripravil tudi prav posebne Prešernove čokoladne fige, Prešernovo Zdravljico pa je zaigral šrilanški policijski orkester. Na slovesnosti so bila izključno slovenska vina, ki smo jih tudi ob tej priložnosti izvozili v Šrilanko."

Delavna in nadvse podjetna Koprčana Tatjana in Mitja nadaljujeta svojo zanimivo kulinarično zgodbo tudi zunaj naših meja, kjer z veseljem ob svojih izdelkih iz Manžana predstavljata tudi druge domače slovenske izdelke ter s tem veliko prispevata k res lepi in kulinarično obarvani promociji Slovenije.

20-meterska potica: Navdušila vse

Kot zanimivost dodajmo, da je kuharska ekipa pod vodstvom Mojmirja poskrbela za nepričakovan in prijeten zaključek prestižne gala kulinarične zgodbe tako, da je spekla 20-metrsko potico in jo predstavila vsem uglednim gostom skozi zgodbo o Melanii Trump in papežu Frančišku, ki je naši potici ob obisku zakoncev Trump v Vatikanu v trenutku dala pečat svetovnega slovesa.

Alojz Petrovčič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story33/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 33/2017

Story 33/2017, od 10. 08. 2017