Tia Anna Paynich ljubi adrenalinske počitnice

24. 7. 2015

Modna oblikovalka in plesalka Tia Anna Paynich ima vsako leto dokaj adrenalinske počitnice. Ali je to vožnja z ladjo, potapljanje ali srfanje, vedno najde nekaj, s čimer si zapolni dan. Seveda tudi Tijina hčerka Anaya uživa sleherni morski trenutek.

Vsestranska Tia Anna Paynich bo letošnje poletje združila z delom, družinski dopust pa bodo uživali komaj v septembru, a zato ne bodo nič prikrajšani. "Letos imam delovne počitnice, saj s soplesalcem Andrejem iz plesnega kluba Topdance organizirava ponedeljkove večere na obrežju reke Ljubljanice, na pokriti terasi gostilne Livada. Večeri so povezani s plesnimi delavnicami in preplesavanjem od večera kizombe, večera salse, večera bachate do večera hustla," pove in doda: "V načrtu pa imamo družinske počitnice na začetku septembra, ko nas bo pot odnesla na Orebič, kjer bomo srfali."

Tia že od nekdaj počitnice skrbno načrtuje, saj je nenehno aktivna. "Pri nas ni nikoli dolgčas. Tako smo se, recimo, odpravili na Tenerife, ko je Anaya imela komaj štiri mesece, in ni bilo nobenih problemov na letalu, niti s hrano, ker sem jo še dojila. Potem smo odšli v Piran, kjer smo imeli stanovanje dve leti in smo bili vsak konec tedna tam. Lani pa smo bili v Crikvenici, kjer je idealno nočno življenje in imajo zabaviščni par za otroke," pripoveduje. Seveda pa družinica ne pozabi niti na kužka Clinta. "Dnevi se pri nas začnejo s sprehodom s Clintom in jutranjo kavico ob obali. Sledijo plavanje in igre na vodi do 11. ure. Potem kuhanje in popoldansko plavanje, izlet z ladjo na bližnji otok. Pa večerni potep skozi mesto in zabava na vrtiljakih, kupovanje na stojnicah, sladoled ... Letos bo težje, ker se je naša družina povečala še za enega člana, in sicer zajčka Puhyja, poleg želve Žive, ki se je po enem letu vrnila oz. jo je našel kuža Clint. (smeh) In zdaj je problem, ker moram vsakega posebej oddati v varstvo; upam, da bo šel lahko vsaj pes z nami," pove. "Počitnice vedno načrtujeva skupaj s partnerjem in si želiva, da bodo nekaj posebnega, že zaradi Anaye. Spomnim se, kako sem sama uživala, ko so me starši peljali na morje. Tista prva morja so ostala kot spomin na črno-belih fotografijah, kjer sem na makarski rivieri slikana na oslu ob morju. S petimi leti pa sem se v Drveniku naučila tudi plavati. Tam imamo sorodnike in nas je pot velikokrat odnesla k njim. Čas poletnih počitnic mi je bil že od nekdaj pri srcu, saj obožujem morje - pri sedemnajstih sem si že vtetovirala delfina na lopatico," pove v smehu. Tia Anna pa edino ni nikoli doživela počitnic v koloniji.

"Vedno sem od daleč občudovala otroke v kolonijah, ker smo s starši velikokrat počitnikovali v krajih, kjer so bile kolonije, npr. v Novigradu. Všeč so mi bili njihove igre, druženje in skupinski večeri ob ognju s kitaro ... To so morda trenutki, za katere mi je žal, da jih nisem doživela," doda. "So pa bile toliko bolj zanimive morske simpatije in druge dogodivščine. Spomnim se prvega morja brez staršev pri osemnajstih, ko sva se s sošolko in najboljšo prijateljico iz gimnazije odpravili v Ankaran. Na pot sva šli z mojim prvim avtom, pink katrco, in si v Ankaranu postavili šotor. Ona je vse dneve brala knjige in bila čisto dolgočasna, zato sem sama, ko je zaspala, šla žurat in se vrnila zgodaj zjutraj. Bila sem brez baterije in se spotaknila ob vrvico, izruvala kline in podrla šotor nanjo ... Joj, naslednji dan sva morali spakirati," se še v smehu spominja Tia.

ROMANTIČNA MESTA

Adrenalinski skok

Tia Anna je med počitnicami doživela veliko lepih trenutkov. "Bilo je ogromno dogodivščin in izpostavila bi predvsem adrenalinski skok s 15-metrskih skal, srfanje na dvometrskih valovih in natrgane kolenske vezi. Bili so tudi nočno plavanje in nočni potopi z jeklenko, kjer so me ribiči kar pozabili na dnu morja, kjer sem jim čuvala hobotnice," se spominja. Tia Anna je namreč nadobudni potapljač z licenco Advance. "Letos se odpravljamo srfat, najverjetneje na Orebič, mogoče v Grčijo. S partnerjem pa sva že doživela motoristično morsko potovanje, kjer sva skoraj prišla do Zadra, vendar sva se prepustila avanturi in spala samo v romantičnih mestih. Takšni trenutki so res nepozabni."

NE MARA KAMPIRANJA

"Motijo me žužki, pajki ..."

Večina Slovencev kampira vzdolž Jadranske obale, a Tia ni ravno ljubiteljica takšnega preživljanja dopusta: "Kampiranje me ne privlači zaradi skupinskih stranišč in prh ter skupnega pomivanja posode ... Raje imam mobilne hiške v kampih, kjer imaš vse svoje, ločeno. Dvakrat v življenju v šotoru mi je bilo dovolj. Prav tako me motijo žužki, pajki, štrigule, ki lezejo vsepovprek po oblekah v šotoru."

Napisala MIMA, fotografije Story press

Priporočamo