Na to jed je bil Tito povsem nor, skrivni recept je priplaval na plano in zdaj si jo lahko naredi vsek!

5. 10. 2024
Deli
Na to jed je bil Tito povsem nor, skrivni recept je priplaval na plano in zdaj si jo lahko naredi vsek! (foto: Profimedia)
Profimedia

Predsednik nekoč skupne države je veljal za velikega gurmana, ki je oboževal številne jedi.

Josip Broz Tito je bil tudi velik hedonist. Oboževal je dobro hrano, tako mesne jedi kot sladice in juhe. Ni se mogel upreti sočnemu ocvrtemu zrezku oziroma Karađorđevi šlnicli, pa tudi sladice so mu šle v slast. Posebej je bil navdušen nad sladico z orehi, čokolado in kavo.

Preberite še: Oboževala jo je cela nekdanja bivša Jugoslavija, zvezdnica pa je pred javnostjo skrivala tragedije, ki so jo doletele

Ta recept je dolgo veljal za skrivnost, zdaj pa lahko njegovo priljubljeno sladico pripravi vsak - in uživa v njej. Sestavine, ki ji boste potrebovali, so:

Biskvit:

  • 4 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 g mletih orehov
  • 5 žlic kuhane, ohlajene kave
  • 5 žlic moke
  • 1 pecilni prašek
  • 3 žlice olja

Krema:

  • 400 ml mleka
  • 200 g masla
  • 100 g stopljene čokolade
  • 10 žlic sladkorja
  • 5 žlic moke
  • 3 žlice mletih orehov
  • 2 rumenjaka
  • 1 vaniljev sladkor

Dekoracija:

  • malo naribane čokolade
  • malo mletih orehov

Priprava:

  1. Za bistkvit ločite beljake od rumenjakov. Beljakom dodajte 100 g sladkorja in vse skupaj dobro stepite v sneg. Rumenjakom dodajte 100 g sladkorja in prav tako dobro stepite.
  2. V zmes z rumenjaki dodajte kavo, orehe, moko, pecilni prašek in olje. Vse skupaj dobro premešajte in na koncu previdno vmešajte v sneg iz beljakov.
  3. Zmes prelijte v pekač in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno pol ure.
  4. Za kremo v kozico prelijte mleko ter mu dodajte moko in rumenjaka. Vse skupaj kuhajte ob stalnem mešanju, da se zmes zgosti. Pustite, da se ohladi.
  5. Stepite maslo, sladkor in vaniljev sladkor ter jim dodajte stopljeno čokolado. Vse skupaj dobro premešajte in združite z ohlajeno mlečno zmesjo.
  6. Ko je biskvit pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi, nato po njem enakomerno razporedite kremo in pustite, da se strdi.
  7. Pecivo okrasite z naribano čokolado in mletimi orehi, nato pa ga narežite na kocke in postrezite.

Dober tek!

Vir: krstarica.com

"Enolončnica dolgoživosti": TAKO pripravite jed, ki jo redno uživajo v modrih conah

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču