Tilen Artač: Ženskih likov se veselim

Vir: Lea
20. 4. 2016

Včasih je stopical po odru v vlogi psihologinje Ifigenije in oponašal slovenske politike, danes pa glasbenik in imitator Tilen Artač nastopa na odru oddaje Znan obraz ima svoj glas v preobleki številnih slovenskih ter svetovnih glasbenikov.

Dokler lika ne razumeš in dojameš, imitacija ne more biti dobra.
Tilen je akademski glasbenik, ki si je po študiju v Zagrebu in Gradcu prislužil tudi nekaj prestižnih glasbenih nagrad.

Vam je težje stati sam na odru ali nastopati skupaj s sotekmovalcem?

Moram priznati, da sem se dvoboja z Mišem (Kontrecem, op. a.) nadvse veselil, saj se dobro razumeva, zato so bile ure petja in plesa izredno zabavne. Veliko smeha, ampak dvoboj je dvoboj! To pa celotni oddaji doda še dodatno pozitivno napetost. V studiu smo bili v drugi oddaji kar trije 'Resniki', saj je kot četrti žirant prisostvoval tudi Vili Resnik sam. Z njim sicer prijateljujem že od prej, zato sem se njegovega obiska nadvse veselil.

Kaj vam je v oddaji največji izziv?

Zelo težko rečem, saj je vpletenih toliko dodatnih stvari. Pri imitaciji Predina recimo najprej nisem vedel, kako bom izpeljal zadevo, potem pa se je vse super izšlo. Morda prav zato bolj simpatiziram s slovenskimi liki, saj se lahko vanje prelevim za potrebe celotne oddaje in prek njih komuniciram z žirijo.

Pa vendar nimate vedno možnosti imitirati slovenskih glasbenikov. Tako ste se v tretji oddaji preobrazili v člana ameriškega dua Outkast.

Uf, to je bilo zelo zanimivo, saj sem bil pripravljen na vse. Priznam, da sem imel pripravljenih kar nekaj izgovorov, saj se mi je zdelo, da se bom na koncu moral zagovarjati. To je prvi lik, pri katerem sem moral pokazati tudi nekaj plesnih sposobnosti, njihovih gibov pa vseeno ne moreš povsem ujeti. Ko pogledaš zasedbo Outkast, kako pleše, se vprašaš: "Ja, pa kaj je? S čim se prehranjuje?" Pri njegovih gibih ne veš, ali srfaš na valovih ali si na potresnem območju. (smeh)

Katera pa je vaša šibka točka?

Morda prav to, da nisem pevec. Saj smo občinstvu pojasnili, da sem imitator, zato nimam ravno prave pevske tehnike. Šele pozneje bom morda lahko povedal, katere natančno so moje šibke točke. Gre namreč za celoten paket, tudi za stvari, ki se morda sprva ne zdijo pomembne, a vplivajo na končni rezultat. Mislim, da ima vsak izmed nas prednosti in slabosti, ogromno pa je seveda odvisno tudi od sreče. Lahko namreč naletiš na lik, ki ti bo popolnoma tuj.

Menite, da z vsako oddajo tako ali drugače napredujete?

Seveda, predvsem v petju, saj mi Darja Švajger zaupa določene trike, zaradi katerih lahko zvenim veliko bolje. Napredek iz oddaje v oddajo bo, vendar si zaradi menjave likov vsak teden vnovič na začetku. Drugo vzdušje, karakter, atmosfera ... Slalomiraš med različnimi karakterji in z vsako oddajo začneš na začetku.

Vam morda težavo delajo tudi ženske petke?

Že zaradi lika psihologinje Ifigenije sem se naučil nositi petke. Lik se je pojavljal dve oziroma tri sezone, zato s tovrstno obutvijo nimam težav. Prav nasprotno, ženskih likov se veselim. Rad imam namreč izzive, morda so petke najmanjša težava, bolj moteč zna biti moj glas, ki je precej nizek v nasprotju z ženskim.

Katero damo bi najraje upodobili tudi na odru?

Mislim, da bi se zaradi značaja dobro znašel v vlogi Josipe Lisac. V tem materialu bi se lahko dobro počutil in naredil zgodbo tudi po nastopu, prav zaradi tega, ker je dama hrvaške glasbe res prava diva.

Vas vaša vloga spremlja čez teden?

Seveda, kolikor le imam časa, posvetim svoji naslednji vlogi. Tako pač mora biti, šest dni je namreč zelo kratko obdobje.

V vsem tem času ste se pojavili že v številnih vlogah in temu primerno tudi številnih glasbenih zvrsteh. Katero pa ste vi poslušali v mladosti?

Predvsem klasično glasbo, sem pa tudi oboževalec elektronike in pop glasbe. Težko je reči, kaj v resnici poslušam, bistveno je, da je glasba pozitivna in name dobro vpliva.

Ste bili v mladosti problematični?

Ah, kje, vendar pa imam že od nekdaj svoj prav. Nikomur ne dovolim, da bi mi nekaj vcepil v glavo, saj ne čutim avtoritete kogarkoli. Nikogar, ki se počuti avtoritativno, ne jemljem resno, saj v tem ne vidim smisla. Zdaj sem pa še slabši. Zadeva se je potencirala, kot otrok sem bil morda nekako še ubogljiv. To ne pomeni, da ne spoštujem ljudi, vendar ko z nekom ne pridem skupaj, pač ne. Pričakovati, da boš vsem všeč, ni realno. Nekaterim boš, drugim ne. Sprijaznimo se s tem!

Kdo pa je vaš največji kritik?

Verjetno jaz sam, velikokrat pa za mnenje vprašam tudi brata. Zanima me njegovo mnenje, seveda pa upoštevam tudi zelo dobre prijatelje. Ne dvomim o njihovem mnenju!

Značke: Tilen Artač