Tetovaže znanih: Vsaka ima svoj pomen

Tetovaže znanih: Vsaka ima svoj pomen (foto: Foto: Helena Kermelj, Primož Predalič, Aleš Erjavec, Aleksandra Saša Prelesnik, Igor Zaplatil, osebni arhiv) Foto: Helena Kermelj, Primož Predalič, Aleš Erjavec, Aleksandra Saša Prelesnik, Igor Zaplatil, osebni arhiv
Vir: Lady
4. 10. 2017

Voditeljica šova Kmetija ima kar devet tatujev. Največjega, ki meri kar 40 centimetrov, ima na hrbtu. Gre za lovilca sanj, ki ga je mojster delal kar štiri ure in pol. 

O svojih tatujih zelo rada govori: "Imam jih devet, a se pri tej številki ne bo ustavilo. Nova dva sta že v planu, samo čas in denar potrebujem, ker gre za največjega in najmanjšega od vseh do zdaj. Vsak od teh devetih ima zame poseben pomen, povzema že doživete zgodbe in ljudi. Noben tatu torej ni narejen samo zato, ker bi bil samo lep ali recimo moderen. Vseh devet je črne barve. Vedeti moraš kaj, kam in pri kom si boš dal delati. Niso vsi mojstri za vse.

Eni obvladajo pisave, drugi portrete, tretji so realisti ... Gre za pomembno odločitev, saj je tetovaža trajna. Je pa res, da jo lahko lasersko odstraniš ... Ampak, zakaj bi? So tudi začasni tatuji, ki čez čas izginejo. Najbolje bi bilo, če bi se vsak, preden se odloči za tatu, dobro pozanimal o vsem, obiskal kakšno tatu konvencijo in se potem odločil. Tako kot povsod drugje tudi v tem našem svetu obstajajo različni stili in tehnike tetoviranja. Danes si lahko tetoviraš tudi beločnico v očesu, če želiš."

Prvi pred šestimi leti

Natalija je opisala vrstni red, kako so tatuji nastajali in kaj ji pomenijo. "Prvi tatuje bil narejen pred šestimi leti, gre za zodiakalni znak devica, ker sem to po horoskopu. Imam ga na levi podlahti. Nato je sledil tisti na vratu. Gre za mene kot angela. Pod tatujem je napis: Angels come in disguise (v prevodu: Angeli prihajamo v preobleki/zamaskirani). Na desni podlahti imam znak 'double infinity' oziroma dvojna neskončnost; ta tatu je posvečen moji mami in atiju kot znak zahvale, da sta mi in mi še vedno omogočata neskončno možnosti, ki jih življenje ponuja, in me pri vsem podpirata. 

Dva tatuja sta posvečena mojemu psu, posvojenemu velikemu angleškemu hrtu Tirionu – na desnem nartu je odtis njegove tačke v realni velikosti, na levi ključnici imam tetoviran njegov resničen utrip srca. Na rebrih (obeh straneh) imam napis v angleškem jeziku. Na levem stegnu imam še nedokončan tatu, ki je ovekovečil še eno mojo strast: računalniško igro World of Warcraft. Tetoviran imam svoj lik (vilinsko) in en urok v angleščini. Telo mi krasi še tatu na sprednjem delu telesa, pod prsmi. Največji je 'dreamcatcher' oziroma lovilec sanj. Tega že poznate. (smeh) Tetover je zanj potreboval štiri ure in 25 minut. Do zdaj največji zalogaj, narejen v enem kosu. Večino, kar osem, je naredil en sam tatu mojster."

Skrivni pomeni tetovaž

Motivov za tatuje je veliko, najpogosteje lahko opazimo solze, lastovke, morske deklice, rože, razna znamenja ... A kakšen je pomen tetovaže na simbolni ravni? Določeni tatuji imajo skrit pomen, ki je znan samo posvečenim krogom, na primer mafijcem, motoristom ali pa zapornikom. Kaj pomeni nekaj najpogostejših simbolov, ki jih vidimo na ljudeh? Solzica ob očesu je najpogosteje tetovaža zapornikov, največkrat morilcev. Prazna pomeni izgubo dragocenega prijatelja, polna oz. pobarvana pa, da je prijateljeva smrt maščevana. Solza je lahko tudi simbol žalovanja: pokojna pevka Amy Winehouse si je recimo dala tetovirati solzo, ko so njenega nekdanjega moža poslali v zapor.

Lastovka simbolizira upanje in dosežek; dve lastovici skupaj včasih sta pomenili, da je oseba preplula deset tisoč navtičnih milj, lastovica v družbi srca, prebodenega z mečem, pa je pomenila prijatelja, ki je življenje izgubil na morju. Ptica, tetovirana na roki ali na vratu, je pomenila tudi zapornika. Mornarji – včasih je bilo tetoviranih več kot 90 odstotkov britanske mornarice – so imeli tetovirana sidra, morske deklice, morske zvezde. Sidro je lahko pomenilo, da je mornar prejadral ekvator, lahko je pomenilo dušo umrlega mornarja ali pa simboliziralo upanje. Še preden je postalo tetoviranje splošno sprejemljivo in priljubljeno, so bili tatuji povezani predvsem z nižjimi družbenimi razredi, tetovirani so bili mornarji, prostitutke, kriminalci, vojaki ...

Roža s skrivnim pomenom

Voditeljica in radijka Jana Morelj je pred kratkim obiskala tetoverko Tino Pobegajlo v studiu Red cat Tatoo. Njen tatu je velika roža, ki ima za Jano poseben pomen.

Škorpijon, vilinski simbol in A

Priljubljena pevka Alya je ljubiteljica tetovaž. Tako ima kar tri tetovaže: na zapestju ima tetovirano ime vilinskega simbola, ki naj bi pomenil opaznost, privlačnost in karizmo. Tetovaža na levi rami pa je v obliki škorpijona.

Grška mitologija na roki

Nekdanji smučar Jure Košir se je že pred časom odločil, da svoje telo okrasi s tetovažo. To je bila to njegova dolgoletna želja, tetovaža pa je velika in prekriva celo roko. Tetoviral ga je eden najboljših tetoverjev v Sloveniji Dejan Marič. Jure si je na levo roko vtetoviral Zevsa, boga, ki v grški mitologiji predstavlja nebo in nevihte.

Besedilo: Eva Jandl

Priporočamo