Teja Perjet: Sokraj prezgodaj pristala v porodnišnici

Teja Perjet: Sokraj prezgodaj pristala v porodnišnici (foto: Jana Šnuderl) Jana Šnuderl
Vir: Story
16. 8. 2017

Ko je kuhar in novopečeni vloger Jani Jugovic pred kratkim objavil video, v katerem je njegova boljša polovica Teja Perjet blizu solz, je med njunimi sledilci završalo. Teja je iskreno spregovorila o tem, da se morda znova približuje prezgodnji porod in kaj jo pri tem najbolj muči. S simpatično polovico dvojca Tejani smo zato poklepetali le nekaj dni pred predvidenim dnem poroda in zaupala nam je vse svoje strahove, skrbi in občutke pred rojstvom sinka.

Teja se je že septembra leta 2015 srečala s težavo, ki je vodila v prezgodnje rojstvo hčerkice Sie. "V 35. tednu me je začelo vse srbeti, noge, roke ... Spomnim se, da sva se z Janijem ravno odpravljala na morje, ko sem mu omenila, da bi bilo pametno, da se grem pokazat zdravniku. Začel je prebirati forume in ugotovil, da zadeva le ni tako nedolžna, tako da smo kar hitro prešli z odvzema krvi v porodnišnico, kjer so sledile preostale preiskave. Ugotovili so preobremenjenost jeter, sledili pa sta sedemdnevna hospitalizacija in jetrna dieta. Nato sem bila odpuščena, a so se mi v tem času močno povečale žolčne kisline, zato so se odločili, da porod sprožijo, in tako je bila Sia rojena 16 dni pred rokom," pove Teja, ki je zato v tokratni nosečnosti še posebej pozorna na podobne simptome.

"Sicer imam tudi dermatitis, ki se lahko v času nosečnosti še toliko bolj pokaže. Srbečica se mi je pojavila v 37. tem tednu. Seveda sem takoj pomislila na najhujše, oziroma da se je zadeva ponovila. To bi pomenilo, da bi morala v porodnišnico pod nadzor, in ne vem, koliko časa bi vse skupaj trajalo. Najbolj sem se ustrašila, da bom morala na hitro stran od Sie," je priznala skrbna mamica, ki se zaveda, da bosta tudi očka Jani in bratec Taj odlično poskrbela za malčico.

"Vseeno me stiska pri srčku, ko pomislim, da je ne bom uspavala, da ne bom zjutraj ob njej, ko me pokliče. Pač take smo mamice, nekatere malo bolj, druge manj in jaz zagotovo spadam v kategorijo 'veliko bolj'. Potem so tu še hormoni in bolj ko se bliža dan D, težje mi je. A ko sem posnela svoje občutke in je Jani zadevo objavil na Cool fotru, so mamice začele pisati svoje izkušnje in zgodbe, zato mi je bilo veliko oz. mi je veliko lažje. Vsaka ima svojo zgodbo, spodbudne besede in podpora, ki so mi jo namenile, je neprecenljiva. Človeku postane lažje, in čeprav je vsa energija zgolj virtualna, se občuti. Zato sem našim sledilcem iskreno hvaležna za vse," je navdušena zgovorna temnolaska.

Kmalu pa se je izkazalo, da situacija le ni tako črna, kot se je sprva zdela. "Vse skupaj se je dogajalo med vikendom. Imam super ginekologinjo in z njo sem bila v stiku kar prek mobilnika. Tako sva se zmenili, da počakam do ponedeljka zjutraj, in grem nato takoj na odvzem krvi. Potem je sledilo večurno čakanje in nato hvala bogu izvidi, ki so bili v mejah normale. Lahko gre za kakšno alergijo, mogoče pa je tudi, da sem sama priklicala zadevo, ker sem kar znana po tem, da se psihično pripeljem do marsičesa," je v smehu povedala lepotička, ki ima glede poroda le eno željo: da bo z otrokom vse v redu.

"Seveda bi želela svoje popadke, da bi voda odtekla sama in bi vse šlo kot po maslu. A že pri Sii sem doživela, da ni tako. Zaupam stroki in vem, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo z otročkom vse v redu, zato se bom prepustila," prizna Teja, Sia pa jo, medtem ko bosta z Janijem v porodnišnici, pri njenih starših ali sestri. "Sia je zelo ljubljen otrok in zelo rada gre tako k dediju in babici kot tudi svoji teti in bratrancema, saj smo zelo povezana družina in se vidimo vsak dan. Le jaz kompliciram, tako kot vedno. Če bi bilo po Janijevo, bi bila Sia večkrat v varstvu in bi tudi že kje prespala, meni pa se srce trga že, če sem samo pet minut stran od nje," iskreno pove Teja in doda, da je najprej predvsem treba zvaditi to, da 22-mesečno hčerko zvečer uspava Jani. "Za zdaj nam to še ni uspelo. Vsak večer namreč Sio vprašava, s kom gre spat, in odgovor je vedno 'z mamico'. Ko jo Jani vpraša, kdaj bo šla z njim, je odgovor vsak večer: 'Jutri.' Ta jutri še ni prišel in očitno bo to takrat, ko me ne bo z njimi," v smehu meni lepa nosečka.

