Sopranistka Nataša Zupan v pričakovanju drugorojenke

Nataša je pred kratkim stopila pred fotografski objektiv mladega fotografa Tiborja Goloba, s katerim sta posnela neverjetne fotografije v čudovitih kreacijah Maje Ferme. “Maja s čipko in tankočutnimi materiali poudari ženstvenost, s katero ti dobesedno da krila. (foto: Tibor Golob, Jure Blažin) Tibor Golob, Jure Blažin
9. 2. 2015

Sopranistko Natašo Zupan poznamo iz številnih opernih predstav, mednarodno priznana pevka pa ne navdušuje samo na naših odrih, ampak tudi v tujini. Trenutno je njena energija usmerjena v prihod drugorojenke, ki bo vsekakor popestrila njeno življenje.

Nataša je kot sopranistka navduševala v številnih operah in operetah. Oder je zagotovo njen najljubši dom, kjer se lahko izraža tako pevsko kot tudi igralsko. Slišali pa smo jo tudi ob številnih drugih priložnostih."Vsak projekt pusti v meni močno sled in kar otožna postanem že pred prvo predstavo ali nastopom. Obožujem namreč proces ustvarjanja, razvijanja, poglabljanja in raziskovanja pri vsakem nastopu, koncertu ali vlogi. Vedno me spremlja občutek, da bi se dalo narediti še več in še kaj," doda.

"Vendar moram izpostaviti tudi moj debi v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer sem nastopila v Puccinijevi znameniti La Boheme v vlogi Musette. Čeprav nam umetnikom ni težko potovati, pa je vendar vsakomur ljubo, kadar lahko nastopi doma, pred svojo publiko, čeprav je to najtežje, kajti marsikdo te pozna ter spremlja tvoj razvoj kritično in tudi pričakovanja so vedno večja. In sam se tega še kako dobro zavedaš in bi velikokrat rad bil še boljši, kot si!

Zame je bila ta izkušnja izjemna tako zaradi vloge, ki mi je pisana na kožo, kakor zaradi domačega hišnega ansambla, ki me je tako lepo in toplo sprejel. Na tem odru se resnično počutim kot doma in nikoli ne bom pozabila geste uglednega kolega, mednarodno priznanega tenorista in prvega tenorista naše operne hiše Branka Robinšaka, ki me je na premieri popeljal kot debitantko vnovič in vnovič po poklon. Z velikim spoštovanjem hranim ta lepi spomin in upam, da se kmalu zopet najde doma vloga zame."

Na seznamu njenih nastopov so številna operna dela, ki jih je zaznamovala s svojim glasom, je pa tudi eno, ki ji je spremenilo tok življenja in prineslo ljubezen. "Nikakor ne morem mimo žepne opere Novi čevlji slovenskega skladatelja Gregorja Strniše. Z njo smo premierno nastopili na Festivalu Lent. Nastopila sem v glavni vlogi, s katero sem oživila lik sofisticirane mlade dame po imenu Lili, ki obožuje čevlje.Iz vaje v vajo sem imela večjo tremo in nič ni bilo logično, saj sem se na vsako vajo dobro pripravila in ponavadi je z vajami trema izginjala.

Tokrat je bilo drugače. Tam je bil Andrej, vendar si tega niti v sanjah nisem upala priznati, kaj šele budna! Zame je bil krasen človek, za katerega mi niti na misel ni prišlo, da bi lahko bil samski ali da bi mu bila jaz všeč. Vendar ne bom nikoli pozabila tistega čarobnega trenutka, ko je zaigral na klarinet, kakor da bi mi dobesedno govoril in prevzel moje srce. Zardela sem, kajti glas je bil tako jasen, da sem se bala, da vsi navzoči slišijo in vidijo. Takrat zame ni igral na klarinet, ampak na mojo dušo ... Njegov način igranja in muziciranja sta bila zame močnejša od občutkov in besed ... Stopil je tja, kamor ni segel nihče, naravnost in najgloblje v moje srce," nam zaupa Nataša.

"Zgodba opere je zabavna od začetka do konca, ko nepričakovano nastopi še Andrej v vlogi tistega, ki me zaradi številnih prekrškov vklene v lisice in odpelje. Tako sem simbolično - metaforično obula nove čevlje, ko me je Andrej vklenil v zakonski jarem! (smeh) Tej zgodbi ni para."

