Tibor Golob: “Vse poti vodijo h Christini Aguilera”

Tibor Golob: “Vse poti vodijo h Christini Aguilera” (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
23. 7. 2015

Fotograf Tibor Golob si je v zadnjih nekaj letih čez lužo že nabral toliko izkušenj, da njegovo ime v Los Angelesu počasi odzvanja po ulicah.

Osredotočeni mladenič, ki prihaja iz Slovenije, živi 'ameriške sanje', saj ga v mesto angelov vleče predvsem želja po uspehu in prepoznavnosti. Dobra volja in vztrajnost sta ga pripeljali že zelo daleč in zdaj se zdi, da mu prav nič ne stoji na poti do cilja, ki je še vedno povezan z eno izmed najbolj znanih pop zvezdnic vseh časov.

Story: Kako bi opisali svojo dosedanjo pot čez lužo? Pred velikim vzponom je gotovo prišel tudi kakšen padec ... Kdaj so se karte obrnile v vašo korist?

Letošnji L. A. je več kot le odličen. Že takoj naslednji dan po prihodu so se vrstila fotografiranja drugo za drugim. Nikoli si ne delam načrtov za naprej. Življenje je nepredvidljivo, zato je lahko razočaranje še toliko večje, če se kaj od zadanega ne uresniči. Rad se prepustim toku življenju in pustim, da je jutri uganka. Tako je tudi v L. A.-ju. Mesto obožujem in prav zato padcev sploh ne vidim. Pred očmi imam le trdo delo in pot do uspeha.

Story: Pred objektivom ste imeli v zadnjem letu res izjemno število zvezdnikov in v Los Angelesu ste sodelovali z velikimi imeni iz sveta mode. Kakšni so bili vaši začetki in kako ste se povezali z 'elito'?

Letošnje leto se je začelo čudovito. Kmalu po novem letu sem imel priložnost sodelovati z britansko pevko Pixie Lott, ki je odlična in izjemna oseba. Vsi vemo, da je Los Angeles mesto zvezd, pot do njih pa ni lahka. Zveze in zabave so velik del tega, da dobiš prave stike in pomembna imena v industriji. Letos sem imel priložnost spoznati in delati s priljubljeno bolgarsko zvezdo Andreo Teodorovo. Znova sva sodelovala z Michaelom Costellom pri njegovi novi kolekciji večernih oblek ...

Story: V L. A.-ju živi in dela veliko Slovencev in skoraj vsi so se že znašli pred vašim fotografskim objektivom. Kdo vas je najbolj impresioniral in ali se tudi zasebno veliko družite v mestu angelov?

Nekako se vedno povežem s Slovenci po vsem svetu, še toliko raje v L. A.-ju. Lani sem živel z Gordano Grandošek Whiddon in njenim možem Trentom Whiddonom, oba sta izjemna plesalca in odlični osebi. Gordana mi je postala kakor starejša sestra in zelo sem hvaležen, da sva postala tako zelo dobra prijatelja. Lani je obiskal L. A. tudi pevec in plesalec Sebastian, s katerim skupaj kar veliko poslovno sodelujeva tudi tu. Letos sva bila v stiku z Anžetom Škrubetom, naredila sva načrt za nadaljnje sodelovanje. Mislim, da naju čaka 'hud' fotošuting nekje globoko v puščavi. Letošnji L. A. je še toliko bolj zanimiv, saj me je prišla obiskat tudi moja zelo dobra prijateljica Aida Muratović, ki trenutno veliko dela v New Yorku. Naredila sva fotošuting za Michaela Costella in linijo oblačil Want my look by Lilly Ghalichi. Sicer pa sem v preteklosti veliko sodeloval z Majo Malnar, s katero sva tu naredila kar veliko odličnih fotografij.

Story: Kaj počnete v tem velikem mestu, ko odložite fotografski aparat?

Veliko časa preživim za računalnikom. Ko odložim fotoaparat, me čaka še veliko dela v postprodukciji. Ko pa sem popolnoma prost, se rad sprehodim do Hollywooda in hitro zavijem v kakšno trgovino z oblačili. Vsako leto imam problem s težo kovčka, saj je na poti domov vedno pretežak.

Story: Kako je pravzaprav videti vaš vsakdan v Los Angelesu? Kje živite in ali se preživljate le s fotografiranjem?

Živim s prijateljico, ki je bila pred leti v izvirni zasedbi Pussycat dolls. Lani mi jo je predstavila Gordana in sva ohranila stike vse do letos. Življenje v L. A.-ju je izjemno preprosto. Vse je malo bolj 'v izi'. Ljudje so prijazni, mogoče malo bolj zaigrani kot Slovenci. Mesto je ogromno, zato je tempo življenja prilagojen temu. Mesto mi je pisano na koži. Ko se pogovarjam z mamo, ji vedno povem, da se tukaj počutim kot doma. Večino časa pa preživim na fotošutingih. Preživljam se le s fotografiranjem, je moj primarni poklic, v katerega sem popolnoma zaljubljen.

Story: Kolikšna je verjetnost, da ostanete v Ameriki za vedno?

Zelo velika. Ravnokar sem dobil ponudbo za delo v zelo veliki modni hiši. Kmalu me čaka sestanek z njimi, in če bo vse po sreči, bom kmalu živel tukaj.

Story: Verjamete v t. i. ameriške sanje? Jih živite?

Seveda! Tukaj je vse mogoče, samo verjeti moraš vanje. Še bolj kot pa verjeti moraš delati za to, da sanje postanejo resničnost. Trdo delo je edina pot do uspeha. Sam sem trenutno na poti, ki se počasi vzpenja. Kam me bo pripeljala, ne vem. Najbolj si želim, da ne glede na to, kam me življenje in kariera zapeljeta, ostanem zvest sebi. Srečo vedno dajem na prvo mesto.

