Teden nezavžene hrane: Znani Slovenci na večerji v restavraciji JB

Teden nezavžene hrane: Znani Slovenci na večerji v restavraciji JB (foto: Primož Bregar) Primož Bregar
Vir: Lady
25. 6. 2017

Znane Slovenke in Slovenci so se v vrhunski ljubljanski restavraciji JB udeležili prav posebne večerje. Celoten meni je bil namreč v sklopu Tedna nezavržene hrane sestavljen tako, da ni med odpadki končal prav noben užiten košček sestavin.

Tanja Ribič Đurić je že dolgo zaprisežena lokalni in ekološki pridelavi, zato je bila nad idejo navdušena. Ob večerji nam je zaupala, da doma celo olupke jajc vozijo na bližnjo kokošerejo. Branko Đurić - Đuro je ob postreženem brancinu pripovedoval, kako ob obisku restavracij vedno vzame s seboj ostanke rib, iz katerih drugi dan pripravi okusen ribji namaz, po katerem je znan med družino in prijatelji.

Ničesar ne zavržemo

Lucija Ćirović, igralka, ki je svoje kuharske veščine preizkusila že v oddaji MasterChef, hrano rada začini z dobro mero humorja – in nenačrtovane kombinacije, ki jih pripravi iz hrane, ki se bliža koncu roka uporabe, ji to omogočajo. Marsikomu se namreč prepogosto zgodi, da ima v hladilniku hrano, ki je ni pravočasno porabil.

Boštjan Napotnik je opozoril, da tudi sodobni gospodinjski aparati, kot so pametni hladilniki, pomagajo pri zmanjševanju količine zavržene hrane, saj s posebno tehnologijo podaljšujejo dobo svežim živilom. Med tovrstnimi proizvajalci je tudi Grundig, ki je podpornik Tedna nezavržene hrane.

Večerje so se udeležili še priljubljeni voditelj Boštjan Klun, ki najraje pripravlja mediteransko hrano iz svežih sestavin, voditelj oddaje Moja mama kuha bolje Jan Bučar, ki je zvest mamini kuhinji, in manekenka Jana Koteska, ki ji hrana v hitrem tempu življenja pomeni tudi obliko druženja z najdražjimi.

Eden najbolj znanih slovenskih chefov in kuharski mojster svetovnega kova Janez Bratovž je slavnim gostom v svoji Restavraciji JB ob večerji predstavil svoj odnos do hrane. "V naši kuhinji sami pripravljamo vse: od kruha do raviolov. Zato natanko vemo, kako so jedi pripravljene, lahko dobro načrtujemo svojo porabo živil in poskrbimo, da ničesar ne zavržemo," je dejal in predstavil nekaj trikov, kako lahko tudi sami doma poskrbimo za manj zavržene hrane.

In kaj so si privoščili znani?

Med drugim so uživali v svinjski glavi z bučnim in sončničnim oljem, ocvrti ajdovi kaši, govejih ličkih in drobnjakovih štrukljih. Za zaprisežene vegetarijance je bil seveda na voljo domiseln zelenjavni meni, manjkala pa ni niti sladica.

Rešitev za prevelike porcije

Če so bili slastni krožniki za koga le preobilni, je Janez Bratovž gostom pripravil nezavrečko – foodie bag, s katero jih je opogumil, da ni nič nenavadnega, če hrano iz katerekoli restavracije odnesejo domov in v njej uživajo še pozneje.

A. K.

Priporočamo