Tina Trstenjak: Olimpijska prvakinja z Lopate

Tina Trstenjak: Olimpijska prvakinja z Lopate (foto: Profimedia) Profimedia
23. 8. 2016

Simpatična judoistka bo konec avgusta praznovala 26. rojstni dan, darilo pa je očitno prišlo že nekaj tednov prej. Na letošnjih olimpijskih igrah si je namreč Tina Trstenjak z Lopate pri Celju okrog vratu poveznila zlato medaljo.

Pred štirimi leti je za veselje v slovenskem taboru poskrbela Urška Žolnir, letošnje poletje pa je na olimpijskih igrah z odlično predstavo v judu poskrbela Tina Trstenjak. Članica judo kluba Z'Dežele Sankaku sicer priznava, da svoje predhodnice ne želi posnemati, vsekakor pa so ji Urškini uspehi v velik navdih.

Vendar pa se na začetku Tini ni niti sanjalo, da bo nekoč postaja zlata olimpijka, saj si je v otroštvu želela postati frizerka. Rjavolaska je sicer obiskovala osnovno šolo v Celju in se pozneje vpisala na srednjo ekonomsko šolo, njen najljubši predmet pa je bil matematika. Ob rednem študiju se je ves čas ukvarjala tudi z judom, ki njeno življenje obkroža že vse od otroških let.

Že v mladosti je z odličnimi uvrstitvami na mladinskem svetovnem prvenstvu opozorila nase in dokazala, da se je trud obrestoval. K uresničitvi njenih sanj na olimpijadi je poleg staršev ogromno pripomogel tudi trener Marjan Fabjan, trener celjskega kluba Sankaku, ki je zaslužen za številna slovenska odličja.

Čestitke drugih vrhunskih športnikov

Tinin uspeh pa ni ostal neopažen niti med slovenskimi športniki, ki so očitno stiskali pesti za našo judoistko. Skakalec Peter Prevc je tako napisal, da so se mu ob tem izjemnem uspehu pokonci postavile kocine, poklonila pa se ji je tudi biatlonka Vesna Fabjan. S čestitkami niso varčevali niti številni drugi. Tako sta se oglasila tudi Zoran Dragić in Jaka Lakovič, pa tudi smučarka Ilka Štuhec in jadralec Vasilij Žbogar.

Finančna nagrada države

Ob vseh čestitkah je svojo na Twitter zapisal tudi predsednik države Borut Pahor, vprašanje pa je, koliko bo država segla v žep in izredni dosežek tudi nagradila. Leta 2012 je Urška Žolnir za zlato prejela 20.000 evrov, trener Marjan Fabjan pa 16.000 evrov. Mislite, da so zaslužki čez lužo boljši? Američani za zlato prejmejo 25.000 dolarjev, kar je le slabih tri tisoč dolarjev več. 

Tekst: Nika Arsovski
Foto: Profimedia

Priporočamo