Tomaš Javurek (Gostilna): Odprl bi lokal

Danijelina 17-letna hčerka 
Karin je Tomaša v družini 
dobro sprejela, med šovom 
pa je močno navijala zanj. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
28. 12. 2015

Zmagovalec četrte sezone šova Gostilna išče šefa Tomaš Javurek je svojo ljubezen v Sloveniji našel pred sedmimi leti. Z njegovo Danijelo sta si v Škofji Loki uredila domek, v enem izmed njunih najljubših lokalov pa se je na kavi sestala tudi Nova, ko je s široko odprtimi očmi prisluhnila njuni ljubezenski zgodbi in Tomaševem kulinaričnem potovanju po Evropi.

Tomaš in Danijela sta se v skupno stanovanje v Škofji Loki preselila takoj po Tomaševi vrnitvi v Slovenijo.
Simpatičen parček skupni čas najraje preživlja na izletih po Sloveniji in na sprehodih po naravi.

Čeprav še zdaj 35-letni Tomaš priznava, da ni največji ljubitelj resničnostnih šovov, nam je ob pogovoru zaupal, da se je v Gostilni na neki način osebnostno razvil.

"Mislim, da sem spremenil razmišljanje, da sem se bolj spoznal in postal bolj odprt. Prej sem bil bolj zadržan in se nisem z vsakim pogovarjal, nisem bil tako odprt do družbe, zdaj pa se mi zdi, da sem se odprl tako, da vidim, da ni nič hudega, če se lahko z vsakim pogovarjaš," nam je pojasnil Tomaš, ki mu pozornost v zadnjih dneh ne povzroča težav. "Mislim, da je pošteno do ljudi, ki so glasovali zame, da obdržim ta odnos, kot sem ga imel v Gostilni. Da se jim na tak način zahvalim in da vejo, da tudi zdaj, ko sem prišel domov, tako mislim in delam," nam je povedal zgovorni Čeh, ki si v prihodnosti želi odpreti lokal. "Če govorimo o dolgoročnih načrtih, bi si seveda želel imeti kakšno manjšo restavracijo z domačo hrano. Vse bo prišlo ob svojem času," nam je povedal Tomaš, ki je svojo kulinarično pot v Sloveniji začel v hotelu v Kamniku.

"Tam so me zaposlili kot šefa kuhinje in sem jim pomagal postaviti stvari na noge. Tik pred odhodom v Gostilno sem bil zaposlen v Zvezdi v Bistroju, kjer so me postavili za šefa kuhinje. Tudi ta lokal so odpirali na novo, zato smo skupaj postavili kuhinjo na noge, pomagal sem pri organizaciji menija ..." nam je povedal Tomaš in dodal, da se zdaj z nadrejenimi še ni utegnil sestati, da bi vedel, kdaj se vrača na delovno mesto.

Čeh in Hrvatica svojo ljubezen našla v Sloveniji

"Spoznala sva se v Sloveniji, ker sva skupaj delala v hotelu. Najprej sva postala prijatelja, ampak sva hotela videti, ali bo prijateljstvo preraslo v ljubezen ali ne," je pripoved začela Danijela, ki se je iz Hrvaške v Slovenijo preselila pred 17 leti.

"Delo v hotelu je bila moja prva služba, ampak sem hitro po tem, ko sva se spoznala, odšel na Irsko in Norveško, kjer sem delal eno leto. Tudi v tem času sva obdržala stike, se veliko slišala po telefonu ... odločala sva se o tem, ali bi Danijela s hčerko prišla k meni ali bi se jaz vrnil v Slovenijo. Odločili smo se za slednje, kjer je bilo lažje," nam je povedal Tomaš, ki je poleg omenjenih držav svoje kuharsko znanje bogatil tudi v Nemčiji, Avstraliji in na Češkem.

"Pri 15 letih sem si želel postati kuhar, vendar so mi starši to odsvetovali, ker so vedeli, kako težek poklic je. Ko sem pet let delal šolo za kuharje, sem hodil veliko pomagat v bližnje gostilne in takrat sem razumel, kaj so mi starši govorili. V resnici v tistem trenutku nisem videl svoje prihodnosti v kuhinji in hotel sem postati policist," se danes spominja Tomaš in dodaja, da so ga tisto poletje prijatelji vseeno prosili za pomoč v kuhinji, kar je bilo tudi odločilno, da se je ljubezen do hrane tudi usidrala v Tomaševo srce.

"Jaz vedno govorim, da to moje poletje še kar traja" še pove. 

Kaja Milanič

Značke: Tomaš Javurek