Teja Perjet in Jani Jugovic: Le najboljše za njuno Sio

Knjižica z zdravimi recepti 
izpod Janijevih prstov.
 (foto: Jana Šnuderl) Jana Šnuderl
Vir: Lady
22. 6. 2016

Najbolj znani slovenski kuharski parček Teja Perjet in Jani Jugovic neizmerno uživata v družbi njune 9-mesečne hčerkice Sie in zanjo izbirata le najboljše igrače in prehrano.

Že v porodnišnico je Sia prejela velik kup igračk in sprva mlada starša nista bila preveč pozorna na to, katera igrača je zanjo primerna in ka­tera ne. Šele sčasoma, ko je njuna punčka začela vse igrače nositi v usta, sta pozornost posvetila tudi temu:

"Danes, ko vidim, kam vse bi vtaknila svoje prstke in da vse nese k ustom, sem pozorna malo bolj," pravi Teja. Tako danes mali Sii dela družbo pisana muca, unikatno izdelana v Studiu La. Izdeluje jih ustvarjalka Mira Lukežič, ki skrbi za to, da so njeni izdelki brez majhnih delcev, gumbkov in podobnih stvari ter da so primerni tudi za pranje v pralnem stroju. Sia se tako brezskrbno igra, zadovoljna pa je tudi njena mamica: "Obrnila sem se tudi na Male zaklade, ki prodajajo izdelke in igrače najboljših ponudnikov. Gre za spletni butik s kotičkom v Maxiju. Všeč mi je, ker pri njih vse dobim, od kozmetike do pripomočkov za hranjenje, igrač in dodatkov za sobico."

Veliko pozornosti pa sta Teja in Jani posvetila tudi Sijini prehrani: "Ko sva Sii začela uvajati gosto hrano, sva bila zgrožena, kako deljena so mnenja strokovnjakov in koliko literature je bilo na to temo že napisane. A nič kaj praktičnega in uporabnega. Tako sva projekt za Pampers res zagrabila in napisala uporabne recepte, ki jih ima tudi Sia zelo rada. Gre za dve knjigi. Prvi grižljajčki so namenjeni hranjenju od četrtega meseca do enega leta. Mali gurmani pa je namenjena malčkom od prvega do tretjega leta. Recepti niso zapleteni, vključujejo pa tudi otroka, da se s hrano spozna, jo odkriva."

Za pokušino nam je Teja zaupala še en preprost, poletno obarvan, recept: "Glede na to, da je poletje in da veliko dojenčkov bolijo dlesni, ko jim rastejo zobki, je tale še kako primeren. Pa še sestavin ne potrebujemo veliko. Imenuje se Mamine lizike, potrebujemo pa en zrel mango, eno banano in 2 dl adaptiranega ali materinega mleka. Mango stisnemo skozi fino cedilo, banano pa pretlačimo. Dodamo mleko in dobro premešamo. Napolnimo modelčke za sladoled in zamrznemo. Dober tek!"

Nina Keder