Oba, tako Andrej kot Nataša, sta iz glasbene stroke. V svojem delu se dopolnjujeta in nadgrajujeta, kar je odličen recept za uspeh. Na vseh področjih. "Z Andrejem sva drug drugemu vzornika in učitelja tako na odru kot tudi v življenju. Drug za drugega poskrbiva, kadar je drug bolj obremenjen, in se ne obremenjujeva, kadar sva oba hkrati zaposlena vsak s svojimi projekti. Učiva se drug od drugega, dopolnjujeva se z izmenjavo moških in ženskih energij, kadar pride do nesoglasij, kar ni malokrat pri najinem obojestransko močnem temperamentu, pa jih vedno rešujeva s pogovorom in poslušanjem.

V življenju pa se seveda znajdeva v več odnosih. Kadar sodelujeva v istem projektu, kot sodelavca, seveda ni prostora za ljubezenski in partnerski odnos. Takrat premagaš osebni odnos, zavzameš profesionalno držo in deluješ kot umetnik, predano in brezkompromisno," doda. "V zakonu nama je pomembno, da temelji na spoštovanju in podpori drug drugemu. Pa majhne vsakodnevne pozornosti, ki so zame pravzaprav zelo pomembna in največja darila, crkljanje telesa in duha in ne nazadnje tudi trebuščkov ... Oba namreč prihajava iz družin, kjer mame vsak dan polnijo mize z domačimi dobrotami, in tako je tudi pri nama. Oba rada kuhava in rada priznam, da je Andrej na tem področju pravi osvajalec. (smeh)

Poleg tega imava še kar nekaj skupnih strasti. Oba rada pleševa, imava rada vse vrste umetnosti, rada potujeva ... Na potovanjih posebnosti krajev vedno povezujeva s svetovno kulinariko in izbranimi vini. Andrej je namreč izvrsten poznavalec vin! Rada se smejiva, uživava življenje in se trudiva, da prosti čas preživimo kvalitetno!"

Skupno srečo je par okronal z rojstvom prve hčerke Arbe, ki se ji bo na njen drugi rojstni dan pridružila še sestrica. "Res je. Pri tako ljubkem in radostnem otroku, kakor je najina Arba, je to logična posledica in zelo se veselimo, da bo naša družinica kmalu obdarjena še z enim sončkom! Arba bo tako rekoč dobila za drugi rojstni dan sestrico! Za zdaj pa boža, objema in daje poljubčke trebuščku," pove Nataša. Kar nekaj izkušenj si je že nabrala, zato je druga nosečnost veliko lažja.

"Tega, postati mati, sem se dolgo bala. Bala sem se, da ne bom zmogla, ker imam sama izjemno mami v vseh pogledih. In v nasprotju z vrstnicami nisem nikoli prej norela za mimovozečimi vozički. Je pa res, da so se otroci vedno radi igrali in crtljali z menoj, pa niti nisem vedela, zakaj. Zdaj vem, da je bil omenjeni strah pravzaprav strah pred tem, da materinstva ne bi izkusila, in, seveda, strah se je razblinil, ko sem spoznala Andreja in prepoznala v njem čudovitega očeta svojih otrok.

Žarela sem kot nosečka, od trenutka, ko sem stisnila k sebi hčerkico, pa je moje življenje dobilo najlepšo dimenzijo, kar si jo kot ženska lahko zamislim. Postala sem še bolj ženstvena, še močnejša, še bolj ranljiva, srečnejša in izpolnjena. In spoznala sem, da petje ni vse, ampak je vse dati življenje naprej in vanj položiti najlepše, kar zmoreš. In to je dovolj," prizna. Operna pevka je v vsem tem času seveda tudi še vedno zelo aktivna. "Ne počivam veliko. Poučujem petje, vse do novega leta pa sem bila tudi odrsko aktivna.

Trenutno pripravljam material za novo zgoščenko, medtem ko je prva, ki sva jo posnela skupaj z Andrejem, tik pred izidom. Sama poleg opisanega ne načrtujem večjih projektov do nadaljnjega, bom pa v podporo Andreju, ki ima pred seboj še nekaj velikih festivalov kot dirigent in klarinetist. Glede na to, da bo april zdaj zdaj tu, pa se veselim tudi skorajšnje porodniške, ko se bom kot mamica lahko v celoti predala pripravam na veseli prihod najine druge hčerkice."

Napisala MIMA
Fotografije Tibor Golob, Jure Blažin
Obleka in stajling Maja Ferme
Make-up & pričeska Empera Atrizz