Tina Bolta piše kuharski blog

Tina Bolta piše kuharski blog (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
19. 4. 2015

Tekmovalka v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa Tina Bolta tudi mesece po koncu oddaje ostaja močno vpeta v kulinarične tokove.

Špinačni sufle

Poleg dela namreč s prijateljicami soustvarja tematski kuharski blog Bor mašina za punce, ki vsakih 14 dni gosti novo kuharsko temo. "Zadnja tema na blogu je bila: Julia Child in njena francoska kuhinja," je povedala Tina in dodala, da je bil špinačni sufle narejen prav v tem sklopu. Tina se je sicer z recepti te ameriške kuharice in televizijske osebnosti srečala že pred nekaj leti, a nam je priznala, da se je njene kuharske knjige do zdaj izogibala v velikem krogu.

"Francoska kuhinja je prava zakladnica osnovnih tehničnih pristopov v kuhanju," je povedala Tina in dodala, da je takšno znanje koristno za nadaljnje kuharsko ustvarjanje. Tina sicer pripravi vsakodnevnih obrokov ne posveča veliko pozornosti, saj pravi, da za obroke z dolgo pripravo navadno nima časa. "Ko pa si vzamem čas, rada fotografiram pripravo jedi in si zapomnim vsak korak kuhanja, da ga potem lahko čim bolje predstavim na blogu," je povedala Tina.

Ne komplicira

Kot pri kuhi Tina ostaja preprosta tudi pri izbiri sestavin. "Navadno uporabim tisto, kar najdem doma. Poleti je vrt poln dobrot, pozimi pa jemljem stvari iz zamrzovalnika," je povedala Tina, ki velikokrat poišče takšen recept, da ustreza sestavinam, ki jih ima doma.

Za vsak dan ali posebno priložnost

"Ta špinačni sufle je sicer lahko čisto preprosta večerja, prav tako pa je lahko tudi del malce bolj posebnega menija," je povedala Tina in svetovala, da zraven postrežete čebulno juho, govedino po burgundsko in preprosti jabolčni tartar. Več receptov francosko obarvane teme o Juliji Child najdete na Tininem blogu).

Špinačni sufle

Za 4 osebe:

  • 3 žlice masla, 
  • 3 žlice moke,
  • 240 ml mleka,
  • sol, poper, kajenski poper, muškatni orešček
  • 4 rumenjaki, 
  • 5 beljakov,
  • 1 čebula, 
  • pest naribanega trdega sira (npr. parmezana), 
  • šop sveže špinače (ali pribl. 120 g zamrznjene)

Priprava:
Popražite maslo in moko. Odstavite s štedilnika po 3 minutah in zalijte z vrelim mlekom. Mešajte. Dodajte začimbe in postavite spet na štedilnik ter kuhajte eno minuto. Dodajte še štiri rumenjake, ki jih z metlico postopno vmešajte v maso. Beljake s soljo stepite v sneg. Prepražite čebulo. Dodajte na drobno narezano špinačo. Dodajte sir, najprej 1/4 snega, nato še preostalo količino. Pazite, da ostane čim več zračnosti. Modelčke namastite z oljem in potresite z drobtinami. Pečico segrejte na 205 °C, v trenutku, ko sufleje položite v pečico, pa temperaturo znižajte na 190 °C. Pecite 13 minut, nato temperature znižajte na 170 °C in pecite še 2 minuti.