Tinkara Fortuna je pustila redno službo in se podala na samostojno pot!

Tinkara Fortuna je pustila redno službo in se podala na samostojno pot! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
1. 1. 2019

Leto 2018 je bilo prelomno tudi za Tinkaro, nekdanjo članico priljubljene zasedbe Bepop. 

Minilo je 16 let od začetka zgodbe Bepopovcev (ob tej priložnosti so nastopili tudi na rojstnodnevni zabavi ob 15. letu revije Nova), odločila pa se je tudi za novo poslovno pot – pustila redno službo in se odpravila na samostojno pot. Ob 15. rojstnem dnevu naše revije je bila ponovna obuditev Bepopovcev naravnost evforična, malo manj pa je bilo Tinkarino slovo od dolgoletnih sodelavcev.

Odločitev za to je zrastla na njenem zelniku in v slovo je sodelavcem napisala tudi čustveno pismo: “V petek, 25. maja, je dan mladosti. Je pa tudi moj zadnji delovni dan na Telekomu. Življenje je šov brez generalke, pravijo. In pridejo trenutki, ko se na hitro, a s srcem odločimo ter zagrabimo priložnost. Čutim, da je skrajni čas in ravno pravi trenutek za nove izzive, korake in zgodbe. Z Mobitelom in Telekomom sem odraščala, se razvijala, izobraževala, v teh dobrih 20 letih ustvarila veliko prelepih spominov, spoznala ogromno srčnih in dobrih ljudi, predvsem pa naredila ogromno korakov in premikov. Sem na točki, ko sem hvaležna za vse nazaj in si strastno želim naprej. Početi nekaj novega in čutiti notranji mir, zdravje, srečo ter preživeti čim več trenutkov z družino in najbližjimi. Želim pa tudi karierni premik in ponosna sem, da sem zbrala pogum in s podporo družine samozavestno vstopam v novo poglavje.”In kaj je Tinkara počela v času od konca maja do zdaj? Pravi, da tak počitek enkrat v življenju priporoča vsem. Poleg tega, da se je več posvečala svoji družini, je tudi zasnovala svoj novi začetek: “Moj zadnji delovni dan je bil 25. 5. 2018. Odločila sem se res v trenutku, izkoristila sem priložnost, želela svobodno zadihati, predvsem pa začutila, da je pravi čas, da grem na svoje. In ko zdaj po pol leta gledam nazaj, ko sem prevetrila glavo in misli, si vzela karierno pavzo, dejansko še bolj močno in strastno čutim, da je bila to edina prava odločitev in da je to moja začrtana pot.”

In kaj jo je pravzaprav pripravilo do tega, da se je odpovedala sicer odlični službi, v dobro stoječem podjetju, z velikimi možnostmi napredovanja? “Predvsem zaradi mojega pestrega urnika zadnji 20 let. Vedeti morate, da sem začela delati na Mobitelu že med počitnicami pri 16 letih, med študijem bila tam redno zaposlena študentka, se pri 21 letih redno zaposlila. Vse dodatne aktivnosti in zaposlitve, ki sem se jih lotevala, so bile poleg redne službe, dobra tri leta s skupino Bepop, dva diplomska in en podiplomski študij, trije otroci, gospodinjstvo, pa vmes tudi popoldanski s. p. Moj urnik je bil vedno prezaseden, a v tej gneči sem v tistem času izredno uživala in mi je poganjala kri po žilah. Vedno sem se dodatno izobraževala, pred dvema letoma sem postala tudi interna predavateljica Telekoma Slovenije in za vse te priložnosti in izkušnje sem izredno hvaležna podjetju, ki sem mu bila zvesta 20 let. A nekoč sem od modre ženske slišala verz, da prvih 40 let delaš za druge, naslednjih 40 pa zase! In očitno je v tem nekaj resnice, da se ženske eno obdobje razdajamo za druge, za otroke, družino, vlagamo v znanje, izobraževanje in nato na neki točki, ko smo blizu 40. letu, začutimo, da potrebujemo samo zadihati in iz šeste prestaviti v drugo prestavo, saj je to nujno potrebno za naše zdravje, naš obstoj in srečo družine, predvsem pa, da želimo pustiti nekakšen pečat tudi na poslovnem področju.”Seveda pa vedno aktivna Tinkara zdaj ne počiva ves čas, ampak se je že lotila aktivnosti za naslednjih 40 let: “Svoje podjetje odpiram predvidoma maja 2019. Trenutno sem v fazi izdelave logotipa, spletne strani, poslovnega načrta ter začetnimi dogovori s potencialnimi poslovnimi partnerji. Je pa ta polletni odmor dejansko zelo prijal in zdaj vidim, da je bil nujno potreben in zelo koristen za moj odnos z možem in otroki.”

Kje jo bomo srečevali v prihodnosti?

“Veliko ljudje me sprašujejo o tem in vedno odgovorim enako: projektno se bom ukvarjala z vsem, kar sem opravljala do zdaj: prodajo, marketingom, organizacijo, odnosi z javnostjo, pa tudi s predavanji, tečaji, treningi in to kombinirala z novo pridobljenimi znanji ter aktivnostmi, v katerih sem vedno uživala, čutila strast in se počutila v elementu, za kar zadnja leta ni bilo časa. Jeseni sem opravila še mednarodno licenco SDI, kar pomeni, da sem trenerka orodja za profiliranje, ki celostno nadgradi in izboljša posameznikovo komuniciranje in vedenje ob konfliktu. V večini gre za delavnice v podjetjih, kjer je nujna izboljšava komunikacije in medsebojnih odnosov med zaposlenimi. Nameravam nadgraditi NLP-diplomo, ki je mednarodno uveljavljen certifikat zveze trenerjev nevrolingvističnega programiranja. Želim pa pridobiti tudi naziv trener in coach. Predvsem pa mi je primarno čim več časa preživeti z otroki in možem, uživati in živeti življenje ter biti s pozitivno naravnanostjo, nasmehom na obrazu ter uspešno samostojno podjetniško zgodbo vzor svojim otrokom in tudi ljudem v svoji bližini. Menim, da je to v tem trenutku moje poslanstvo.”

Besedilo: Nina Keder // Fotografije: Primož Predalič, Taja Rojšek Fortuna in Peter Fortuna