Tia Anna Paynich: "Pri nas nismo za zadrževanje živali v kletkah!"

6. 9. 2015

Tia Anna Paynich nima sreče s svojimi hišnimi ljubljenčki. Čeprav jim daje čudovit dom, se nenehno dogajajo kakšne nesreče, da njene živali uidejo. Pred kratkim, v času počitnic in dopustov, se je izgubil njen zajček Puhy.

Lani je Tia Anna imela nekaj skrbi s kopensko želvo Živo, ki je ušla. "Dobro leto po tistem, ko je Živa ušla, je naš višavski terierček Clinton opazil nekaj čudnega. Stal je pri skalah in lajal. Očitno mi je želel sporočiti, naj pridem pogledat, jaz pa sem ga mirila, češ da so tam slepci. Ampak je vztrajal in s tačko podrezal želvo. Šele takrat sem videla, ko se je premaknila, da je želva. In res. Bila je Živa, ki se je vrnila in nam znova prinesla veliko veselja." Tudi hčerka Anaya je bila vesela Živine vrnitve.

Pobegnil

Zdaj, med počitnicami, se je Tia Anna odločila, da bo želvo Živo in zajčka Puhyja, ki ga je prav tako imela doma, dala v varstvo. A kaj, ko sta oba, tako želva kot Puhy ušla. "Ko smo se vrnili iz Vrsarja, smo izvedeli, da sta pobegnila. Živo smo našli po desetih dneh, ko smo kosili travo, za Puhyja pa visijo plakati po Logatcu. Nikakor ga ne najdemo, s kužkom Clintom vsak dan delava dolge kroge, da bi ga našla. Bojim se najhujšega," pove Tia. "Pri nas živali nimamo v kletkah, zato je tudi Živa bolj svobodna. Obema smo naredili ograjeno bivanje na travi. Živa je imela svoj raj, tako kot tudi Puhy. A očitno je našel izhod," žalostno doda Tia. "Živel je na 5 kvadratih trave in se prosto gibal ter skakal sem in tja. Ima veliko kondicije, zaradi česar me je strah, da je lahko že res kje daleč. Ne vem pa, kako si bo našel hrano," še zaskrbljeno razmišlja. "Res bi rada prosila vse, ki živijo v okolici Logatca, da so pozorni, če morda kje zasledijo kakšnega belega zajčka."

V živalski vrt

Tia Anna svojo Anayo tolaži, da je zajček nekje na varnem. "Otroku težko razložiš, zakaj ga več ni. Sem jo pa že navdušila, da bova znova obiskali živalski vrt, kjer bova srečali številne živali. Nekoliko sem ji preusmerila pozornost in za zdaj deluje," pove Tia. "Lani, ko nam je pobegnila Živa, sem jo odpeljala v ZOO, kjer sta jo najbolj navdušili 50-centimetrski kopenski želvi, stari 20 let. Po tistem se je Živa vrnila in Anaya upa, da bo tako tudi pri Puhyju."