Televizijska voditeljica Stančka Šukalo pričakuje drugega otroka

Stančka je opravila tudi pregled nifty, ki je zelo zanesljiv in v nasprotju s tradicionalnimi testi, kot je amniocinteza, ni invaziven. (foto: Foto Travnika) Foto Travnika
Vir: Lea
4. 1. 2017

Televizijska voditeljica Stančka Šukalo se je že pred nekaj časa ustalila v Ljubljani, kjer si je skupaj s pevcem Ruskom Richiejem ustvarila družino. Njun Kyle je pred nekaj tedni praznoval prvi rojstni dan, da pa bo veselje še večje, so nam skrivnost o prihajajočem dojenčku zaupali ravno v času božičnih praznikov.

Stančka je vstopila v drugo trimesečje nosečnosti. Pred zanositvijo je imela nekaj težav s ščitnico (zaradi katere se je tudi precej zredila) in bila je zaskrbljena, ali bo s plodom vse v redu.

"Že pred zanositvijo sem imela težave s ščitnico, a nisem vedela. V nosečnosti sem se zredila za 20 kilogramov. Po porodu sem jih izgubila šest. Potem pa nič več. Nisem se sicer obremenjevala s kilogrami, ampak ker sem Kyla dojila na tri ure, sem upala, da bodo kilogrami splahneli v prvih šestih mesecih. Pa niso. Poporodna ščitnica naj bi sicer izzvenela po dojenju, ampak glede na to, da sem takoj zanosila (med dojenjem), bomo počakali in videli, kako bo po drugem porodu. Že takrat me je prijateljica napotila na podjetje Saeka oz. naturopatski center in čudovito Eriko Brajnik. Pravim, da je moj angel.

Napotila sem se k njej in skozi iridološki pregled mi je povedala, katere so moje predispozicije in k čemu sem nagnjena. Iridologija na podlagi sprememb barv, linij in pik v šarenici očesa lahko določi zdravstveno stanje človeka. Seštevek vseh sprememb na določenem delu šarenice pa nato daje informacije o delovanju posameznega organa ali skupine organov. Z iridologijo se lahko iz analize šarenice določi pravilen način prehranjevanja. Vzela me je v roke, kot se rada pošalim. V celoti se je lotila mojega življenja, od strahov, otroštva do seveda prehrane. Naučila me je, da je vse v pravilni prehrani. Všeč mi je bilo, da ima drugačen pristop. Potem mi je svetovala, kako očistiti ledvice (vse s prehrano), nato jetra ..." Stančka seveda ni namerno hujšala, ampak je spremenila način življenja. Počutila se je veliko bolje in do pred kratkim je Kyla tudi še dojila.

"V bistvu sem zanosila v času, ko sem Kyla še dojila. Čeprav stare vraže pravijo, da je, dokler dojiš, to nekakšna zaščita. Ampak ni. Sicer sem zdaj nehala dojiti, saj je bilo moje telo precej šibko," doda Stančka, ki se je spopadala še z drugimi težavami. "Zraven sem še krvavela in strah me je bilo, da bi prišlo do nepotrebnih zapletov." Na začetku se je Stančka precej obremenjevala, ali bo Kyla sploh lahko dojila. "Po težkem porodu, ki je trajal 12 ur, so na koncu morali narediti carski rez. To je pomenilo, da je trajalo kakšen dan več, da je mleko steklo. Potem tudi sama nisem vedela, ali Kyle dobi dovolj hrane, saj je bil na začetku precej jokav. Prvi mesec sva preživela 24 ur na dojki, ker nisem vedela, ali ima dovolj, ali je mleko ... spraševala sem se stvari in si postavljala vprašanja, s kakršnimi se pač obremenjujejo novopečene mamice," doda Stančka.

