Tin Vodopivec: Moški in ženske smo čudovito različni!

Tin Vodopivec: Moški in ženske smo čudovito različni! (foto: Jernej kokol) Jernej kokol
Vir: Jana
2. 5. 2018

Pred kratkim je v Sloveniji zaživela globalna kampanja #OnZanjo, s katero želijo družbo ozavestiti o enakosti spolov. Stand-up komik Tin Vodopivec sodeluje v prvem delu kampanje, ki je nastala v sodelovanju s TSmedia (Siol.net in Planet TV).

Zakaj ste se odločili za sodelovanje v kampanji #OnZanjo?

Zaradi enakosti pravic. Morala bi biti samoumevna, vendar žal ni. Moški in ženske smo čudovito različni, pravice in možnosti pa bi morale biti enake za vse.

V okviru kampanje ste posneli videoposnetek, kjer se vživite v zgodbe 24-letne Nine. Kakšno je sporočilo njene zgodbe?

Ninina zgodba je primer družbenega dojemanja uspešnosti glede na spol. Moški je lahko uspešen karierist in samski, za žensko pa je čudno, če je karieristka brez družine. Vsak ima pravico do izbire, kako bo živel in katere prioritete si bo izbral. Je pa res, da čutijo ženske veliko večji časovni pritisk kot moški. Moški se lahko 'išče'tudi do 50. leta ali še več, dela kariero, se zabava in se šele nato odloči za družino, medtem ko mora ženska, če si želi družino, to storiti veliko prej.

Menite, da v Sloveniji še vedno prevladuje tradicionalna delitev vlog po spolu?

Morda je pri nas v malce bolj ruralnem svetu to bolj prisotno, zdi se mi, da je v mestu tega manj. Nič ni narobe, če recimo ženska doma kuha za družino in v tem uživa, predvsem je pomembno, da smo ljudje svobodni pri svojih odločitvah. Sem pa slišal zgodbe, kjer ženska ni napredovala, čeprav je bila boljša od moškega tekmeca, in to se ne bi smelo dogajati.

Nekateri stand-up komiki na svojih nastopih obravnavajo razlike med moškimi in ženskami ter se pri tem opirajo na tradicionalne vloge in prepričanja. Je to značilno tudi za vas?

Komiki, ki trenutno delujejo v Sloveniji, so večinoma precej liberalni in napredni v svojem razmišljanju, zato ni veliko opiranja na stereotipe. Na svojih nastopih navadno povem, kaj se je meni zgodilo z mojo partnerico, in če se ljudje zasmejijo, so se prepoznali v zgodbi in morda tudi oni počnejo kaj podobnega.

Stand-up komedija je vaša strast, hobi in služba. Kako vam je uspelo hobi spremeniti v službo?

Tako, da nisem preveč razmišljal, ampak sem samo šel v akcijo. Ko sem začenjal nastopati kot stand-up igralec, sem bil še študent in ob študiju sem nekaj malega zaslužil tudi s poučevanjem košarke. Nastopov je bilo vse več in vedno več treningov košarke sem moral odpovedati, zato sem se ob koncu sezone odločil, da se posvetim stand-upu, in od takrat ni bilo več vrnitve.

Že nekaj časa ste v razmerju s pevko Urško Majdič. S čim vas je očarala?

Z vsem. Kaj naj rečem – huda je! Pa seveda s čokolado. (smeh)

Skupaj sodelujeta pri različnih projektih. Kako poteka vajino sodelovanje? Se kdaj spreta zaradi različnih idej?

Spreva - nikoli! Super sodelujeva in najini talenti so zelo komplementarni, tako da nekdo poskrbi za en del, drug pa za drugi. Lahko se sicer zgodi, da so si najine ideje nasprotujoče, ampak sva dovolj odrasla, da prisluhneva drug drugemu, in zavedava se, da je vse vedno dobronamerno. Urška mi vedno vse iskreno pove, četudi kdaj nočem slišati resnice, ker ni vedno najbolj prijetna. Drug drugega podpirava in spodbujava. Sledim načelu 'obkroži se z ljudmi, ki te delajo boljšega'.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografije: Jernej Kokol