Tatjana in Mitja Butul sta si privoščila kulinarični oddih na Šrilanki

Tatjana in Mitja Butul sta si privoščila kulinarični oddih na Šrilanki (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
5. 3. 2017

Preživeti zimo daleč od mraza, na dolgih peščenih plažah v objemu sonca so sanje marsikoga. In marsikomu se tudi uresničijo, če je dovolj pogumen. Takšna sta Primorca Tatjana in Mitja Butul, ki že osem let ob koncu opravil v svojih primorskih oljčnikih pobegneta v Šrilanko. Deželo, ki jim je prirasla k srcu, čeprav sta prepotovala že velik del sveta.

Tatjano smo ujeli daleč od Slovenije, v katero se vrača v pomladnih dneh, ter jo prosili, da nam skozi sliko in besede opiše pravljičen morski kraj, ki navduši tudi številne slovenske medijske osebe. Med njimi je svetovna kuharska zvezda Ana Roš, ki se je pred prihodom v Slovenijo ter novimi izzivi vzela čas in se za nekaj zimskih dni odklopila ter uživala v prav posebni kulinarični domačiji na drugem koncu sveta.

Srečanja z domačini, z njihovo kulturo, bogato hrano, raziskovanje zunaj hotelskih kompleksov, spoznati način življenja, prehranjevanja začutiti državo in njihove ljudi ... Vse to sta zakonca Butul pred leti dobila pri čudoviti družini De Silva, s katero sta se srečala ob prvem obisku. Naključij ni, pravijo. Domačini v Šrilanki odprejo svoje domove, ponudijo ti veliko več, kot si želiš ali upaš predstavljati.

Tako so se prijateljske vezi skozi leta krepile in nastali so trdni temelji za nadaljnje življenje. Pomagala sta jim zgraditi nov dom in v teh letih so postavili temelje za prijetno in koristno 'prezimovanje' blizu ekvatorja, kjer so temperature ozračja vse leto okoli 30 stopinj, temperatura Indijskega oceana pa se giblje prav tako okoli tridesetice. Ves ta čas sta zakonca nekako prenašala izkušnje z domače turistične kmetije na Manžanu v Šrilanko in pomagala pri izgradnji in vodenju prve turistične kmetije v Aziji.

"V Šrilanki so ugodne razmere za bivanje in pridelavo dobrot. Narava je izredno bogata, pestra, vode skoraj nikoli ne zmanjka. Zakaj ne izkoristiti naravne danosti. Ob tem pa je vedno več tistih, ki obiskujejo ta čudoviti otoček sredi Indijskega oceana," nam pove Tatjana in nadaljuje: "V teh letih sva se z možem Mitjo navdušila nad to državo, obiskalo pa naju je tudi veliko Slovencev. Številni želijo doživeti ta otok, ljudi, okušati to hrano, občudovati naravo in gostoljubnost, se kopati na čudovitih, dolgih peščenih plažah, ki jih še ne zasedajo turisti in kjer so lahko na kilometrski plaži, ki je le dobrih 15 minut peš ali dobrih pet minut s tuktukom ali kolesom od nastanitve, sami. Želijo spoznati, kako se prideluje cimet, kako je neposredno z drevesa utrgati kokos, papajo ali mango, kakšni so pravi okusi karija in kako je z ribiči na kopno potegniti kakšne ribe. Se naučiti, kako se pripravijo rotije in različni kariji."

Od Tatjane, ki se do pomladi ne namerava vrniti v domači kraj, smo izvedeli, da zdaj lahko tudi številni Slovenci prespijo na tej kmetiji, saj sta Wasana in Sheli, ki imata dve šoloobvezni hčerki, za goste uredila tri sobe, ki so zelo iskane. "V bistvu je pripravljena ekskluzivna ponudba, nekakšna prva turistična kmetija v tem delu sveta. Doživeti to pa je posebnost, ki privablja ljudi z vsega sveta. Nepozabni tipični šrilanški zajtrki z uvodno juho iz zdravilnih zeli kola kenda, kariji in šrilanška omleta ter vsak dan nova sladica ter sok iz svežega tropskega sadja in odličen šrilanški čaj. To prija po kopanju v valovih Indijskega oceana in zadostuje, da brez težav pričakaš večerjo, za katero Sheli in Wasana pripravljata večinoma ribe, ki jih kupita pri ribičih na plaži ali na bližnji ribji tržnici. Zelenjava je v bistvu s sosednjih njiv, če ni s tamkajšnje tržnice," z navdušenjem pove Tatjana.

