Tia Anna Paynich: Raziskujeta okoliške živalske vrtove

Anaya se že veseli pomladi, ko bosta z mamico obiskali zagrebški živalski vrt.
 (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
4. 3. 2016

Plesalka in plesna učiteljica Tia Anna Paynich hčerko Anayo uči ljubezni do bližnjega in seveda tudi do živali. Ni čudno, da imajo doma pravi mali živalski vrt. Ko si zaželijo večje živalske družbe, pa odidejo na izlete kar v okoliške živalske vrtove.

Ljubljanski živalski vrt Tia Anna zelo dobro pozna, saj sta z Anayo tam redni gostji. Sta si pa pred začetkom zime še ogledali živalski vrt v Zagrebu.

"Ta se ponaša z zgodovino, ki sega kar daleč v preteklost. Je v središču mesta, zato je priljubljena točka za druženje in sprostitev. V njem boste lahko videli številne živali, od sesalcev, ptic, plazilcev, dvoživk do rib in vseh drugih z različnih celin. Na zadnjem obisku sem tudi izvedela, da živalski vrt sodeluje s številnimi programi za zaščito ogroženih vrst živali in obiskovalcem ponuja izobraževalne delavnice, kjer dobijo veliko informacij o živalih in njihovem naravnem okolju," pove Tia Anna.

Dom za živali

Zoo Zagreb se razprostira na dobrih sedmih hektarjih površine in ponuja dom številnim živalim. "Všeč mi je, da imajo otroci neposreden stik tudi z domačimi živalmi. Seveda so tiste bolj nevarne za ograjo, sicer pa je stik z živalmi pristen," pove Tia. "Všeč mi je, da živijo v popolnoma naravnem okolju, saj je celoten živalski vrt umeščen v gozd. Imajo veliko živali, ki jih drugje ne vidiš, in rekreacijski sprehod skozi njihove vrste te napolni s pozitivno energijo. Tukaj prebiva več kot 275 vrst in 2.225 različnih primerkov. Idejo o zasnovi živalskega vrta so leta 1905 promovirali dr. Ivo Malin, prof. Dr. August Langoffer in dr. Ervin Rossler. Tako je zdaj najstarejši živalski vrt v jugovzhodni Evropi. V času njegovega odprtja so bile v njem nastanjene tri lisice in dve sovi. Počasi se je širil in leta 1972 dobil tropsko hišo ter danes najstarejšega prebivalca vrta – krokodila. Nato sta sledili obnova in modernizacija vrta. Živali so dobile večje, lepše in moderne nastanitve. Tiste, ki jim niso mogli zagotoviti dovolj prostora, pa so naselili v druge vrtove. Leta 2014 so prostornejše domovanje zgradili tudi levom, in sicer veliko 1.800 kvadratnih metrov." Tia Anna se že veseli, da bo zima hitro minila in da bosta z Anayo lahko spomladi obiskali vse živalce, ki sta jih videli na zadnjem obisku.