Predsednik nekoč skupne države je veljal za velikega gurmana, ki je oboževal številne jedi.
Josip Broz Tito je bil tudi velik hedonist. Oboževal je dobro hrano, tako mesne jedi kot sladice in juhe. Ni se mogel upreti sočnemu ocvrtemu zrezku oziroma Karađorđevi šlnicli, pa tudi sladice so mu šle v slast. Posebej je bil navdušen nad sladico z orehi, čokolado in kavo.
Preberite še: Oboževala jo je cela nekdanja bivša Jugoslavija, zvezdnica pa je pred javnostjo skrivala tragedije, ki so jo doletele
Ta recept je dolgo veljal za skrivnost, zdaj pa lahko njegovo priljubljeno sladico pripravi vsak - in uživa v njej. Sestavine, ki ji boste potrebovali, so:
Biskvit:
- 4 jajca
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 100 g mletih orehov
- 5 žlic kuhane, ohlajene kave
- 5 žlic moke
- 1 pecilni prašek
- 3 žlice olja
Krema:
- 400 ml mleka
- 200 g masla
- 100 g stopljene čokolade
- 10 žlic sladkorja
- 5 žlic moke
- 3 žlice mletih orehov
- 2 rumenjaka
- 1 vaniljev sladkor
Dekoracija:
- malo naribane čokolade
- malo mletih orehov
Priprava:
- Za bistkvit ločite beljake od rumenjakov. Beljakom dodajte 100 g sladkorja in vse skupaj dobro stepite v sneg. Rumenjakom dodajte 100 g sladkorja in prav tako dobro stepite.
- V zmes z rumenjaki dodajte kavo, orehe, moko, pecilni prašek in olje. Vse skupaj dobro premešajte in na koncu previdno vmešajte v sneg iz beljakov.
- Zmes prelijte v pekač in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno pol ure.
- Za kremo v kozico prelijte mleko ter mu dodajte moko in rumenjaka. Vse skupaj kuhajte ob stalnem mešanju, da se zmes zgosti. Pustite, da se ohladi.
- Stepite maslo, sladkor in vaniljev sladkor ter jim dodajte stopljeno čokolado. Vse skupaj dobro premešajte in združite z ohlajeno mlečno zmesjo.
- Ko je biskvit pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi, nato po njem enakomerno razporedite kremo in pustite, da se strdi.
- Pecivo okrasite z naribano čokolado in mletimi orehi, nato pa ga narežite na kocke in postrezite.
Dober tek!
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del