Tibor (BigBrother): "Odraščal v revščini"

Tibor (BigBrother): "Odraščal v revščini" (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
27. 5. 2015

Prejšnji petek je hišo Big Brother nepričakovano zapustil Tibor Baiee. Po ljubezenskih spletkah, iskrenih pogovorih, manjših prepirih in le mesec dni pred koncem šova smo se z 28-letnim zabavljačem srečali ob Ljubljanici, kjer je svoje vtise iz hiše nadgradil z življenjsko zgodbo, ki se je v njegovi režiji pravzaprav zares začela takrat, ko je pri 13 letih izgubil očeta.

“Očetova nenadna smrt me je zelo prizadela in počutil sem se zelo osamljeno. Začel sem se zavedati umrljivosti, saj do takrat nisem nikoli zares pomislil, da bi se lahko meni kaj zgodilo, kaj šele, da bi lahko izgubil bližnjega. Oče je name imel zelo velik vpliv. Bil je bolj strog, zato sem ga spoštoval in brez ugovora ubogal vse, kar mi je naročil. Moje življenje se je po njegovi smrti popolnoma spremenilo, saj me je pet let starejši brat vzel pod svoje okrilje, me povlekel v svojo družbo in me veliko naučil o življenju in tako nadomestil očeta, s čimer sva se zares povezala. Oba z mamo sta mi vedno pustila prosto pot pri razmišljanju in nikoli mi nista odrekla ničesar, kar bi si zaželel. Prepričan sem, da bi se moje življenje obrnilo drugače in marsičesa ne bi doživel in izkusil, če bi ostal živ, a bi vseeno vse takoj zamenjal za njegovo življenje,” pojasnjuje Tibor in dodaja, da so v njegovem otroštvu vedno živeli na pragu revščine.

“Nikoli nismo imeli preveč denarja, čeprav sta oče in imama vedno poskrbela za to, da tega z bratom nisva občutila. Oče je bil umetniška duša. Ko je prišel v Slovenijo, takrat v Jugoslavijo, ki je bila precej odprta za takšne pribežnike, se je v Ljubljani vpisal na likovno akademijo, umetnost pa je bila tudi njegova karierna pot. Živeli smo torej tako dobro, kot je bila dobra prodaja njegovih slik. Tudi zaradi narave svojih kariernih odločitev je imel doma strogo vzgojo, v njegovi družini je namreč veliko znanstvenikov, njegov brat je recimo jedrski fizik,” pojasnjuje Tibor in dodaja, da je bila njegova smrt tudi velik finančni udarec za družino.

“Tudi mama je pobegnila od doma. Odraščala je v Savinjski dolini, svojih staršev ni poznala in je živela pri babici, ki je bila pri vzgoji prav tako zelo stroga. Mama je od doma pobegnila pri 17 letih, zato tudi ni končala šole, čeprav je zelo sposobna. Veliko bere knjige, govori pet jezikov, na računalnik lahko tipka na slepo … Sicer je vedno opravljala administrativna dela za minimalno plačo, kjer so lahko vsi hodili po njej,” pojasnjuje Tibor in dodaja, da je imel v otroštvu veliko načrtov, kako bo vodil svoje življenje. “Ko je umrl, sem se zaprl vase in se odločil, da bom delal samo stvari, ki me veselijo in ki so mi všeč. Zavedal sem se, da sem vsega sposoben in da bom dosegel vse, kar si bom zadal. Mislim, da se mi zato dogajajo v redu stvari v življenju in da me zato obdajajo tako pozitivni ljudje. Ne bi bil takšen, kot sem, če bi bil oče še živ, čeprav ga imam rad in bi seveda bilo bolje, če bi bil še z nami,” še dodaja Tibor.

Karizmo dobil po očetu

In ko beseda nanese na Tiborjevo energičnost in šarmatnost, nas Ljubljančan z zgodbo spet popelje v preteklost, v čas, ko sta se njegova starša spoznala. “Mama in oče sta se seznanila med njegovim študijem v Ljubljani. Mama je takrat sicer rekla, da ne bo imela več nobenih moških, ker je imela slab in trpeč prvi zakon. Ampak je oče močno vztrajal, ker ga je res prevzela, zato jo je osvajal toliko, kot jo je le lahko,” opisuje Tibor in dodaja, da je bil izredno karizmatična oseba. “Njegovi prijatelji so ga imeli zelo radi. Bil je zabavljač v družbi, tako da sem ta del zagotovo prevzel po njem. Po mami pa imam to, da sem razumski. Vedno mi je govorila, da moram k stvarem pristopiti z razumom, in ne s čustvi,” opisuje in dodaja, da je po očetovi smrti v njihovi družini na prvem mestu iskrenost.

