Tita Destovnik: Z mislijo na družbo

12. 9. 2016 | Vir: Story
Deli
Tita Destovnik: Z mislijo na družbo (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Tole je veliko več kot le gostilnica. Tole je nova priložnost. Ali pa morda začetek. V Gostilnici dela v prestolnici sva se namreč sestali z idejno vodjo projekta, ki je vrata v svet delovne sile odprl številnim tistim, ki bi nanj sicer vstopili s težavo. Tita Destovnik se namreč že vrsto let ukvarja z zaposlovanjem težje zaposljivih iz ranljivih družbenih skupin, leta 2009 pa je zaživela ideja, da bi mladim pri zaposlitvi pomagala v prav posebnem lokalu, v katerem danes mrgoli srečnih obrazov in dobre energije. 

Številni njihov način dela primerjajo s projektom, ki ga je pred leti v Angliji predstavil Jamie Oliver, kljub temu pa so s svojim načinom dela postavili mejnike za številne naslednike.

Gostilnica dela je na Poljanski ulici v Ljubljani svoja vrata odprla aprila 2011. Kot pravi vodja projekta Tita, je bil tedaj glavni namen ta, da se mladim med 17 in 25 let, ki nimajo dokončane izobrazbe, ponudi trimesečno usposabljanje za pomočnika kuharja in pomočnika natakarja.

"Od 14 ljudi, ki smo jih tedaj usposabljali, smo jih izbrali pet in jih zaposlili za eno leto," se začetkov v prijetnem lokalu, katerega so popolnoma obnovili, spominja simpatična temnolaska. Od tedaj se je v kuhinji in v šanku gostilnice zamenjalo že 19 mladih, čas pa je tudi na tem področju prinesel nekatere spremembe. "Ko smo začeli, smo se usmerili v zaposlovanja mladih iz te ranljive skupine, zdaj pa smo to malce razširili," nam je povedala Tita in dodala, da so se njihov pristop, njihove metode dela in urnik izkazali za uspešne.

"Vedeti morate, da eni ostanejo ves čas usposabljanja, eni pa po petih dneh enostavno ne pridejo več. Včasih torej do tega, da bi znali naši pripravniki narediti dobro juho, sploh ne pridemo tako zelo hitro. In navadno to niti ni cilj. Naša želja je, da mlade naučimo narediti stvari, zaradi katerih bodo bolj zaposljivi. Delodajalec se bo lažje ukvarjal z nekom, ki bo prišel na delovno mesto, ki bo točen, ki se bo znal obrniti, in to so stvari, ki jih želimo naučiti," nam je pojasnila Tita in dodala, da se jim je v petih letih dvakrat zgodilo, da so se pripravniki vrnili k njim. Sicer pa svoje dobre prakse ne skrivajo pred drugimi. Kot nam je pojasnila, številni njihov način dela primerjajo s projektom, ki ga je pred leti v Angliji predstavil Jamie Oliver, kljub temu pa so s svojim načinom dela postavili mejnike za številne njihove naslednike. "Na začetku so me ljudje vabili na številne okrogle mize, predavanja, predstavitve, zdaj pa me vabijo na delavnice, na katerih predavam o dobrih praksah. Veste, ko smo začeli z gostilnico, smo bili deležni velike podpore številnih mentorjev, njihovega znanja, ki so ga nesebično brezplačno delili, in zdi se mi super, da lahko zdaj to prenašam naprej," nam je povedala Tita, ki se s svojimi izkušnjami ne naslanja le na gostinstvo, temveč na vse s podobnimi idejami v kontekstu družbene odgovornosti.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Helena Kermelj

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave

Nova Story že v prodaji

Story 36/2016

Story 36/2016, od 01. 09. 2016