Tin Vodopivec o kreativnih seansah z vročino

Tin Vodopivec o kreativnih seansah z vročino (foto: Uma) Uma
Vir: Story
9. 11. 2018

Jesensko vreme je v posteljo položilo tudi stand up komika Tina Vodopivca, ki pa se ne da. 

Vročino je hitro premagal in se vrnil k ustvarjanju nove monopredstave, ki bo luč sveta ugledala konec oktobra. Nov projekt, imenovan Rock’n’Roll, bo vrtinec svežih šal in doživetij, ob katerih se bodo glasno nasmejali prav vsi, Tin pa ne bo varčeval z iskrenostjo in neposrednostjo.

Story: Nov celovečerni samostojni šov, nov izziv. Je občutek ob pripravi na nov projekt takšen kot ob prvem?

Še vedno zelo vznemirljiv, a je zdaj drugače. Več poudarka je na tem, da gledalcem ponudim kar največ, da poskusim narediti šov, ki bo pustil pečat, ki bo nasmejal - tako da te že vse boli, da se bodo ljudje med tem res odklopili od vsakdanjika. Zdi se mi, da sem ob prvih šovih za vsako ceno želel ugajati vsem.

Story: Se je že kdaj zgodilo, da ste vse skupaj nekam poslali in razmišljali o tem, da začnete osemurni delavnik v pisarni?

Vsak dan razmišljam o tem. (smeh) V resnici samo enkrat oziroma sem imel obdobje, ko nisem bil ravno zadovoljen s situacijo, v kateri sem se znašel, in sem razmišljal, ali se je še vredno toliko mučiti se. Mislim, da je bilo to bolj povezano z osebnim življenjem, kjer nisem bil preveč srečen. V tistem času sem nekako izpolnil nekaj svojih ciljev, hkrati pa so se mi porušili številni idealni - predvsem o tem, kako naj bi stvari funkcionirale v tem svetu. Mislim, da me je še najbolj potolklo to, da pri nas pogosto kakovost ni merilo za uspeh.

Story: Kako naporna je priprava samostojnega šova?

Naporni sta logistika in birokracija - kako s čim manj budžeta spraviti novico o šovu do čim več ljudi. (smeh) Samo pisanje šal, preizkušanje idej na odru, oblikovanje koncepta in nastopi … to vse je užitek.

Story: Vpliva stres tudi na zdravje?

Seveda, kar precej. Pred kratkim sem uvedel novost v svoje življenje, in sicer prvo uro zjutraj ne pogledam na telefon, da me ne bi kaj spravilo v slabo voljo. (smeh) Napredek.Story: Izčrpanost?

Izčrpanost pride takrat, ko delaš nekaj, kar te ne veseli, oziroma stvari, ki so proti tvoji naravi. Je pa res, da je pri našem poklicu precej adrenalina. Preden greš na oder, se ta sproži - hočeš nočeš. In ko prideš v poznih nočnih urah domov, je včasih še vedno prisoten, ne moreš zaspati, zjutraj pa že zvoni telefon. Včasih so naporne tudi poti, predvsem ko so nastopi kje zunaj Slovenije. Spomnim se, da sva se s kolego Perico Jerkovićem enkrat odpravila na festival v Podgorico - z avtom. To pa je bilo ‘fijakanja’ za tisto urico na odru. (smeh)

Story: Katero živilo pa vas pozdravi, spravi v dobro voljo?

Vedno smuknem v bližnji Mercator po smokije. Pa poljubi in čokolada. Mogoče ne v tem vrstnem redu.

Story: Pred tedni vas je v posteljo položila vročina. Ste med počivanjem razmišljali o prihajajočem Rock’n’Rollu?

Ja, precej. (smeh) Dejansko sem imel kreativno seanso z vročino. Ležal sem, ves v znoju, pokrit skoraj čez glavo, in kar naenkrat so mi neke ideje začele švigati po glavi. O frizurah in njihovi zgodovini. Nekako sem v sobo priklical punco Urško (pevko Urško Majdič, op. p.) in ji rekel, naj si zapiše, pa se je najprej samo smejala. “Tebi se blede.” Ampak si je zapomnila in mislim, da mogoče celo nekaj bo iz tega. Kaj je bolj rokenrol kot šale, nastale med vročino.

Story: Vam je sicer za katero izmed izrečenih opazk oz. šal že kdo kdaj zameril?

Ne vem, mislim, da ne. Nimam takšnega stila, da bi bil toliko kontroverzen. Zadnjič sem nastopal na nekem zasebnem nastopu, pa so mi prav zabičali, da se moram spraviti na gostitelja. Malo sem si ga privoščil in mislim, da mu je bilo všeč - medtem ko so bili njegovi prijatelji ogorčeni. Češ da ni bilo dovolj žaljivo. (smeh)Story: Iskrenost je najlepša čednost?

Iskrenost je super, ja. Včasih te lahko spravi v težave, ker ljudje pogosto ne želimo slišati resnice. V krogu najbližjih mislim, da brez popolne iskrenosti ne gre. Če pa srečaš znanca in ti zatrdi, da je njegov otrok najboljši na svetu - mu boš pa seveda prikimal in si mislil svoje. (smeh)

Story: Iskreno, katera vaša hiba pa je med vašimi stand up kolegi največkrat na tapeti?

Pogosto mi očitajo, da me je težko priklicati na telefon - kar je res. Telefon imam večinoma potiho, in ko recimo nekaj pišem ali delam, je pomembno, da ujameš neki kreativni tok, ki ga lahko telefon hitro prekine.

Story: Kaj pa je tema, na račun katere se ne smemo šaliti?

Mislim, da komiki po vsem svetu dokazujejo, da skoraj ni več teme, o kateri se ne bi mogli šaliti. Predvsem sta pomembni vsebina in pozicija, iz katere začneš. Seveda se vedno najdejo ljudje, ki so hitro užaljeni, pogosto sploh ne vedo, zakaj.

Ideje švigajo sem in tja: Šale, nastale med vročino

“Dejansko sem imel kreativno seanso z vročino. Ležal sem, ves v znoju, pokrit skoraj čez glavo, in kar naenkrat so mi neke ideje začele švigati po glavi. O frizurah in njihovi zgodovini. Nekako sem v sobo priklical punco Urško (pevko Urško Majdič, op. p.) in ji rekel, naj si zapiše, pa se je najprej samo smejala. ‘Tebi se blede.’ Ampak si je zapomnila in mislim, da mogoče celo nekaj bo iz tega. Kaj je bolj rokenrol kot šale, nastale med vročino.”

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Uma

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story23/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 23/2018

Story 23/2018, od 25. 10. 2018