Teja Perjet in Jani Jugovic želita tradicionalno slovensko hrano dvigniti na nov nivo

Teja Perjet in Jani Jugovic želita tradicionalno slovensko hrano dvigniti na nov nivo (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
5. 2. 2017

To ni zgodba o neuspehu, temveč zgodba o spremembah. Naša kuharska ljubljenčka Teja Perjet in Jani Jugovic sta zaprla vrata prostora, za katerega sta sprva čutila, da jima prinaša gotovost, in se podala na utečeno poslovno pot.

Story: Velika novica je, da se je prostor Tejani zaprl. Ampak koncept še ostaja, kajne?

Koncept je bil, in to še vedno delava - vse, kar je povezano s hrano. Ljudje naju kličejo za catering, rojstnodnevne zabave, dogodke, dekliščine, otroška praznovanja. Pravzaprav vse, karkoli želijo v povezavi s hrano, midva uresničiva, naj bo izobraževanje ali zgolj zabava - vse to ponujava. V zadnjih štirih letih sva si ustvarila dobre stike, pridobila določene stranke, s katerimi redno sodelujeva. Na primer, v okviru Podravke delava promocije, sva ambasadorja Boscha in zato sva tudi prostor Tejani zaprla, ker ni več služil namenu. Ker veliko delava na terenu, fizično nisva bila prisotna v prostoru toliko kot na začetku. Veliko časa sva v tujini, Avstrija je še vedno aktualna - tam kuhava za tujce, v Boschu imava prostor v njihovem showroomu, kjer snemava videe za Mercator ... Tako da se je izkazalo, da tistega prostora sploh ne potrebujeva, na začetku pa sva ga vzela zaradi občutka varnosti, zato, da nekaj imaš. Plačevala sva stroške in najemnino, prostor pa je sameval. Še vedno delata spletna stran in stran na Facebooku, kjer doseg raste in kjer objavljava sveže recepte, nadgrajujeva s svežimi idejami. Rada bi približala slovensko nacionalno hrano s prirejenimi recepti. Še naprej bi rada delala videe, ker sva se zbližala s snemalcem, všeč pa nama je tudi celoten koncept.

Story: Televizija te zasvoji, kajne?

Ja, vem. Jaz jo imam že od nekdaj rada, že pri Zrnecu (Jurij Zrnec, op. a.) in Ladu (Lado Bizovičar, op. a.) sem igrala in rada nastopala. Bila sem eno izmed deklet, ki so igrala v skečih v oddaji As ti tud not padu. (smeh) Bila sem v vlogi prostitutke, asistentke zobarja, tajnice ... To je bila res dobra izkušnja, zelo mi je všeč tudi stand-up.

Story: Pa imate kaj humorja v sebi? Potem bi si lahko omislila kuharsko oddajo Komedija v kuhinji ...

(smeh) Ideja! Tudi Jani uživa v tem, ko predaja znanje, in ko govori o kuhanju, se vidi, da je to njegova strast. Ni tipičen kuhar v dolgočasni kuharski oddaji, on pove veliko trikov, ki pridejo prav, in med snemanjem in delom celo pozabi, kje je. Ko sva začela snemati filme za Mercator 'Radi imamo domače', sva vzporedno začela snemati še za najino znamko Tejani. Pri receptu za joto, ki sva ga modernizirala, nisva imela zastavljenih nobenih okvirjev, zgodilo se je organsko. V tej smeri bi lahko nadaljevala in rada bi prodrla na tuji trg, da bi tudi prek meja pokazala slovensko hrano, ampak na drugačen način.

Story: Torej sta promotorja Slovenije?

Tako bi želela, ampak v moderni kuhariji. Rada bi obudila prleške murke, loške smojke ... Ker Slovenci nimamo pojma. Poznamo gibanico in kranjsko klobaso, ampak tukaj je še toliko stvari in hrane, ki je noro dobra in bi jo rada malo modernizirala, da še vedno ostane v okvirih tradicije, ampak narejeno na nov način. To bi lahko bilo dobro za turizem in gotovo bi zanimalo kakšno ministrstvo, saj bi lahko izpostavljali tudi izdelke.

Story: Zakaj je slovensko kuhinjo treba modernizirati?

Ne toliko modernizirati. Kuharija je izredno napredovala in razvile so se različne tehnike, manj časa porabiš za pripravo hrane in lahko jo narediš boljšo in še bolj zanimivo. Da jo povzdigneš, da dodaš piko na i, in kot praviva zase, da sva drzna in kreativna. Eksperimentiranje je ključ, da se ne držimo okvirjev in da nismo omejeni na "eno žlico tega, onega". Zdaj je kuharija povsem drugačna, prisotno je veliko strasti in povsem drugače je, če v tem uživaš, kot pa, če se držiš postopkov.

Story: Če se držiš postopkov, se velikokrat zalotiš, da si pravzaprav nič nisi zapomnil, in se vedno vračaš nazaj k receptu. Se vam ne zdi?

Tako, ja. Bistvo je, da ljudem prikažeš osnove, potem se pa sami odločijo, kako se bodo zadeve lotili. Omejitve mi gredo na živce, tudi pri sladicah, ki jih izjemno rada delam. Tam velja, da se moraš strogo držati recepture, vsi trdijo, da je znanstvena fantastika in fizika, ampak ni tako. Za vse, kar naredim, lahko rečem, da je odlično, pa uporabljam samo sestavine, ki jih imam rada. S tem ne moreš zgrešiti. Skozi leta se izuriš in zaradi izkušenj ugotoviš, kako kakšno zadevo rešiti in izboljšati.

Story: Ampak neke osnove moraš imeti, kajne? Kaj pa, če jih nimaš, kje se jih priučiti in kje začeti? Se pravi, vajini nasveti niso primerni za začetnike?

Ali si talent, in večina je, pa zase mislijo, da niso, ali pa ... Jani je velik talent, sama pa sem rada kuhala, a nisem imela osnov. Ko sem šla v Gostilno, sem v enem dnevu usvojila vse osnove, od treh načinov rezanja zelenjave, filiranja do tega, koliko dolgo se kaj peče, in to je to. To je povsem dovolj, da lahko iz nečesa izhajaš. Sama sem preučila veliko knjig, ampak zato, ker me je zanimalo in sem rada brala recepte. Nikoli sicer nisem brala, koliko je česa, ampak sem brala zgolj recepte. Jani pa je virtuoz, ampak to naredijo tudi izkušnje, in on to počne že od 14. leta.

Story: Popularnost vama raste iz dneva v dan oziroma ne pojenja. Kaj imata vidva, česar drugi nimajo?

Sprva so naju ljudje jemali zelo negativno zaradi najinega začetka in načina, na kakršen je bilo vse prikazano, ampak midva sva ves čas ostala ista. Tudi kar se samega dela tiče, sva vedno vpeta v vse vidike. Rada deliva nasvete in odgovoriva na vprašanja, pošiljava recepte, sva vpeta v dobrodelnost. Ravno danes me je na ulici ustavila ženska, katere mož bo praznoval 80. rojstni dan, pa sem se ponudila, da catering naredim brezplačno. Takšna sva in rada pomagava, svetujeva. Skozi štiri leta so naju ljudje spoznali malo drugače in videli, kakšna sva v resnici. Še vedno je tudi kar nekaj negativnežev, ampak teh bo vedno dovolj. Vsi, ki so naju najeli do zdaj, pa so zadovoljni in skupaj sodelujemo že od začetka, kar je veliko. Tako pa je zato, ker uživava v svojem delu.

Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story05/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 05/2017

Story 05/2017, od 26. 01. 2017