PREGLEDI

V drugi nosečnosti je sicer Stančki precej lažje, saj je vse to že doživela. Edina skrb je, ali bo z otrokom vse v redu. "Seveda se vprašaš, ali bo vse v redu. Že zato, ker sem v rizični skupini nosečnic. Mamice po 35. letu imajo nekaj več dodatnih pregledov kot mlajše," doda Stančka. "Kot mi je razložila ginekologinja, so zapleti pri starejših nosečnicah, pa s tem ne mislim, da sem stara (smeh), pogostejši. Recimo prezgodnji porod ali zastoj plodove rasti v maternici, povišan krvni tlak. Potem pa je tukaj še plod. Po 35. letu zraste možnost za kromosomske nepravilnosti (kot je npr. Downov sindrom). S presajalnimi testi se to lahko ugotovi. Vendar sem se sama odločila za test nifty, ki je neinvaziven predrojstveni test," doda Stančka.

Obiskala sem Zdravstveni center Dravlje v Ljubljani, kjer mi je vse podrobnosti razložila mag. Uršula Reš Muravec, dr. med, specialistka ginekologije in porodništva. S tem testom se odkrivajo Downov sindrom, Edwardsov in Patauov sindrom in nekatere druge genetske in kromosomske nepravilnosti. Odvzeli so mi nekaj krvi in v desetih delovnih dneh so rezultati. Ta test se lahko opravlja od 10. tedna nosečnosti," še doda Stančka. "Test nifty je zelo zanesljiv, bolj natančen in v nasprotju s tradicionalnimi testi, kot je amniocinteza, ni invaziven. Prav tako pa ne pomeni nikakršnega tveganja zame ali mojega otroka. Za zdaj še točno ne vemo, ali bo deček ali deklica. Na enem pregledu so mi rekli deček, na drugem pa deklica. Test nifty bo zagotovo razkril tudi spol otroka," še doda Stančka. Na vprašanje, ali si želi deklico ali dečka, Stančka skomigne z rameni. "Vseeno nama je, želiva le, da bi bil otrok zdrav. Mogoče je mamici lažje, če dobi otroka istega spola, kot je prvi. Vsaj kar se tiče opreme, oblačil ... Po drugi strani pa si vsaka želi imeti parček. Deklico in dečka. Tako je potem v vsakem primeru ustreženo enemu vidiku," še doda v smehu.

SLABOSTI

Kljub temu da je prvo trimesečje že za Stančko, jo spremljajo številne nevšečnosti. "Druga nosečnost je nekoliko težja. Doma imam leto dni starega sinčka, ki me potrebuje. Zelo težko mi je, ko vem, da ga počasi več ne bom smela dvigovati. In prav tako se hitreje utrudim. Po vrhu so tukaj nosečniške slabosti, ki me spremljajo na vsakem koraku. Nihanja razpoloženja ... Tukaj pa mi pomaga moj Rusko. Res je očka na mestu in hvala mu, da me razume, ko mi je težko oz. ko se moje razpoloženje menjuje kot moj apetit (smeh)." Stančki namreč v nosečnosti najbolj teknejo nenavadne kombinacije. "Nimam pravega apetita, in ko mi nekaj zadiši, je to vse, kar je bolj slano. Edino, kar lahko jem, da mi ni slabo, je kruh z namazom. Ne prenesem pa ničesar sladkega, kar sem včasih oboževala. Pri Kylu nisem imela teh težav. Očitno bo res drugi spol kriv, kot pravijo pri takšnih spremembah (smeh)." Stančko ob slabostih spremlja še nizek pritisk.

"Nekako ne morem načrtovati dneva, kajti moje počutje se spreminja na dve uri. Težko je, ko nisi navajen, da ti nekaj manjka. Da ti telo govori svoje. Zato pa si včasih poskušam najti nekaj trenutkov zase tako, da se razvajam v lepotnem studiu P & Co., kjer poskrbijo zame." Kljub vsemu Stančka ne želi, da bi ji slabo počutje pokvarilo praznike. Zato je z družino obiskala trgovino Mömax v Ljubljani, kjer so nastale te čudovite fotografije. "Foto Travnik je družinsko podjetje, ki se ukvarja z različnimi vrstami fotografije in videa. Jaz sem jih že obiskala v poslovalnici v Grosupljem. So pa tudi v Ivančni Gorici. Znani so po vrhunski poročni ter družinski fotografiji in filmu, mlada, a izkušena ekipa fotografov in snemalcev pa poskrbi, da na slikanjih ni nikoli dolgčas," je še dodala Stančka.