Tibor Golob: "Do zdaj sem izgubil 16 kilogramov"

25. 6. 2014 | Vir: Lea
Deli
Pri vadbi ga usmerja trener Matjaž Črešnar. (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Pravilno prehranjevanje, veliko športnih aktivnosti in zdrav način življenja sta v zadnjem času v ospredju tudi pri fotografu Tiborju Golobu.

Mariborčanu, ki največ časa preživi za fotografskim objektivom, je zdravje še kako pomembno. "Včasih sem na šport gledal z drugačnega vidika kot danes. Težko sem se pripravil, da bi šel na fitnes ali teč. Toda postopoma sem ugotovil, da lahko tudi v tem uživam, še posebno, ko opaziš napredek pri svojem telesu," pove.

"Seveda pa ne gre brez pomoči, sploh če se v nov ritem podaš popolnoma nevešč. Veliko lažje je, ko imaš ob sebi nekoga, ki te pravilno vodi in usmerja. Cilj je prej uresničljiv, kakor pa da bi vse počel popolnoma sam. Nikoli nisem bil športnik, zato mi je strokovno mnenje na tem področju še toliko pomembnejše. Sam sem človek, ki se rad uči, in pri športu mi pomaga dober prijatelj in dipl. trener fitnesa Matjaž Črešnar.

Tibor Golob

S pomočjo, ki ti jo dajo strokovnjaki, naredimo veliko več, kot če bi se treniranja lotili popolnoma sami. Prav tako je treba vedeti, da ti vsako napačno izvajanje vaje lahko prej škoduje in pusti trajne posledice. Zato dam zelo veliko na Matjaževo mnenje in mu popolnoma zaupam. Ve, kje so moje slabosti, kaj bi rad dosegel. Z vajami se je prilagodil meni in sestavil treninge tako, da vse tiste nepravilnosti s skupnimi močmi čim prej popraviva."

Pred poletjem

Seveda bi se tudi Tibor rad ustrezno pripravil na prihod poletja. Zato sta z Matjažem izbrala vaje, ki so primerne njegovim željam.

"Glede na to, da je poletje pred vrati, se definitivno najraje posvetim izoblikovanju zgornjega dela telesa. Delava predvsem vaje za moč in vzdržljivost, pogosto na trenažerjih v fitnesu, ob lepem vremenu tudi z različnimi športnimi pripomočki v naravi. Matjaž mi je sestavil krasen program. Pred začetkom najinih treningov sem mu zaupal vse svoje želje in povedal, kaj bi rad dosegel. Sestavil mi je program, ki ga počasi tudi stopnjujeva. Delava predvsem izolirane in visokointenzivne vaje. Program temelji na vsakodnevnih vajah za posamezne mišične skupine, stabilizacijo telesa, pogosto so vključeni tudi visokointenzivni treningi. Načeloma se celotnemu telesu posvetim enako. Nobene mišične skupine ne zapostavljam, da je moje telo usklajeno. Najraje pa imam kardiovaje. Ko sem na kolesu, padem v svoj svet in najboljše fotografske ideje se rodijo ravno takrat." (smeh)

Izgubil 16 kilogramov

Tibor je začel resno trenirati šele pred dvema letoma.

"Do zdaj sem izgubil 16 kilogramov. Edina težava, ki se pojavi pri meni, je ta, da takoj, ko prekinem treninge, pridobim izgubljene kilograme. Poskušam se držati tudi navodil glede prehranjevanja in uravnoteženega jedilnika. Kadar sem veliko na poti in fotografiram, si hrano tudi vzamem s sabo, da ne izpuščam obrokov in telesu dam potrebno. Zame je najpomembneje, da uživam hrano, ki jo imam rad, se dobro počutim, s katero dobim vse snovi, ki jih moje telo potrebuje.

Tibor Golob

Predvsem beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Brez pravilnega pristopa in ustreznega jedilnika je kljub treningu težko telo izoblikovati, zato sva z Matjažem sestavila jedilnik po mojih željah, da je moj način prehranjevanja lažji, temelji na napredku in dobrem počitju. Dieta je pri vseh teh treningih najhujši del. Obožujem hrano, sploh tisto, ki ni najboljša za telo. Ampak se diete hitro navadiš, postane del vsakdanjika. Začetki so vedno težki, pravijo, in pri dietah to še kako drži. Glede na to, da mi zelo niha teža, je prvi kazalnik, da dieta deluje, moj obraz. Takoj izgubim lička, k ličkom se pa počasi priključi še trebuh itd.

Pomembna je uravnotežena, zdrava prehrana, ki je temelj uspeha. Predvsem ko sem s prehrano in treningom dosegel napredek in rezultat. To je bila najboljša potrditev. Vsekakor v svoj jedilnik vključim sadje, za energijo, v povezavi z drugimi ogljikovimi hidrati: riž, testenine, ajda, proso v omejenih količinah. Beljakovine za regeneracijo: ribe, meso, jajca, skuta. Veliko raznovrstne zelenjave in maščobe: oreščki, ki jih predhodno namočim v vodo, da se laže prebavijo in izločijo negativne snovi. No, včasih pa se pregrešim tudi s kakšno sladko pregreho. Ampak to je bolj redko."