To so znani Slovenci, ki jih je ujel omikron

To so znani Slovenci, ki jih je ujel omikron (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
13. 1. 2022

Nova različiča koronavirusa, omikron, se tudi v Sloveniji hitro širi, ne izpušča pa niti znanih Slovencev in Slovenk, ki jih je uspel okužiti.

S koronavirusno različico omikron se vse več ljudi okuži tudi v Sloveniji, saj ta različiča vse bolj izpodrinja različico delta, ki je do zdaj prevladovala.

Vse se zdi, da virus ne izbira, v zadnjem času so se okužile tudi nekatere znane Slovenke in Slovenci, med njimi pa so tudi radijska voditeljica Anja Ramšak, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa, alpska smučarka Andreja Slokar, Karin Lipovnik, ki smo jo spoznali v šovu Kmetija in vplivnica Katarina Benček.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KATARINA Benček ✈travel&style (@katarina_bencek)

Vse okužbe so se zgodile nedavno, zato bi lahko sklepali, da gre za novo različico, ki počasi tudi v Sloveniji že izpodrinja delto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Ramšak (@ramsakanja)

Na srečo pa omikron po podatkih ameriških znanstvenikov ostaja bolj "prijazna" oblika, od različic, ki smo jih poznali do zdaj. Obsežna študija ameriških znanstvenikov na skoraj 70.000 covidnih bolnikih v Kaliforniji, ki so se okužili s koronavirusno različico omikron, kaže, da omikron povzroča manj hudo obliko bolezni kot različica delta. Pomeni tudi znatno zmanjšano tveganje za hospitalizacijo in smrt ne glede na raven imunosti v populaciji, je nedavno poročala STA.

Seveda pa to še vedno pomeni, da je treba dosledno upoštevati vse ukrepe in kar čim bolj zmanjšati možnosti za okužbo, ki se lahko zgodi na vsakem koraku, saj v zadnjih dneh beležimo zares visoke številke okuženih.