Tin Vodopivec nastopil na prvem mednarodnem izboru najboljših komikov

Tin Vodopivec nastopil na prvem mednarodnem izboru najboljših komikov (foto: Aleksanra Saša Prelesnik) Aleksanra Saša Prelesnik
Vir: Story
20. 10. 2017

Humor ne pozna meja, kar je pred dnevi dokazal priljubljeni stand-up komik Tin Vodopivec. Slednji se je z lepimi spomini vrnil iz Južne Afrike, kjer je nastopil na prvem mednarodnem izboru najboljših komikov z vsega sveta. Fant, sicer vajen nastopanja v tujini, je ostal brez zlata, zato pa je pomembno prispeval k medkulturnemu povezovanju in postavljanju naše države na svetovni zemljevid komedije.

Po 23-urnem potovanju v domovino mu je uspelo strniti številne lepe spomine, nova prijateljstva in vtise, ki sta jih s partnerico Urško Majdič ustvarila v nekaj dneh gostovanja v Johannesburgu. Tam je namreč potekal izbor najboljših komikov z vsega sveta, ki ga je prvič organiziral National Delphic Council Of South Africa. In kako se je na seznamu izbranih sedmih komikov znašel tudi Tin? "Tako kot večina stvari v življenju tudi v komediji veliko deluje na podlagi priporočil. Že nekaj let nastopam po svetu in si počasi nabiram poznanstva in zveze. Tokrat je ena izmed njih prišla prav - pravi producent me je predlagal ob pravem času in to je bilo to," nam je zaupal komik, ki se je kot kulturni ambasador države odlično izkazal.

Na štiridnevni obisk, ki je minil, kot bi mignil, se mu sicer ni uspelo kaj dosti pripravljati. Filmski scenarij ob odhodu, ki bi brez težav pariral hollywoodskim komedijam, je vključeval kurirje in konzulat na Dunaju. Njuna vizuma sta prišla šele pol ure pred odhodom, zato sta z Urško le pograbila kovčke in stekla na letališče. "Urška je bila tokrat v vlogi producentke in snemalca, jaz pa osredotočen na nastop," nam je zaupal Tin, medtem ko nam je njegova boljša polovica zaupala, da si je že dalj časa želela obiskati državo na jugu črne celine. "Oba sva imela Južno Afriko na starem 'listku želja', in čeprav sva vedela, da ne bo časa za oglede naravnih parkov, sva se veselila že potovanja. Oba kot otroka, ki gresta v neznano dogodivščino. Sva ta prava za to," zadovoljno oznani Urška, radijska voditeljica in pevka skupine Billysi.

Njun delavni obisk je obrodil sadove. Univerzalni humor, s katerim je Vodopivec navdušil zbrano publiko, je obsegal tako predstavitev naše državice kot tudi sosedske odnose, ki odmevajo v svetu. "Ljudje smo v osnovi vsi enaki, vsi smo krvavi pod kožo in vsi imamo podobne težave. Vsak narod in vsaka publika seveda je po svoje specifična, ampak tudi Afričani imajo na primer radi seks in hodijo v McDonalds. Je pa res, da so ljudje tam veliko bolj animirani, veliko je cepetanja z nogami, kadar je nekaj zelo smešnega. Pa tudi ni jim nerodno vstati in zaploskati sredi šale. Tudi prihodi komikov na oder so malce drugačni pri nas - vsak namreč začne svoj nastop s plesom ... Najmanj minuto ali dve plesa, preden sploh kaj pove v mikrofon," razloži komik, ki verjame, da je lahko smešno prav vse, če le znamo šalo pravilno zapakirati.

Ob njegovem pokanju šal se je dobro nasmejal tudi Zolani Mkiva, podpornik društva, ki se je podpisalo pod organizacijo dogodka, širši javnosti bolje znan kot osebni pesnik priljubljenega voditelja Nelsona Mandele. Mkiva je tako sklical srečanje s slovenskima predstavnikoma, kjer se jima je osebno zahvalil za prihod, sodelovanje in predstavljanje države ter izrazil željo po nadaljnjem sodelovanju. "Njegova karizma je neverjetna. Sama se ga spominjam še iz dokumentarnega filma o Mandeli. Zanimivo je, kako močno ga ljudje spoštujejo, saj ga kličejo kar 'veličanstvo'," nam je navdušeno razložila Urška, medtem ko nam je Tin zaupal, da so se s 'poetom Afrike' pogovarjali tudi "o kulturi, umetnosti, medkulturnem povezovanju, Sloveniji, pomenu podpore partnerja in spoštovanju.

Poleg prtljage sta domov prinesla tudi številna darila, v večini ročna dela, na katera so domačini še posebej ponosni, saj spoštujejo tradicijo in delo svojih rok. Poleg barvitih spominkov so z njima pripotovali tudi številni lepi spomini, ki vključujejo odprtost in prijaznost tamkajšnjih ljudi. Edino nevšečnost jima je povzročala hrana, saj so v Južni Afriki veliki ljubitelji mesa. "Kljub temu so posebej za naju pripravili afriške menije na osnovi raznovrstne zelenjave, žit in nacionalne hrane 'šakalaka', zelo okusne omake iz paprike, ki jo polijejo čez zdrob," nam je navdušeno pojasnila glasbenica. Ob selitvi na južno poloblo tako ne bi imela težav, glede na to, da ju je v Cape Town povabil direktor nacionalnega koncila, češ da takšne ljudi resnično potrebujejo.

Tin nam je priznal, da ga selitev še kako mika, saj bi lahko v Južni Afriki reševala divje živali pred krutimi lovci, z njim pa se strinja tudi Urška, čeprav ob tem oba zaskrbljeno pomislita na njuno kosmatinko Runiko, ki ji novo okolje ne bi tako ustrezalo. Psička je bila prihoda lastnikov domov zelo vesela, čeprav je med njuno odsotnostjo uživala na počitnicah pri 'babici'. "Vseeno se vsakič, ko naju nekaj dni ni, ob vrnitvi vsi božamo in veselo cvilimo," nasmejano pove temnolasa voditeljica, ki je z mislimi že pri novih projektih. V prihodnjih tednih ju čaka Triple Seven Comedy Challenge, t. i. projekt 777, v sklopu katerega bo Tin gledalce nasmejal v sedmih različnih jezikih, v sedmih različnih državah. Nastopil bo v Londonu, Parizu, Berlinu, Varšavi, Skopju, Beogradu, projekt pa se bo 7. decembra zaključil s predstavo v ljubljanskem Cankarjevem domu. Tin se tako že pridno uči tuje jezike, Urška pa mu je pri organizaciji tega zajetnega zalogaja priskočila na pomoč.

Aleš Rod

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story42/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 42/2017

Story 42/2017, od 12. 10. 2017