Ena izmed tistih, ki je to gostoljubje želela doživeti iz prve roke in je bila nad tem navdušena, je dolgoletna prijateljica Butulovih, Ana Roš. "Že nekaj let je načrtovala obisk pri naju, letos, ko je bila izbrana za najboljšo chefinjo leta 2016, pa je bil za kratek oddih od številnih obveznosti in za nabiranje moči za nove podvige, ki so pred njo, pravi trenutek," doda Tatjana, ki ne skriva, da sta si z Ano blizu in skupaj kujeta zanimive projekte: "Laskavi Anin naziv, ki potegne za seboj veliko stvari, je tudi poln obveznosti in obisk pri nas in Shelijevi družini v Šrilanki je bil za Ano kratek pobeg od napetih in obvez polnih dnevnih opravil. Nekaj izmenjanih e-mailov z mano, nekaj pogovorov in Ana se je odločila za Budovo solzico, kot budisti poimenujejo Šrilanko," pove Tatjana in doda: "Prvi postanek je bil v Cinnamon heaven, na turistični kmetiji, kjer je Ana po videnem neizmerno uživala v kulinaričnih dobrotah izpod rok Wasane in Shelija. Kaj drugače reči ob postreženem zajtrku sredi nasada cimeta in v objemu palm ter tropskih dreves, ko ti najboljše chefinja na svetu zaploska. Takšnega priznanja sta bila deležna Wasana in Sheli. Na svoj račun sta prišli tudi hčerki Puja in Thinu, ki sta se pridružili kratki delavnici, na kateri smo Wasana, Ana in jaz pripravljali prave šrilanške rotije. Izmenjava in zanimanje o surovinah, ki rastejo v Šrilanki, in idejah, kako jih uporabiti, sta bili temi večerov," zaključi Tatjana.

Družina Butul povezana s Hišo Franko - Zmagovalna disciplina

Tatjana nam je razkrila tudi, da so Butulovi že dolgo povezani s Hišo Franko. Ob tem, da jih s Frankom in Valterjem vežejo družinske vezi, saj je Mitjev oče iz Starega sela, so skupaj izpeljali že kar nekaj odmevnih kulinaričnih zgodb. “Anino delo in trud celotne družine Kramarjevih in Roševih sta nam znana. Nič ne pride čez noč, kot ni prišel ta naziv. Je plod trdega dela, številnih odrekanj in številnih spoznavanj ter nabiranja znanja po svetu. Ana ni le najboljša kuharica, temveč tudi izjemna umetnica, ki ideje in sanje izžareva skozi kulinarične stvaritve. Pomembno je, da je zvesta sebi in svoji filozofiji, ki temelji na lokalnih surovinah, pristnih okusih in strogi disciplini za čas, ko pripravlja in ustvarja za svoje goste,” je jasna Tatjana in nadaljuje: “Pomembno je, da je že davno zapustila slovenske okvire in se predstavila v številnih kulinaričnih mekah ter enakovredno pripravila jedi kot največji kuharski mojstri. Potrditev, da je na pravi poti in trenutno najboljša chefinja na svetu, je tako prišla upravičeno. A tako kot Ana sem tudi jaz prepričana, da se izbor najboljšega chefa na svetu ne bi smel deliti na ženske in moške. Prepričana sem, da se vsi ne zavedajo, kaj pomeni razglasitev Slovenke kot najboljše na svetu v tej hudi konkurenci, saj v bistvu je kuhanje res edina ‘disciplina’ na svetu, kjer sodelujejo in tekmujejo prav vse države sveta.”

Alojz Petrovčič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story09/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 09/2017

Story 09/2017, od 23. 02. 2017