Teja Perjet in Jani Jugovic: “Sreča je zdaj res popolna”

Teja Perjet in Jani Jugovic: “Sreča je zdaj res popolna” (foto: Jana Šnuderl) Jana Šnuderl
Vir: Story
9. 12. 2016

Družina, ki sta jo ustvarila Teja Perjet in Jani Jugovic, nam s svojo odprtostjo, drugačnostjo in srčnostjo vedno znova pokaže, kako pomembno je postavljati druge pred svoje potrebe in kaj pravzaprav res pomeni biti srečen.

V predprazničnem času navadno začnemo še bolj intenzivno razmišljati o sebi in o odnosih, ki jih imamo z najbližjimi, kako jih še izboljšati in živeti bolj izpopolnjujoče. Zdi se, da tovrstna vprašanja ne povzročajo preglavic tej razširjeni družini, ki je vse prej kot tradicionalna, a izredno povezana in predana.

Story: Teja, kakšna so ponavadi vaša družinska srečanja, ko govorimo o praznikih?

Na starše sem izredno navezana in družina mi res pomeni vse na tem svetu, tako starši in sestra ter njen partner in otroci kot tudi moja družina. Tako je že od nekdaj v navadi, da praznike preživimo v družinskem krogu. Zelo vesela sem, da se tudi Jani razume z mojo družino in da Sia obožuje teto in stare starše, tako da smo res veliko skupaj, še posebno med prazniki.  Navada je, da se na božično jutro vsi obiščemo po domovih ter si izmenjamo darila, in komaj čakam letošnje praznike, ko bo lahko tudi Sia aktivno sodelovala.

Story: Kdo vse se znajde za mizo in predvsem, kdo je v vlogi kuharja?

Za mizo se res zberemo vsi, moji in Janijevi starši, moja sestra z družino in seveda Taj. V vlogi kuharja je velikokrat Jani, a ne vedno. Tudi oba najina očeta zelo rada in dobro kuhata, tako da se vedno kdo najde. In to nama z Janijem tudi najbolj 'paše', saj že zaradi posla veliko kuhava.

Story: Kaj se znajde na krožniku?

Same dobrote. Obožujem hrano in srečo imam, da me Jani resnično razvaja, kar se tiče kuhanja. Nikoli mu ni težko skuhati, kar si želim, in zame je res najboljši kuhar. Ni stvari, ki se je ne bi lotil, tako da jemo zelo raznovrstno in pestro. Med prazniki pa starši pripravijo pečen krompir, ocvrte kotlete in korenje ter brstični ohrovt, zabeljena z maslom in drobtinami. Vsako leto si rečem, da se bom prehranjevala bolj zdravo, in ta večerja je vedno neko slovo od te hrane. A le za dva dni, dokler sitost ne popusti in smo znova na starih tirih. (smeh)

Story: Koliko pa vam kot družini sploh pomenijo prazniki?

Prazniki nam pomenijo zelo veliko, mogoče meni bolj kot Janiju, a se trudi že zaradi mene, Sie in Taja. Moje otroštvo je bilo res sanjsko in z mamico sva počeli vse, kar se početi da med prazničnim časom. Skupaj sva izdelovali okraske, okrasili stanovanje, pekli peciva, s sestro sva risali po oknih, z očijem sva hodila gledat jaslice itn. Vse to si želim tudi za Sio. Želim si, da si bo tudi ona ustvarila lepe spomine na otroštvo, in predvsem, da bo v otroštvu uživala. Tudi Taj je izredno angažiran. Zelo rad ustvarja in je pri vseh prazničnih opravilih moj in Janijev mali pomočnik.

Story: So v vašem domu pomembni smrečica in okraski? Kaj pa darila?

Vsako leto postavimo smrečico in enkrat na leto se tudi obdarujemo - praznujemo božič. Letos bo postavljanje smrečice kar velik izziv, saj je poleg Sie tukaj še muca Jaja, ki prevrne prav vsako stvar.

Story: Kako veliko družino si želita z Janijem? Kdaj bo spet čas za novega dojenčka?

Z Janijem res ničesar ne načrtujeva. Odkar sva skupaj, sva stvarem pustila, da se preprosto odvijejo. In Sia je bila najin čudež, ki naju je presenetil in še bolj povezal. Sva bila pa že pred njo zelo srečna. Tudi zaradi Janijevega sina Taja, ki je z nami vsak drugi teden, in skupaj resnično uživamo. Zdaj pa je sreča res popolna in o še enem otroku trenutno res ne razmišljava.

Story: Sia in Taj sta najbrž velika prijatelja. Kako je potekalo navajanje Taja na to, da bo imel mlajšo sestrico?

Sia in Taj se imata res zelo rada. Taj je krasen fant, topel, prijazen, nežen in zelo skrben. Od trenutka, ko je izvedel, je bil srečen in še danes je. Z navajanjem na Sio ni imel nobenih težav.

Story: V kakšnih odnosih ste z njegovo mamico?

