Tin Vodopivec in njegova strast - stand up!

Vir: Lea
5. 11. 2017

Stand up komik Tin Vodopivec je po nekoliko ležernem poletju vpet v svoje delo in odrsko dogajanje.

Jesen je zaznamovana s številnimi izzivi, ki ga bodo popeljali na mednarodni festival Hit stand up in v sedem različnih držav, kjer bo nastopal v sedmih različnih jezikih.

Tin, kar precej ste aktivni na različnih straneh. Kateri izmed vaših projektov so vam najljubši?

Haha, to je tako, kot če bi vprašali, kateri od otrok vam je ljubši. Kar se projektov tiče, je navadno najljubši tisti, ki je še v nastajanju, o katerem sanjaš. Trenutno je to Izziv 777, kjer bom v 7 dneh nastopal v 7 državah v 7 jezikih. Vse skupaj se bo zgodilo od 1. do 7. decembra, tako da smo v polnih pripravah in povsem zaposleni s tem. Pred tem pa nas čaka še mednarodni festival Hit stand up na Obali.

Kaj vam stand up komedija pomeni in kako jo doživljajo gledalci, ko ste pred njimi na odru?

Stand up komedija je moja strast, moj hobi in moja služba. O tem, kako jo doživljajo gledalci, bi sicer morali vprašati njih. Ampak mislim, da sem z leti ustvaril svoj slog, neko svojo persono na odru, ki je malce zmedena in izgubljena v tem svetu, gledalci pa se potem najdejo v teh mojih težavah in ta moment poistovetenja sproži smeh ... upam.

Kakšen izziv je za vas največji, ko nastopate? Je to morda občinstvo, ki je v pričakovanju, ali morda okolje, v katerem delate?

Izzivov je ogromno. Vsak med nami jih ima vsak dan. Kako priti s točke A do točke B, ne da bi ves čas stal v koloni. Kako se izogibati čokoladi, ko pa je tako slastna. Veliko izzivov. Seveda ima tudi naša deželica izzive v smislu svojih omejitev, ampak hkrati so to tudi njene prednosti. V smislu nastopov je to pogosto občinstvo, ki ni pričakovalo, da ga čaka nastop ... kakšna zasebna zabava, kamor so ljudje prišli pit, jest in se družit – zdaj pa na odru stoji neki tip, ki govori neumnosti. To zna biti izziv – zanje in tudi za nas! (smeh)

Kje se najbolje znajdete? Na velikih odrih ali na manjših standupovskih prizoriščih?

Oboje ima svoj čar. Na velikem odru, kjer je v dvorani tisoč ljudi, zna biti celo lažje. Množica potegne množico. Če se jih med tisočerimi štiristo smeji, je to že dovolj in potegnejo še druge. Če se jih v skupini tridesetih smeji zgolj osem, pa je to zelo neprijetno. Za vse. Rad imam intimne prostore, kjer si lahko privoščiš več, greš malce čez rob, ustvari se posebna intimna atmosfera. Vseeno pa v Sloveniji od manjših prizorišč težko preživiš.

Tin Vodopivec: Stand up je moja strast

Glede na to, da je zelo tanka meja med smešnim, kakovostnim nastopom in neokusnim norčevanjem, nas zanima, kako vam uspe, da ne padete v to drugo kategorijo?

Izkušnje. Intuicija. Kljub temu večinoma vseeno zapadem v to drugo. (smeh) Vsaj tako pravi Gonzo13 v svojem komentarju na YouTubu. On že ve.

Ali svoje nastope prilagodite občinstvu, pred katerim nastopate?

Če se le da. Razlika je, ali nastopaš za skupino upokojencev, ali pa za 18-letnike v dijaškem domu. Če želiš, da bo šel nastop dobro skozi, se moraš vsaj malo prilagoditi.

Kako se pripravite na večer, ko imate nastop? Imate kakšne posebne rituale?

Kot pravi tisti rek – nataknem si hlače, vsako hlačnico posebej. (smeh)

Ali mislite, da je stand up komiku lažje, ko govori o družbenokritičnih temah in opozarja na probleme, saj se lahko izgovarja, da je to del predstave?

Haha, ne razumem prav dobro vprašanja. Pred kom pa bi se izgovarjal? Če je smešno, potem lahko govori o čemerkoli. To je nekako edino pravilo v stand upu – glej, da bo smešno! V tem primeru lahko govoriš o globalnem segrevanju ali pa o invalidnosti. Vsekakor pa je tudi naloga komika, da je družbeno kritičen – če je to v njegovi naravi.

Za seboj imate ogromno nastopov. Se spomnite katerega, ki je bil res posebno dober ali slab?

Imel sem en zelo slab nastop v Angliji. Vsi so bili pijani, imeli so fantovščino. Tako da je sredi mojega nastopa nekdo prišel kar na oder, oblečen v srednjeveškega viteza. Vmes sem v kotičku očesa zagledal, da varnostniki vlečejo nekoga ven, moški in ženska v občinstvu bi se sredi mojega nastopa skoraj stepla. Tako da je bilo kar pestro. In zabavno.

Kako dolgo mislite, da lahko traja aktivna kariera stand up komika?

Dokler ljudje prihajajo na tvoj šov in jih zanima, kaj imaš za povedati. Legendarni Don Rickles je nastopal tako rekoč do svoje smrti, še pri 90 letih je imel šove v Las Vegasu.

V katerem trenutku komiki nehajo biti zanimivi?

Podobno kot v glasbi. Ko nimajo več ničesar zabavnega za povedati. Ničesar novega. Ko ne ustvarjajo več novega materiala ali pa izgubijo notranjo motivacijo.