Tina Semolič: Boji se globoke vode

Vir: Lea
10. 6. 2009

Simpatična Primorka Tina Semolič je ena izmed tistih lepotic, ki so bile med odraščanjem obdane z vonjem morja. Skoki v vodo in prvi zamahi so tisti nepozabni trenutki, ki jo vsako leto spominjajo na preživljanje vročih počitnic.

Tina je svoje najstniške dneve preživljala kar na obali. Bila je svobodna, saj je bilo morje v njeni neposredni bližini in nadzor staršev ni bil potreben.

“Konstantno sem preživljala dneve v družbi prijateljic. Morje je bilo blizu in starši se niso bali, da bi se mi kaj zgodilo, saj sem znala dobro plavati.” Tina se je plavati naučila zelo zgodaj.

“Spomnim se, da me je naučila moja sestra v bazenu. Ona je plavala in jaz sem se držala za njen hrbet ter plavala ob njej brez rokavčkov. Včasih sem bila v vodi tudi po šest ur skupaj. Ob kopanju smo s puncami igrale odbojko na mivki in spoznavale nove simpatije. Spomnim se tudi prvega poljuba. Ta mi bo vedno ostal v spominu. Skratka, poletja so bila nekaj posebnega.”

Edino, česar se je lepotica sprva bala, je bil skok na glavo. “Čudno si je kot otrok predstavljati skakanje v morje na glavo, vendar sem se tudi tega zelo zgodaj naučila. Prav tako nisem imela rada morske vode, ki se je nehote napiješ ali pa ti gre skozi nos. To mi je bilo zelo zoprno,” doda Tina.

Drži se obale

Kljub vsemu pa plavanje v bazenu ni odtehtalo skokov v morsko vodo. “Nikoli pa nisem rada plavala daleč od obale. Še danes je tako, saj imam vedno občutek, da je pod mano nekaj groznega.” Posebno izkušnjo pa je Tina doživela med počitnikovanjem v koloniji.

“Enkrat sem se udeležila kolonije, in sicer na Pohorju. Izkušnja je bila res čudovita. Na te počitnice imam zelo lepe spomine in vsakemu otroku svetujem, da to doživi.”  Tina se spominja ozvezdja Mlečne ceste, ki jo je prav na Pohorju prvič videla tako jasno.

“Otroci smo ležali na travi in gledali v nebo ter opazovali zvezde.” Hkrati s tem pa je Tina uživala tudi v meditaciji, ki so jo izvajali na Pohorju. “Sedeli smo v krogu in po nareku vzgojitelja ­meditirali. Bila je zanimiva izkušnja.”

Rada raziskuje

Tina se kot popotnica in turistka ne vrača rada na kraje, ki jih je že raziskala. “Vsakič znova rada obiščem lokacije, ki jih še ne poznam. Na splošno menim, da je svet tako velik, da je treba raziskati nove kraje, saj nikoli ne veš, kje te čaka nova zanimiva zgodba.”

Letošnje poletje bo Tina izkoristila predvsem za delovne obveznosti. Mogoče ji bo ostalo tudi kaj časa, da se bo z barko popeljala ob obali in uživala na soncu. “Zadnja leta več časa preživim na barki. S prijatelji se pred tem pozanimamo, kje so dobre plaže, dobre zabave in kaj si je vredno ogledati, da česa ne zamudimo.”

Včasih je Tini pri tem svetovala njena nona. “Vedno mi je znala povedati veliko značilnosti o krajih, ki so me zanimali in ki si jih je vredno ogledati. Ona je bila moja živa enciklopedija. Zdaj je pa ni več, tako da si stvari pogledam na internetu.”