Story: Kaj je zdaj vaš cilj in kako gradite svojo prepoznavnost?

Instagram je zelo pomemben v ZDA. Kar veliko dela se lahko dobi prek njega. Večjo prepoznavnost ko imaš tam, večja možnost je, da te kdo opazi. V enem tednu sem dobil približno tri tisoč sledilcev, kar je odlično, in na podlagi tega tudi nove projekte. Pomembno mi je, da se ljudje začnejo pogovarjati o meni in mojem delu. Bil sem popolnoma šokiran, ko so me prijatelji predstavljali drugim ljudem v klubu in je večina vedela zame. To pa je vedno pozitivno, saj se počasi vedno daleč pride ...

Story: Potem ste postali že prepoznavni tudi v L. A.-ju. Kaj mislite, da imate, česar drugi nimajo?

Prepoznaven v L. A.-ju zagotovo ne. Je preveliko mesto z ogromno talentiranimi ljudmi. Jaz sem le en izmed mnogih. Sem pa zelo vesel, da so se ljudje začeli pogovarjati o meni. To je vedno dober začetek uspešne kariere. No, če te hvalijo, in ne kritizirajo.

Story: V svetu medijev in številnih družabnih omrežij se zdi, da je mogoče skoraj vse. Kako se sami znajdete v tej 'mreži' in katera je za fotografa vašega profila najbolj optimalna pot do uspeha?

Mislim, da ustaljene poti ni in da mi še ni uspelo ogromno. Sem pa na čudovitem začetku, ki me vodi do še toliko bolj zanimivega življenja. Vsak se poda na svojo pot s svojo vizijo. Verjamem, da si vsi fotografi želimo objavljati delo v revijah, internetnih ali tiskanih verzijah. Vsako malo bolj prepoznavno ime ti lahko hitro pomaga do večje prepoznavnosti. Sam sem si kariero zgradil na prepoznavnih imenih v Sloveniji. Edina razlika z ZDA je ta, da je tam malo težje pridi do sodelovanja z zvezdami, če nisi že en izmed ljudi znotraj industrije.

Story: Že od začetka si zastavljate cilje. Je še vedno tako? Kateri cilj ste si zastavili za bližnjo prihodnost?

Sicer zdaj bolj nerad načrtujem prihodnost. Je pa res, da sem si vedno zadal kakšen cilj, ki sem ga v določenem času rad tudi dosegel. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, bo moj cilj fotografiranje Christine Aguilera. Njen oboževalec sem že od začetka. In ko bo stala pred mojim objektivom, bo to odlična potrditev mojega dela. Vsaj zame.

Story: Zakaj bi fotografirali prav njo?

Rad bi rekel, da sem z vsakim boljšim fotošutingom bližje Christini. Janice (Dickinson, op. p.) je le ena stopnička več, ki me bo 'mogoče' pripeljala do nje. Christino spoštujem predvsem zaradi glasu in pesmi. Vedno mi je bila božanska. Če je bila suha ali malo močnejša. Kolikokrat sem se našel v njenih pesmih, sploh v tistih, ki so zelo realistično napisane. Mislim, da ima vsak izmed nas nekoga, ki ga zelo spoštuje v svetu glasbe, in jaz imam njo.

Story: S kom se trenutno dogovarjate za fotografiranje?

Trenutno sem v velikih pripravah za fotografiranje z Janice Dickinson. Nekako se tudi dogovarjam, da bi prišel do Khloe Kardashian. Za zdaj lahko le držim pesti, da ji bo moje delo všeč in da bo pripravljena delati z mano. Spoznal sem tudi pevca nekdanje zasedbe N'SYNC, J. C.-ja, ki se želi postaviti pred moj objektiv. Sem pa tukaj že dober mesec in vse do konca poletja. Tako da bomo videli, kaj vse se mi bo še zgodilo.

Story: Kako pomembna sta t. i. mreženje in nabiranje kontaktov ter kako vam to uspeva? Koliko ste drzni in ali ste pripravljeni za uspeh narediti marsikaj?

Kontakti so izjemno pomembni, sploh če želiš priti do večjih rib v medijskem svetu. Glavnega urednika revije Vogue sem spoznal ravno na eni izmed zabav v L. A.-ju. Več ko se družiš in hodiš na različne dogodke, zabave itd., lažje je priti do kontaktov. Sicer sem zelo razumen, zato za uspeh ne bi naredil vsega. Rad bi, da je moje delo tisto, ki nagovarja ljudi. Spoštujem vsakega, ki mu uspe, ne glede na to, kaj je moral za to narediti. Sam vem, da imam omejitve, ki se jih bom vedno držal. Kot sem omenil, trdno delo ... Edina prava pot do uspeha.

Story: Se zgodi, da vsak dan srečujete zvezdnike in obiskujete kakšne posebne dogodke?

Vsak dan še ne. (smeh) Upam, da kmalu. Načrtujem, da bova s Christino Aguilera najboljša prijatelja, si pekla čevapčiče in delala najboljše fotke. Sem jih pa videl kar nekaj na premierah v Hollywoodu. Zelo zanimivo je bilo videti Toma Cruisea, za katerega sem vedel, da je nizek, nikoli si pa nisem predstavljal, da je dejansko tako zelo nizek. (smeh)

Napisala Manja Plešnar
Fotografije: osebni arhiv

Značke: Tibor Golob
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story29/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 29/2015

Story 29/2015, od 16. 07. 2015