Tina Gaber je bila v Braziliji v veliki nevarnosti!

Tina Gaber je bila v Braziliji v veliki nevarnosti! (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Nova
10. 1. 2018

Nekdanja miss Hawaian Tropic in miss Nove, danes pa sociologinja, piarovka in registrirana lobistka Tina Gaber, ki se v zadnjem času znajde tudi v svetu kriptovalut, je bila pred kratkim v Riu. Mesto, ki slavi po vsej svoji lepoti, je Tina spoznala še z druge plati.

Tina se je v Brazilijo odpravila zaradi poslovnih razlogov in ga izkoristila tudi za odkrivanje mest São Paulo, Rio De Janeiro in Natal.

"Najprej smo si vzeli nekaj dni za pripravo na poslovne dogodke v Braziliji. Odleteli smo v Rio de Janeiro, kjer pa seveda nismo samo delali, temveč smo si ogledali tudi nekaj znamenitosti (Kristusa itd.). Krasno je, ker je v Braziliji ravno poletje, tako da smo bili tudi veliko na plaži. Mesto, ki leži ob obali Atlantskega oceana, je poznano po svoji osupljivi pokrajini in po letnem karnevalu. Ob pristanišču je obdano s spektakularnimi kamnitimi strukturami, vključno z goro Sugraloaf, vršacem Corcovado in goro Tijuca, ki skupaj s pristaniščem tvorijo eno od sedmih čudes sveta," pove Tina.

"Rio de Janeiro se sicer uvršča med najsodobneje urejena mesta na svetu, čeprav veliko prebivalcev živi v favelah v zelo slabih življenjskih pogojih. Gore barakarskih naselij po okoliških hribčkih pripovedujejo svoje zgodbe in tam veljajo čisto drugi zakoni. Tja si velikokrat ne upa vstopiti niti policija. Težava pa je v tem, da je v mestu veliko policistov tudi podkupljenih. Ampak kot turist moraš upoštevati nekaj varnostnih predpisov in gre."

Temne plati Brazilije

Čeprav je Brazilija Tino očarala, pa je spoznala tudi njene temne plati.

"Brazilija je zadnja leta zelo nevarna. Šolstvo je zelo zelo drago, zato je veliko ljudi neizobraženih in prepuščenih pragu revščine. Ravno med našim obiskom Natala je bil precejšen kaos. Policija je stavkala, saj že več mesecev ni dobila plačila in posledično je porast kriminala še večja. Nekega večera so oropali ogromno trgovin in tudi pred našim hotelom je bil oborožen rop. Slabo izkušnjo pa je imel tudi naš poslovni partner iz Portugalske. Peljal se je s taksijem, ko so oboroženi mladi fantje obkolili avtomobile na semaforju. V takem primeru se ne upiraš, temveč daš vse, kar imaš. Situacija je žalostna, ljudje velikokrat stradajo, zato so omenjena dejanja pričakovana. Poslovni partnerji so nam povedali, da je velik problem v politiki, politični glasovi se velikokrat kupujejo v zameno za štruco kruha. Težko je torej kogarkoli obsojati. Če bi sama gledala, kako moj otrok joka od lakote, bi bila najbrž zmožna vsega," pove Tina.

V Braziliji  v veliki nevarnosti

Rešil ju je deček!

Tina je s Klemnom tako preživela tudi nekaj lepih trenutkov med ogledom brazilskih znamenitosti. V spominu pa ji bo ostala še ena nekoliko nenavadna izkušnja, ki ji je verjetno rešila življenje.

"S Klemnom sva odšla od glavne plaže nekaj zalivov naprej. Nekaj ur sva se kopala in ves čas kupovala kokose od nekega fantka. Res naju je vzljubil. Čez kakšno uro pa je pritekel do naju in nama nekaj govoril. Nobeden od naju ni znal portugalsko, on pa ne angleško. Nič se nismo razumeli. Ker nisem vedela, kaj govori, sem rekla, da greva za njim. In na koncu smo ugotovili, da nam poskuša povedati, da sva lahko še nekaj časa v zalivu, toda kmalu bo poplavljen in ne bo poti nazaj. In res, v eni ure se je voda dvignila za nekaj metrov. Kaj tako neverjetnega še nism videla. Čolni, ki so bili na plaži, ko sva prišla, od morja oddaljeni vsaj 15 metrov, so bili pozneje v vodi, globoki le dva metra. Noro. Fantek nama je rešil življenje," pove Tina.

"Pozneje sva ugotovila, da so bile tudi neke opozorilne table med drevesi, ampak ne v angleščini in zelo sprane."

Besedilo: Mima // Foto: osebni arhiv

Priporočamo