Tina Maze: Nisem človek, ki bi poležaval

Tina Maze (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
30. 4. 2011

“Včasih so kondicijski treningi tako težki, da bi naredila vse na svetu, da mi jih ne bi bilo treba opraviti. Ampak tako pač mora biti - če ni težko, ne prideš daleč,” je pove­dala naša najboljša smučarka Tina Maze, ki je prejšnji teden v Črni na Koroškem gostila nagrajence Milkine nagradne igre.

V športni garderobi z obveznimi sponzorskimi napisi, brez ličil in s torbico na rami je Tina za šankom lokalnega bifeja dopoldan pozdravljala goste. Čeprav vrhunska športnica v celotnem letu ni vse skupaj niti mesec dni v rojstnem kraju, se je odločila, da bo prišla na obljubljeno druženje z nagrajenci in jim bo celo sama predstavila kraj, v katerem se je rodila, shodila in začela smučati.

“Andrea vas lepo pozdravlja,” je povedala, ko je med sprehodom po Črni končala pogovor s svojim najdražjim, trenerjem Andreo Massijem. O njem sicer ni želela govoriti, saj si želi intimno življenje obdržati zase, a je glede na ljubeč pogovor jasno, da kombinacija poslovne in intimne zveze dobro deluje. Črna na Koroškem se nekaterim zdi na koncu sveta, a se Tina strinja z domačini, ki so jo med ogledom prijazno in ponosno pozdravljali, da je Črna pravzapra začetek sveta. Lep kraj je sicer za neštetimi ovinki, življenje tam pa je precej težavno, saj so ravnine postavljene na hribe, kot se je šalil vodnik, ki je Tininim gostom povedal zanimivosti o Črni.

Prav zaradi strmin ima Tina doma lahko treninge v naravi. Ko je pokazala, kam gre na izlet s kolesom, je bilo vsem jasno, da za takšno kolesarjenje potrebuješ vrhunsko kondicijo. “Kolo je dober pripomoček za vzdrževanje kondicije. Pri vožnji navzol lahko treniraš ravnotežje, še posebej po gozdnih poteh, na katerih nikoli ne veš, kaj te čaka. Včasih postane zelo zanimivo,” je povedala Tina, ki Črno izvrstno pozna. “Doma sem v neposredni bližini smučišča, ki je tako skoraj moj dom. Prehodila sem že vsa hribovja. Največkrat grem sama, včasih z bratrancem, predvsem pa uživam v miru. Zelo sem vesela, da živim ravno tukaj,” pravi Tina, ki je že v otroštvu imela povsem lastno verzijo nastanka imena kraja.

Ker je hiša njenih domačih v dolini med gorami, vso zimo - od konca novembra do marca - sploh niso videli sonca! Tina je tako menila, da je prav zato Črna dobila svoje ime. Smučarka pravi, da je tako malo doma, da vse skupaj ne nanese niti za ves mesec. “Dosti časa preživim pri Andrei v Gorici, kjer so boljše razmere za trening. Naš stadion namreč nima tartana, imajo pa tudi tam hribe, kjer lahko treniram vzdržljivost,” doda Tina, ki pravi, da si več kot dveh dni popolnega počitka med treningi ne privošči. Kadar nima rednih treningov, teče s psom, kolesari ...

“Nisem človek, ki bi poležaval in ne bi nič delal. Tudi kadar sem na počitnicah na morju, ne ležim na plaži, ampak igram odbojko na mivki, nogomet ali deskam na vodi. Plavam rada, vendar si plavanja ne bi izbrala za šport, ki bi ga trenirala. Izbrala sem si bistveno boljši šport, saj mi ni treba gledati ploščic, ampak uživam v naravi.”

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story