Teja Perjet in Jani Jugovic: Sia je prišla 16 dni prezgodaj

Jani se je ponovnega očetovstva zelo veselil. (foto: Janja Šnudler) Janja Šnudler
Vir: Story
24. 9. 2015

Tik preden sta Teja Perjet in Jani Jugovic, eden od najbolj znanih kuharskih parov, postala starša, sta se odločila za posebno fotografiranje, ki bo jim bo vedno lep spomin. Tudi njuna mala hčerkica Sia bo nekoč lahko občudovala te edinstvene fotografije, ki prikazujejo, kako zelo pričakovan otrok je bila.

Teja si je tovrstne fotografije želela posneti kar se da v pozni nosečnosti. In res, še preden nam jih je uspelo objaviti, je mala Sia že prijokala na svet, natančno 16 dni pred predvidenim rokom poroka.

Story: Porod vas je nekoliko presenetil. Je šlo vse po načrtih?

Zaradi keratokonusa, bolezni mojih oči, sem se pred porodom posvetovala s specialistom okulistom dr. Hawlino. Povedal mi je, da ni nobene strokovne podlage, zaradi katere ne bi rodila po naravni poti, in da lahko normalno rodim, da carski rez ni potreben. V bistvu se potem sploh nisem imela časa odločati, kako bom rodila, saj je bil porod umetno sprožen. Imela sem namreč poslabšane izvide jetrnih testov, zato so mi porod sprožili 16 dni pred rokom. Rodila sem vaginalno in brez epiduralne anaglezije, te izkušnje pa sem si tudi zelo želela. Res je bilo težko, in to predvsem zaradi umetnih popadkov. Dobila sem jih ob devetih zjutraj, rodila pa sem petnajst čez polnoč. Bilo je zelo boleče, ampak se izplača. Ko dobiš to štruco k sebi, o bolečinah sploh ne razmišljaš.

Story: Je bil Jani ob vas med porodom?

Seveda, ves čas je bil ob meni. Na koncu smo celo ugotovili, da je babica Janijeva soseda iz otroštva. Celotna ekipa je bila super, babica in zdravnica. Na koncu so celo tako navijali, da sem se počutila, kot da sem na kakšni tekmi.

Story: Kako se počutite zdaj?

Postati mama je nekaj najlepšega na svetu, a sem hkrati najbolj prestrašena mama, da ne bi naredila česa narobe. Živim le za svojo punčko, sem zaljubljena vanjo. Sploh ne spim, ves čas bedim, ampak imam občutek, kot da imam energije za 500 ljudi. Ampak jaz sem v redu, samo da je Sia v redu, sama sem zdaj čisto v drugem planu.

Story: Bo to vajin edini otrok ali načrtujeta večjo družino?

Do zdaj sem se naučila, da stvari ne moraš preveč načrtovati oziroma so naše poti že kar začrtane. Naučila sem se, da nikoli ne reci nikoli, tako da sprejemam vse stvari, ki mi jih življenje prinese. Ko sem poskušala načrtovati družino, posel, izobrazbo in vse, kar spada zraven, sem se izgubila. Zdaj, ko sem se prepustila toku življenja, pa se presenečenja dogajajo iz dneva v dan. Nehala sem načrtovati, raje živim.

Story: Od kod ime Sia, ima kakšen pomen?

V zadnjem tednu sva si premislila glede imena. Vedela, sva, da pričakujeva punčko, izbrala sva ime Alin, ampak ga potem nisva čutila. Razmišljala sva še o Amelie. Potem pa sva neki dan ležala na kavču, poslušala glasbo in neka pesem nama je bila zelo všeč, pela pa jo je Sia. In to je bilo to! Začutila sva to ime in se odločila.

Story: Sta že ugotovila, komu je bolj podobna Sia, mamici ali očku?

Sia je lepa, taka ličkasta je, ni še podobna nikomur tako izrazito. Odločila pa sva se, da je trenutno ne izpostavljava. Saj sčasoma jo bova pokazala, a zdaj še ne, zdaj je to še naš intimni trenutek.

Story: Kaj pa zdaj po porodu, boste delali normalno ali kaj manj?

Imela bom porodniški dopust, saj se želim prvo leto posvetiti otroku, kolikor se le da. Vsekakor ne bom mirovala, saj bo tudi doma treba skrbeti za red in čistočo, ker bo velik del Tejanija padlo na Janija. V tem času sva si poiskala tudi pomoč, tako da delo ne bo trpelo, še vedno pa bom imela pregled nad poslom, saj ne znam mirovati.

Story: Kakšna mama boste, boste komplicirali pri prehrani, vas skrbijo mikrobi, prekuhavanje?

Težko govorim, kakšna mama bom, to se bo pokazalo sčasoma. Glede na to, kakšna sem s Tajem in mojima nečakoma, pa verjetno ne bom komplicirala. Sama sem imela krasno vzgojo, imam prečudovita starša, ki sta mi zgled, in če bom pol tako uspešna pri vzgoji, bom zadovoljna. Tudi pri prehrani ne bom komplicirala oziroma bom ta del prepustila kar Janiju, saj je Taj otrok, ki res je vse, in to že od malih nog. Ne poznam otroka, ki bi bil tako priden glede hrane kot Taj. On vse poskusi, okuša, pomaga pri pripravi hrane, tako da vsa čast Janiju in seveda Tajevi mamici, da sta ga tako navadila. Tudi jaz kot otrok nisem bila izbirčna in mi hrana predstavlja velik del življenja. Seveda pa je treba uporabiti zdravo logiko in pri nobeni stvari ne pretiravati. Seveda Sio zdaj dojim in bom to nadaljevala. Nimava nobenih težav, je kar steklo.

Story: Sta imela za dojenčico že vse pripravljeno?

Vse že imava, Jani je zadnje tri tedne vse uredil, ko sem jaz hodila na preiskave in v bolnišnico. Res je bil neizmerno priden. Pred tem je že sam preuredil stanovanje, no, še s pomočjo najinih očetov, spalnico, Tajevo sobo, dnevno sobo in kuhinjo. Sia bo spala z nama v spalnici, kjer ima svojo posteljico. Zdaj je vse končano, čakava le še elemente za novo kuhinjo. Za Sio imam pa tudi vse. Imam veliko srečo tudi pri prijateljicah, ki so mi velikodušno odstopile odlično ohranjene obleke, tako da mi to veliko odtehta. Z Janijem sva sodelovala pri dobrodelni prireditvi za hišo zavetja Palčica, ki jo je organizirala Špela Rihtaršič, mlada podjetnica, ki se z ljubeznijo ukvarja z varovanjem otrok, v septembru pa nova vrata odpira zasebnemu vrtcu Ela-Ela v Gradu pri Cerkljah na Gorenjskem in ima že dve hčerki Elo in Laro ter mi je vedno na voljo z nasveti in seveda pripomočki. Res je krasna oseba in srečna sem, da sem jo spoznala, saj vem, da se nanjo vedno lahko zanesem.

Napisala Nina Keder
Fotografije Janja Šnudler (JS oblikovanje)

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story38/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 38/2015

Story 38/2015, od 17. 09. 2015