Tinkara Kovač & Anika Horvat: Popevka ju je 'magično' združila

Primorski pevki Tinkara Kovač in Anika Horvat sta nam zatrdili, da je skupno sodelovanje na Slovenski popevki pomenilo glasbeni izziv in da ne bo zadnje ter da se že veselita kakšnega novega skupnega projekta. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lea
12. 3. 2016

Primorski pevki Tinkara Kovač in Anika Horvat sta na letošnjih dnevih slovenske glasbe navdušili s prav posebnim duetom, s pesmijo Po zimi, ki so jo številni poslušalci popevk označili kot eno najboljših na letošnjem festivalu.

Tinkara in Anika se poznata že iz otroštva. Redno sta se srečevali na otroških festivalih, pozneje na koncertnih odrih in v televizijskih oddajah. Nikoli pa nista skupaj zapeli pesmi, ki bi obeležila njuno glasbeno odraščanje. Vsaka je hodila po svoji poti in skozi leta ustvarjanja sta osvajali prestižne glasbene nagrade na najrazličnejših prireditvah.

Veže ju materinstvo

Pevki in danes tudi mamici – Tinkara ima Galo in Almo, Anika pa Stello – se lahko pohvalita z odličnima vokaloma, ki sta se letos na popevki svojstveno in zelo prijetno združila v pesmi Po zimi avtorjev Domna Graceja in odličnega primorskega besedilopisca Draga Misleja Mefa, ki je o pesmi povedal: "Verjetno ni popevka, kot so bile včasih. Verjetno niti ni sodobna založniška štanca, kjer od produkcije boli glava, srce pa ostaja hladno. Niti ni glasbeno modrovanje, še manj pevsko virtualiziranje, čeprav si je Domen privoščil nekaj zelo visokih tonov in verjetno pognal Tinkaro in Aniko v odkrivanje lastnih zmožnosti. Skratka, Po zimi je pesem, ki jo bodo bodoče udeleženke bitke talentov uporabile za finalno pesem kot dokaz, da zmorejo. Tako kot Tinkara in Anika, ki pravita, da gresta naprej, ker je pomlad in sta spet z nogami na tleh in bo ljubezen in bo smeh." Tinkara in Anika sta navdušeni, da sta sodelovali pri tem projektu ter dokazali, da lahko glasbeno prijateljstvo prinese prav posebno pesem, ki ne bo šla v pozabo čez noč. "Vesela sem nastopa na Slovenski popevki. Videla sem, da je v dvoje še lepše stopiti na oder, saj se skupna energija kar pomnoži," pravi Tinkara, njeno misel pa sklene Anika: "S Tinkaro sva se našli v nasprotjih, saj ne bi mogli biti bolj različni. Ampak kot sem včasih že pela v svoji pesmi, se tudi ogenj in led lahko združita v vodi, ki v tem primeru simbolizira nekaj novega, svežega, drugačnega. Vem, da se bo najino sodelovanje nadaljevalo, in vesela sem te izkušnje, ki naju je samo še golobje povezala."