Tina Trstenjak: Povsod je lepo, a doma je najlepše.

Tina Trstenjak: Povsod je lepo, a doma je najlepše. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
10. 10. 2016

Naša zlata olimpijka Tina Trstenjak si zaradi natrpanega judoističnega urnika le redko lahko privošči oddih. Vendar pa ji je letos po obisku olimpijskih iger v Riu to vendarle uspelo. Za nekaj dni se je podala v Grčijo, kjer je lahko napolnila baterije in se sproščala na prečudovitih peščenih plažah, ob tem pa je po dolgem času v roke spet vzela nekaj dobrih kriminalnih romanov. Kljub temu se vedno z velikim veseljem vrne domov, k družini in prijateljem.

Judo izhaja iz japonske kulture. Kako pogoste ste že odpotovali v deželo vzhajajočega sonca?

Velikokrat sem že poletela na Japonsko, mislim da 18-krat. Tja se po navadi odpravimo zaradi športa. Všeč sta mi drugačna kultura, pa tudi raznolika kulinarika. Ljudje so neverjetno prijazni, tudi ulice so drugačne, prav tako njihova mentaliteta.

Kaj pa vas pri njihovem mišljenju najbolj navdušuje?

Pri ljudeh občudujem njihove vrednote, ki so drugačne od naših. Vsi so zelo spoštljivi drug do drugega, vedno se pozdravljajo s prikloni. Pa tudi mlajši gojijo spoštovanje do starejših. To enostavno moraš videti in doživeti. Še vedno pa se je lepo vrniti domov!

Sami torej kar pogosto potujete. Pa je bil obisk Ria pred nekaj tedni vaš prvi skok čez lužo? Kje vse ste do zdaj že potovali?

No, moram priznati, da niti ne. V Braziliji smo bili v preteklih mesecih kar nekajkrat že zaradi priprav. Pred tem sem že obiskala Tajsko, Kitajsko, Korejo, Japonsko ... vse v povezavi s športom, saj drugače nimam časa za potovanja. Seveda pa sem raziskala tudi že nekaj evropskih držav.

Kako pogosto pa si ob polnem urniku lahko vzamete nekaj časa za oddih?

Počitnice so zelo redke, saj sezona traja vse leto. Le letos sem imela nekaj časa za počitek in oddih. Nekaj dni sem preživela v Grčiji, kamor sem se odpravila prvič. V zadnjem trenutku sem se za to odločila in ni mi bilo žal.

Predvidevam, da se tam nisi ukvarjala s športnimi aktivnostmi, temveč si le dala vse štiri od sebe.

Seveda, predvsem sem se odšla sprostit! S seboj sem vzela tudi nekaj knjig. Predvsem kriminalke, ki jih zelo rada berem, po dolgem času pa sem imela možnost to početi tudi na dopustu. Včasih namreč doma nimam ne časa in ne volje. Najraje prebiram zgodbe junakov, ki raziskujejo umore. Ni me strah, čeprav grozljivk pa vseeno ne maram gledati. Mislim, da v življenju še nisem pogledala ene v celoti.

Kaj pa vas poleg potovanja in branja še sprošča?

Če mi čas dopušča, se odpravim v naravo. Tam si napolnim baterije in oskrbim z energijo.

Imate v prihodnosti kakšne želje po nadaljnjih potovanjih? Kateri kraji so še na vašem seznamu želja?

Po karieri bi rada še naprej potovala. Obiskala bi predvsem države, ki jih do zdaj še nisem. Morda tudi te, v katerih sem že bila, pa ni bilo časa za kaj drugega. Na svojih potovanjih vidim predvsem telovadnice in letališča, le na Japonskem imamo nekaj časa za ogledovanje znamenitosti. Sicer pa potovalnega seznama želja vseeno nimam.

Pa vas bomo v tujini prej videli z nahrbtnikom na ramah ali s kovčkom v rokah?

Uf, s kovčkom! Nisem ravno primerna za potovanja z nahrbtnikom. Kadar grem na dopust, se le sproščam, ne pa da si delam skrbi še s prevozi.

V dvoje je lepše

Dobitnica zlate medalje je v Rio odpotovala s preostalo olimpijsko ekipo, pa tudi kadar se med letom udeležuje najrazličnejših tekmovanj po svetu, nikoli ne potuje sama. Želje po tem v resnici sploh nima. "Seveda si predstavljam, da bi se na pot odpravila tudi sama, vendar pa je v dvoje vseeno lepše," nam je z nasmehom na obrazu zaupala Tina.

Tekst: Nika Arsovski

Priporočamo