Kot vsaka mamica v pričakovanju ima tudi ona sindrom gnezdenja. "Mislim, da nikoli nimaš vsega pripravljenega, a je večina glavnih stvari že pri nas. Tokrat sva si zadeve res olajšala, saj sva vse stvari vzela na enem mestu, in sicer pri Malih zakladih, tako da nama je vse skupaj vzelo minimalno časa. Tokrat tudi vem, kaj potrebujem, tako da imam raje pet kakovostnih kosov kot malo morje 'traparij', ki jih ne bomo potrebovali," zaupa Teja, ki se poleg gnezdenja srečuje tudi z mešanimi občutki pred rojstvom sina.

"Sprašujem se, kako bom usklajevala čas, tako da bodo vsi otroci dobili dovolj pozornosti, in kar nekako poskušam odmisliti vse skupaj. Glede na to, koliko dela imava s Tejanijem, vlogom Cool fotr in seveda družino, mi kar uspeva. A ponoči mi misli švigajo sem ter tja, sprašujem se, kakšna razlika je med punčkami in fantki, ali bom zmogla, kako se bomo prilagajali, kako bo Sia sprejela novega člana, ali se bom dejansko spomnila, kako previti, ali bom lahko dojila. Bolje, da kar neham naštevati, ker se seznam ne konča. Očitno imam še premalo dela. (smeh) Tokrat bom poskušala manj komplicirati in upam, da mi uspe," je še sklenila Teja.

Čudovite nosečniške slike

"Z Jano Šnuderl se slikamo že pet let, odkar sva se z Janijem spoznala, in ona je tista, ki me vedno opozori, da potrebujem nove fotografije, predvsem ob prelomnicah, ki nosečnost vsekakor je. Glede na to, da sem se slikala tudi pri Sii, se mi zdi pošteno do dojenčka v trebuhu in sebe, da ovekovečim tudi drugo nosečnost. To so spomini in prečudovite fotografije, ki nam krasijo stanovanje in nas opominjajo na prelepe trenutke našega življenja.

Vsako slikanje z Jano je doživetje. Tako sproščenega in zabavnega fotografiranja si človek lahko le želi. Slikanja so vedno zabavna. Pri njej mi je všeč, ker ne komplicira, vedno ima odbite ideje, nore lokacije in vsako slikanje mine, kot bi trenil z očesom. Za videz so poskrbeli v salonu Prokozmetika Art of beauty, ki je postal že kar moja obvezna postojanka. Tam je res mlad kolektiv, ki točno ve, kaj bi rada. Tako sem frizerki Karmen v enem stavku samo omenila, kakšno frizuro si želim, in dejansko me je prebrala. Špela je poskrbela za make-up, je pa vse bolj naravno, saj se mi zdi, da je nosečnost taka intimna in nežna zadeva, in temu primerna je bila tudi moja podoba."

Imena še ne bosta razkrila: Nevsakdanje, a z zelo ljubim pomenom

"Ker pričakujeva fantka, imam občutek, da se bom na novo učila, saj so fantki baje druga pesem kot punčke. Me prav zanima, ali bo karakterno podoben Sii. Taj, Janijev sin iz prejšnjega zakona, je namreč popolnoma drugačen. Je miren, nežen, pozoren, medtem ko je Sia pravi 'gavnar' in občutek imam, da bo tudi tale en velik zalogaj. Ime imava že izbrano in meni osebno zelo veliko pomeni. Je pa znova posebno ime, nekoliko nevsakdanje z meni zelo ljubim pomenom."

Za dojenčka imata večino že pripravljeno, a ker sta Sijine stvari podarila, je bil na vrsti znova večji nakup. Tokrat sta vedela, pri kateri stvari morata biti pozorna, kaj potrebujeta, tako da sta se založila z zelo kakovostnimi stvarmi.

"Pri Sii sem imela namreč res porazen voziček in avtosedež, ki mi je povzročal same težave. Pozneje sva odkrila spletno trgovino Mali zakladi in sva že leto in pol njihove redne stranke. Pri njih sva dobila voziček in avtosedež Nuna. Od njih že zdaj uporabljamo stolček za hranjenje za Sio in voziček marelo, ki je top. Posteljica je znamke Kaylula in raste z otrokom, kar nama je zelo pomembno. Poleg sva vzela še gnezdece Sleepyhead, kjer otroček varno počiva in lahko celo prespi noč v njem. Tako da sva tokrat res pripravljena. Skupaj z Malimi zakladi v sklopu Cool fotra tudi sodelujemo in smo dobrodelni, saj so super trgovina, prijazni do novopečenih staršev in predvsem otrok, za katere je res poskrbljeno. Izdelki so izredno kakovostni in vsekakor opravičujejo svojo ceno. Oblačila bova kupovala pri Nitki, kjer mamica Nina šiva odlične stvari in je Sia že zdaj opremljena z njenimi izdelki. Prednost vloga Cool fotr je tudi v tem, da spoznava veliko ljudi in izdelkov, ki jih lahko stestirava, in se nato odločiva za njih. Predvsem pa sta nama v prvi vrsti pomembna odnos, ki ga ustvariva z ljudmi, in obojestransko zadovoljstvo."

Barbara Majič in I.P.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story33/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 33/2017

Story 33/2017, od 10. 08. 2017