Jani in Tajeva mamica imata korekten odnos, saj želita le najboljše Taju. In glede na to, da imata deljeno skrbništvo, se mi zdi super, da smo vsi v dobrih odnosih. Srečo imam, da sta me tako Taj kot tudi ona tako lepo sprejela. Velikokrat se slišiva, ne samo zaradi Taja, ampak tudi drugih stvari, lahko rečem, da sva v tem času postali kar dobri prijateljici.

Story: Pravite, da sta dobri prijateljici ... Če bi bila situacija obrnjena, kako bi se znašli? Zakaj mislite, da njej to uspeva?

Zelo težko se postavim v njeno kožo oziroma si težko predstavljam, kako bi se jaz počutila, če bi bila neka druga ženska z mojo Sio. Kolikor sem jo spoznala, lahko rečem, da je izredno pametna in močna ženska ter ve, da imam Taja zelo rada. Je pa res, da Taju nikoli nisem in ne igram mame, ampak sem predvsem njegova prijateljica. V vse jo vedno tudi vključim in mogoče je tudi zaradi tega lažje. Taja ima res najraje in rada vidi, da se Taj dobro počuti.

Story: Je nikoli ne 'stisne' niti ob pogledu na te čudovite fotografije, kjer ste vi, Sia, Jani in Taj kot družina?

Taj zelo dobro loči mene in mamo ter se z njim vsi veliko pogovarjamo o situaciji, v kateri smo se znašli. Tako da popolnoma razume, kdo je kdo. Sam pravi, da ima pač še eno dodatno osebo v življenju, ki ga ima rada in bi zanj naredila vse. Mama je ena sama in oba z Janijem skrbiva za to, da se zaradi mene ne počuti ogroženo. Je pa Tajeva mami vedno vesela fotografij, saj Jana Šnuderl, najina fotografinja, vedno slika Taja še samostojno in ima tako tudi ona spomin. Kot sem že povedala, je izredno dobra mama, oba z Janijem sta krasna starša, ki sta Taja zelo lepo vzgojila. Zelo redko vidimo primer, ko starša dobrobit otroka postavljata na prvo mesto, tukaj pa vsi mi to počnemo.

Story: Sicer ste Tajeva zaveznica in prijateljica. Pa ga kdaj tudi kregate in se na splošno do njega vedete kot do Sie, ali je vseeno razlika? Se kdaj 'vzdržite' vzgojnih ukrepov?

Taja nikoli ne kregam, ker se v njegovo vzgojo ne vmešavam. Je pa res, da je Taj tako priden fant, da mi ga ni treba kregati. Je izredno dojemljiv, nežen in čustven fant, vedno je pripravljen pomagati, tako nam kot tudi vrstnikom. Je pa seveda razlika med njim in Sio, kako le ne bi bila. Sia je moj otrok, njej sem predana 100-odstotno in Taj to razume. Je pa veliko z nama, ker se imamo res radi, in že pred Sio sva se zelo dobro razumela in sva stvari počela skupaj. Veliko se pogovarjava in trudim se, da smo vsi srečni, je pa tu izredno pomembna Janijeva vloga, ki jo odlično igra. Je krasen oče, ves svoj prosti čas posveča otrokoma in Taj nikoli ne čuti čustvenega pomanjkanja.

Story: V prazničnem času ponavadi razmišljamo o tem, kakšno leto je za nami. Za kaj ste hvaležni v letu 2016 in ali bi karkoli spremenili?

Hvaležna sem za Sio. Za zdravje. Hvaležna sem za naše medsebojne odnose in predvsem sem hvaležna za Tejani, ki ga opravljava s srcem in dušo. Resnično uživava v tem, kar delava, in zato sva izredno srečna, kar čutita tudi Taj in Sia ter vsi okrog naju. Hvaležna sem za Janija, ki je moja opora in je nekdo, na katerega se res lahko zanesem. Po praznikih bo napočil čas za mojo operacijo oči, kar pomeni, da bom odšla v Zagreb na kliniko Svjetlost, kjer bom morala tudi prenočiti. To bo prva noč, ko bom ločena od Sie, in že zdaj me stiska pri srčku, a vem, da bo Jani za vse poskrbel, za kar sem res hvaležna. V kliniki Svjetlost se namreč še vedno zdravim zaradi keratokonusa in pred Sio smo začeli delati za to, da mi odpravijo dioptrijo. Zdaj pa je napočil čas, ko se bo to res zgodilo, in vsa sem že na trnih. Zelo sem hvaležna za kliniko Svjetlost in dr. Majo Bohač, ki mi bo omogočila, da bom še naprej videla mojo popolno Sio, tokrat brez očal in poltrdih leč.

Story: Kaj načrtujete za prihodnje leto?

Prihodnje leto bo predvsem poslovno obarvano. Zaključila sva določene projekte, ki niso bili tisto, kar sva želela za Tejani. In ko so se ena vrata zaprla, so se druga odprla. Kmalu bova predstavila projekt, ki je popolnoma najin 'otrok', tako da se veseliva novih izzivov in priložnosti. Dokler bomo zdravi, bomo imeli vse.

Napisala Manja Stević
Fotografije Jana Šnuderl

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story49/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 49/2016

Story 49/2016, od 01. 12. 2016