Tjaša Železnik o novoletnih zaobljubah

Tjaša Železnik o novoletnih zaobljubah (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Lady
21. 12. 2018

Praznični december je tu, vonj po kuhanem vinu, družba najbližjih in blišč prazničnih lučk pa so prestopili tudi vrata Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer bo v prihodnjih dneh zelo aktivna tudi simpatična Tjaša Železnik.

Igralka Tjaša Železnik, ki nastopa tudi v najnovejši predstavi Nejca Gazvode Tih vdih, se neizmerno veseli praznikov. “Praznikov se neskončno veselim. Sploh ko postaneš starš, ko vidiš veselje v otroških očeh. Naj bo ob peki piškotov, krašenju smrečice. Hkrati pa me tudi razočarajo. Tako hitro jih je konec. Nikoli ni tako magično, kot sem pričakovala, je pa res, da se vmes zagotovo zgodijo kakšna super zabava, klepeti s prijateljicami pozno v noč in luštne družinske večerje, ki vseeno odtehtajo moja pričakovanja,” prizna z nasmehom na obrazu, a opozori tudi na drugo plat prazničnega blišča.

“Po drugi strani pa ves ta blišč in občutek, da je povsod eno samo veselje … sam pa včasih le nisi tako radosten in si morda celo osamljen. Takrat postanem malce otožna. Prazniki imajo več obrazov.” Že kot majhna deklica je uživala v odvijanju daril in krašenju drevesa, njena praznična radost pa z leti ni izpuhtela. Čeprav danes praznike preživlja nekoliko drugače kot nekoč. “Mislim, da se moje dojemanje praznikov ni veliko spremenilo. Vse to veselje ob prihajajočem decembru, lučkah, kuhanem vinu in zavijanju daril. Ko sem bila majhna, smo se vedno dobivali pri stari mami, bili smo številna družina, radi smo se družili in vedno je bilo veselo. Danes stare mame več ni, a poskušamo tradicijo vzdrževati. Kljub temu ni isto,” pove Tjaša in nam zaupa, da bo božični večer preživela v družbi domačih.

December je v gledališču poln predstav in priprav, nekateri igralci pa na odrske deske stopijo tudi na silvestrovo: “Vse prehitro mine tudi zaradi kopice dela. A med prazniki smo pogosto prosti, tako lahko čas namenimo družini. Za novo leto smo sicer velikokrat tudi na odru, čeprav jaz letos ne bom. Bo pa pred novim letom pestro v gledališču. V družbi moje 'druge' družine. Menim, da smo v ansamblu zelo tesno povezani. Pri nas vlada odlično vzdušje.”

Čeprav se številni zmrdujejo nad zaobljubami, ki si jih nekateri postavljajo ob prihodu novega leta, meni, da te vendarle niso tako slabe. Nič ni narobe s tem, da se ozreš nazaj in si postaviš nove cilje za naprej. Pa bo sama tudi letos spisala kakšen seznam zaobljub? “ Jaz spišem seznam tudi pred poletjem, pa po poletju … (smeh) Teh seznamov je veliko. A kmalu se izgubijo. Poskušam se držati določenih stvari iz dneva v dan, včasih mi to uspeva zelo dobro, včasih pa niti ne,” še sklene Tjaša.

Besedilo: N. A. // Fotografije: Primož Predalič, Aleksandra Saša Prelesnik