Tilen Artač v čevljih voditelja čuti veliko odgovornost

Tilen Artač v čevljih voditelja čuti veliko odgovornost (foto: Foto: Adrian Pregelj) Foto: Adrian Pregelj
Vir: Story
18. 10. 2020

Krmilo satirične oddaje Kaj dogaja je prevzel vrhunski komik in imitator Tilen Artač. Sam ob tem čuti veliko odgovornost, ki pa se je ne boji, saj je z njim odlična ekipa.

Res ste vsestranski umetnik, po vseh vlogah se boste zdaj preizkusili tudi kot voditelj. Ste ponudbo takoj sprejeli oziroma ste si to že prej želeli ali je bil to nepričakovano nov izziv?

Odgovorni urednik me je vprašal, ali me zanima vodenje oddaje. Seveda me, saj sem do zdaj nastopal v oddaji le kot pevski imitator in imitator pri nadsinhronizacijah. Vodenje je zame dodatni izziv in priložnost, da se tudi v tej smeri začnem razvijati. Seveda so me pred kamero preizkusili in se prepričali, ali mi ta vloga ustreza. Pred mano je velika odgovornost, a vem, da jo bom ob podpori odlične ekipe dobro opravil.

Kaj lahko pričakujemo od oddaje?

Oddaja bo nekoliko drugačna. Če začnem z Malo teraso, bomo v novi sezoni imeli tudi glasbene goste. Se pravi, če bom imitiral Jana Plestenjaka, bi si želeli, da bi v točki poleg imitacije sodeloval tudi sam Jan Plestenjak. Svoje imitacije bom zagotovo uporabljal tudi v živo med samim vodenjem, kar se mi zdi še dodaten izziv - preklapljanje med menoj kot voditeljem in imitacijo, morda med dvema ali celo tremi liki. Tudi v scenariju bodo spremembe.

So priprave na nekaj novega zahtevne ali za vas, tako vsestranski talent, povsem enostavne?

Nobena stvar ni enostavna, če jo želiš narediti dobro. Pomembno je imeti dobro ekipo, ki ji absolutno zaupaš, oni pa zaupajo tebi. V svetu televizije delam že več kot 17 let in delo nikoli ni bilo povsem enostavno.

ekipa oddaje

Boste morali zaradi oddaje kakšne druge projekte dati na stranski tir?

Seveda se bom v prvi vrsti posvetil oddaji, menim pa, da se med korono ne bo treba odpovedovati drugim projektom, saj so dogodki še vedno žal zelo omejeni. Vsak petek ob 10.10 nastopam na Prvem programu Radia Slovenija v oddaji Radio GaGa, ob sobotah zvečer pa ob 20:55 na TV SLO1 v oddaji Kaj dogaja.

Je ta virus tudi vam življenje obrnil na glavo? Situacija kot taka pa je verjetno idealna za nov humor …

Mislim, da je zelo malo ljudi, ki jim situacija z virusom življenja ne bi obrnila na glavo. Zagotovo pa živimo v času, ko pridejo v ospredje stvari, ki jih drugače ne bi počel, če bi živeli kot pred korono. Veliko več gledam filme, berem knjige.

Kaj ste počeli med karanteno?

Vsak teden sva z Igorjem Bračičem posnela Malo teraso za oddajo Kaj dogaja. Zaradi epidemije je nisva snemala v studiu, ampak smo se z ekipo odpravili na teren. Redno sem hodil v naravo na sprehode, gledal filme in bral knjige. Je pa bilo zanimivo nakupovanje med karanteno. Za obisk trgovine sem se pripravljal, kot da grem na fronto. Maske, razkužila … Zdaj sem se tega že malo navadil in ni več tako hudo, ampak že bolj sproščeno hodim naokoli. (smeh)

Kako se sicer spopadate z nastalo situacijo? Vas ukrepi zelo motijo ali sprejemate vse kot nekaj minljivega?

Ukrepi zagotovo motijo vse, ki se ukvarjajo s podobnim poslom kot jaz. Seveda si želim, da bi bili ukrepi glede predstav, koncertov in dogodkov drugačni. Je pa jasno, da bomo morali poskrbeti sami zase.

Ste si privoščili oddih ali je bilo poletje delovno in v duhu priprav za nov izziv?

Poletje je bilo delovno, privoščil sem si tudi oddih. Glavnino dopusta pa bi rad izkoristil pozimi.

Kakšen je sicer vaš idealni oddih?

Smučanje v Dolomitih. Raje imam aktiven dopust na snegu kot ležanje na plaži.

Kdo je sicer vaš največji kritik? Ali so domači vaše 'testno' občinstvo?

Moje prvo sito, ki ga povprašam za mnenje, je seveda moja ekipa na RTV- ju, s katero ustvarjamo oddajo. Doma pa je prisiljena priprave na snemanje spremljati tudi moja partnerica. Še dobro, da se v humorju zelo ujameva.

Nekje sem zasledila, da zase pravite, kako ste prej dober poslušalec kot pripovedovalec. Kako to?

Preprosto. Če sem v družbi ljudi, ki imajo kaj zanimivega in pametnega povedati, jih z največjim veseljem poslušam in sprašujem.

Od ljudi, ki so humorni, se vedno pričakuje, da stresajo šale kot za šalo … Je to kdaj za vas nadležno, ko bi recimo radi le sedeli in uživali v družbi, ne da bi jo morali še zabavati?

Ljudje, s katerimi se družim zasebno, nikoli ne pričakujejo, da bom stresal šale. Saj človek ne more biti vedno smešen. Po navadi so med sproščenim druženjem moji prijatelji, ki so v popolnoma drugem poslu, veliko bolj zabavni in duhoviti kot jaz.

Kako bi se opisali? Ste Tilen Artač ali se v vas prepleta nešteto osebnosti, ki jih imitirate?

Res je, da sem v vseh teh letih razvil že več kot 50 imitacij - osebnosti, ki jih hranim v majhnem predalu v glavi. Za zdaj me ne motijo in imam celoten repertoar pod kontrolo. Res pa je, da si včasih drznem naročiti pico kot Milan Kučan in takrat jo vedno dobim ravno prav obloženo in zapečeno. Če pa dobim klic, ko mi želijo po telefonu nekaj prodati, pa kaj hitro pride v ospredje Svetlana Makarovič in v nekaj sekundah zaključi pogovor. (smeh)

Napisala: Sandra Bratuša, Fotografiji: Adrian Pregelj

Nova Story že v prodaji

Story