“Vedno smo si vse povedali, po očetovi smrti ni bilo nikoli nobenih omejitev. Ko sem šel ven, nisem imel nobene policijske ure. Vprašala me je, kam grem in kdaj pridem, povedal sem, in to je bilo to. Odprto smo govorili tudi o stvareh, ki sem jih takrat doživljal: prvi seks, kaj sem poskusil, kaj sem delal ... Vse sem ji povedal. Ne gre pa zdaj za neko močno fizično povezanost, ker se lahko tudi dva meseca ne vidimo, pa s tem ni nič narobe. Ko sem v Grčiji na turističnih izletih, se ne oglašam domov. Ko pridem, pa pokličem in takrat se vedno na veliko zaklepetamo. Lahko bi rekel, da v tem pogledu nisem tipičen slovenski sin,” pojasnjuje simpatični Tibor. Njegova mama sicer po smrti Tiborjevega očeta nikoli ni dobila novega partnerja, čeprav Tibor meni, da bi ji verjetno dobro delo, če bi v teh letih občutila nove metuljčke. “Rekla je, da ji ni do tega, čeprav menim, da ji ne bi nič manjkalo, če bi v jeseni svojega življenja našla novo ljubezen, nov žar. Vesel bi bil zanjo, glede na to, da se je v preteklosti razdajala za vse nas, zdaj pa je ostala sama z minimalno pokojnino,” pojasnjuje Tibor.

Prihodnost z Ano Mari

Tibor upošteva mamino mnenje, mi pa smo ga presenetili s podatkom, da je njegova mama v oddaji priznala, da ima občutek, da Ana Mari ni dekle, s katerim bi si Tibor v resničnosti lahko delil življenje. “Vedno sem mislil, da je moj tip ženske podoben meni. Družabna, energična, takšna, ki je rada v središču pozornosti. Ampak se s takšnimi dekleti ni nikoli izšlo, ker sta se vedno spopadla najina ega. Moje prejšnje punce so bile tako vse bolj pridne, tihe, prijazne in ljubeče, takšne, ki so imele vrednote. Moja zadnja punca, s katero sem bil v zvezi dve leti in pol, je učila nauk, bila je diplomirana teologinja, kar je pravzaprav zanimivo glede na to, da je Ana Mari tudi v podobnih vodah. Kljub temu pa je bila vseeno malo divja v sebi, malo drugačna. O Ani Mari zdaj poslušam veliko in še več in vidim, da ni bila najbolj priljubljena. Mislim, da si je škodila s tem, da je vedno poudarjala svoje vrednote, v resnici pa je delala prav nasprotno. Če tega ne bi govorila, se nihče ne bi ob to spotaknil,” pojasnjuje Tibor in dodaja, da je bila med njima brez dvoma privlačnost.

“Z Ano Mari sva se povezala v trenutku, že v sobi za služinčad. Vizualno me privlači, ker ima neko naravno lepoto. Vem, da je nesamozavestna, kar mi je mogoče tudi všeč, slišal pa sem, da me je veliko kontrolirala, sploh ko sem bil poleg Ane, sam pa tega nisem opazil. Ravnal sem tako, kot sem čutil. Sicer pa me tudi Ana privlači, ima neko posebno energijo, ki je ne znam razbrati. Pri njej je vedno treba sklepati. Ne vem, kako se bo stvar z dekleti razpletla zunaj, bom moral počakati. Z Ano Mari se bova dobila, videla, koliko sva se pogrešala. Dobil pa se bom tudi z Ano in videl, kakšni bodo občutki z njo,” pove Tibor, ki pravi, da se v hiši z Ano verjetno ne bi spečal, tudi če bi ta teden šov namesto njega zapustila Ana Mari.

Priporočamo