Tina in Metka (Vrtičkanje): Podpirata lokalno kmetijstvo!

Tina in Metka (Vrtičkanje): Podpirata lokalno kmetijstvo! (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
Vir: Lea
20. 9. 2016

Metka in Tina, ki ju najbolje poznamo iz oddaje Vrtičkanje, sta mojstrici vrtnarjenja in zagovornici zdrave, lokalno pridelane hrane. Kot ljubiteljici domače zelenjave tako skrbno, kot jo gojita, poskrbita še, da se znajde tudi na krožnikih.

Mati in hči si ne delita le znanja, ki ga imata na gredicah, ampak tudi v kuhinji, kjer obe pripravljata zanimive in zdrave obroke. Tisto zelenjavo, ki je ne pridelujeta na domačem vrtu, pa poiščeta na ekološki tržnici, ki jo gosti veliko nakupovalno središče Europark.

''Tam najdeva predvsem mlečne izdelke, jajca, meso in žita. Tržnica je odlična alternativa za tiste, ki doma nimajo vrta, a še vedno želijo poskrbeti za svoje zdravje in spodbujati lokalno kmetijstvo,'' pravita. Metka in Tina tudi z veseljem delita svoje znanje, zato vodita delavnice za odrasle in otroke o vrtnarjenju, domači kozmetiki in kuhanju iz zdravih sestavin. ''Obe radi kuhava in radi jeva. (smeh) Je pa res, da zadnje čase ne kuham tako veliko, ker je moj fant še boljši kuhar. Tako on večkrat kaj pripravi, jaz pa poskrbim za domače sestavine z vrta in zdrave recepte,'' pove Tina.

Domači recepti

Seveda so domači recepti najboljši in Tina nam zaupa, da pri njih potujejo iz roda v rod. ''Kot majhna punčka sem bila kar naprej pri omici v kuhinji in ji gledala pod prste ali pri 'oteku' na vrtu, kjer sem tudi gledala pod njegove prste. In ta prva ljubezen vedno ostane, je vedno v tebi in potem privre na dan. Je pa res, da je včasih bila kuhinja malo drugačna, kuhale so se druge jedi, zato je potrebno sprotno izobraževanje in prilagajati hrano potrebam in času,'' nam je priznala Metka. ''Od nekdaj kar naprej nekaj brkljam v kuhinji, pravi mož. (smeh) Poskrbim za zdrav zajtrk, kosilo z veliko zelenjave, spečem polnozrnati kruh, pripravim kaj sladkega, pa naj bo to čokolada, sladoled ali kaj drugega, sama pripravljam skuto, smetano, jogurt in sirotko, vlagam ozimnico. Začimbe so pri meni zelo pomembne. V glavnem so tiste z vrta in v velikih količinah: čebula, česen, peteršilj, bazilika, drobnjak, čili, žajbelj, mete, pehtran ... Pa cimet, kurkuma in poper, ki jih kupim. Veliko tudi ingverja, ki ga že nekaj pridelam sama,'' nam zaupa Metka. ''Z bratom sva velikokrat gledala in pomagala mami v kuhinji in potem ti kar zleze pod kožo. Uživam predvsem, ko lahko iz sezonskih sestavin, ki jih pridelamo na domačem vrtu, pripravim kaj okusnega,'' še doda Tina.

Ekološko

Tina je že od nekdaj tudi športnica, zato je na njenem jedilniku tudi zdrava prehrana.

''Hrana zame pomeni gorivo in hranilne snovi za telo, obenem pa tudi razvajanje za dušo. Najraje imam doma pripravljeno hrano iz svežih in kakovostnih sestavin, včasih pa si tudi privoščim hrano zunaj. Večinoma kuham po občutku, največkrat kar iz sestavin, ki jih imam doma. Rada pa tudi preizkusim kakšen nov in zanimiv recept, ki pa ga največkrat priredim. Zdrava in kakovostna hrana je bila vedno del našega prehranjevanja doma, veliko sem se naučila, ko sem se pripravljala za Guinnessova rekorda, pa med študijem in potovanji v tujini, ko sem spoznavala različno kulinariko. Z mami pa tudi zdaj veliko časa namenjava brskanju po knjigah, člankih, po spletu, preizkušava vedno nove recepte. Vse najine izkušnje pa tudi z veseljem deliva z gledalci oddaje Vrtičkanje in udeleženci na najinih delavnicah: Metka in Tina – Delavnice zdravja,'' pove Tina.

''Pri nas smo precej samooskrbni in vse je pridelano brez gnojil in škropiv, torej ekološko. Sicer pa kupujemo na biopolicah oziroma neposredno pri proizvajalcu,'' doda Metka. ''Zdaj sta ekološko pridelana hrana in hrana iz ekoloških sestavin precej modna, seveda pa vsak izdelek ni nujno zdrav, zato se mi zdi pomembno, da tudi ekološka živila kupujemo z glavo in po premisleku ter čim več pri lokalnih pridelovalcih.''