Tomaž Ahačič Fogl: Po težki operaciji še finančna stiska

Tomaž Ahačič Fogl: Po težki operaciji še finančna stiska (foto: Primož Predalič, Goran Antley, Helena Kermelj, Story press) Primož Predalič, Goran Antley, Helena Kermelj, Story press
Vir: Story
29. 10. 2015

Včasih se usoda kruto poigra z življenjem in tako je priljubljeni pevec Tomaž Ahačič Fogl dobil udarec ravno tja, kjer najbolj boli. Rak se je razširil in prisiljeni so mu bili odrezati jezik, grlo in bezgavke, kar pomeni, da je kariera tega velikega pevca in imitatorja končana.

Fogl ima sicer trenutno dovolj dela s tem, da se privaja na nov življenjski slog, ki bi bil velik zalogaj za vsakogar. Njemu pa je še posebej težko, saj mu je bilo z nujno operacijo odvzeto to, kar je bilo pri njem najbolj dragoceno: glas. Pa vendar je prijazno za Story odstranil tančico skrivnosti, ki se zadnje čase zgrinja nad njegovim zdravstvenim stanjem. Seveda nas je najprej zanimalo, kako se je vse to zgodilo: "Po naključju sem se z nezdravim zobom ugriznil v jezik. Pozneje je nastala majhna ranica, ki se ni in ni hotela zaceliti in je postajala pozneje večja in bolj boleča." Zanimivo je, da se je zadeva začela dogajati ravno med pripravami in snemanji izjemno priljubljene oddaje Znan obraz ima svoj glas, ki je Fogla izstrelila še višje med zvezde. S svojim velikim talentom imitacije je tako postal še bolj priljubljen in tudi po oddaji, ko so nastopi kar deževali, ni ustavil napornega tempa. "Naredil sem največjo napako in bolezen ignoriral, češ saj bo bolje. Ni se mi sanjalo, da je to začetek raka na jeziku," skrušeno prizna, obenem pa želi javno izpostavljanje svojega stanja izkoristiti tudi za plemenit namen: "Zato svetujem vsem, da ne odlašate in ne ignorirate takšnih znakov, ampak takoj stopite do svojega zdravnika!"

Ko je vendarle poiskal pomoč, je seveda po vseh preiskavah zadeva postala jasna, prav tako to, da je bolezen zelo napredovala. To pomeni, da se je razširila globoko v grlo in napadla bezgavke. "Zdravniki so mi povedali, da mi življenje visi na nitki in da je potrebna težka operacija, pri kateri mi bodo morali odstraniti grlo, jezik in bezgavke, če hočem preživeti," iskreno razloži, kako težko se je bilo sprijazniti s tako posledico operacije: "To je izguba govora in normalnega hranjenja in dihanja skozi usta. Bil sem v šoku, ampak sem se, jasno, odločil za operacijo ... Ni bilo drugega izhoda, predvsem zaradi družine in prijateljev, ki so me spodbujali in tolažili vsak dan."

Da pa bo situacija še hujša, je udarilo tudi po finančni plati. Pri svobodnjakih je namreč tako, da dobiš toliko, kolikor delaš, in v tej situaciji je za Fogla praktično nemogoče, da karkoli dela. Njegova žena ne zasluži veliko, bolezen in nega pa prav tako terjata svoj davek. "Kot večina glasbenikov sem se težko preživljal z glasbo in sem moral odpreti tudi samostojno podjetje. Poleg tega sem plačeval tudi starostni dom očetu, ki je pred kratkim preminil, tako da za prihranke ni ostalo ničesar," skrušen razloži, kako se je nenadoma sijoče življenje prelevilo v pravi boj. "Prijatelji glasbeniki mi pripravljajo dobrodelni koncert v Tržiču. Pobudnik je Domen Kuralt iz skupine Calypso, ki namesto mene koordinira vse stvari," nam zaupa pevec, ki je med drugim s pesmijo Če je to slovo v družbi Yuhubande in Katje Koren leta 2005 zmagal na Slovenski popevki. "Z ženo se iz meseca v mesec prebijava z njeno plačo, zato bodo sredstva od koncerta najbrž šla za življenjske stroške. No, del njih pa tudi za zdravljenje."

Kako je z organizacijo koncerta in ali obstaja kakšen tekoči račun, kamor lahko nakažemo pomoč, pa smo povprašali kar Domna, ki je bil zelo zaseden. "Klici kar dežujejo, od sobote dopoldan, ko sem na Facebooku ustvaril skupino, je izrazilo podporo več kot 80 glasbenikov. Res je noro," nam pove, sicer zadovoljen, da ima tudi med glasbeniki Fogl toliko prijateljev, ki so pripravljeni pomagati. "Vsekakor pa bom upošteval Foglovo željo. Pomembno mu je namreč, da bodo na prvem mestu nastopili tisti, s katerimi je sam sodeloval, prepeval, tako da sem mu obljubil, da bodo imeli prednost pri morebitnem izboru glasbenikov." Prvi koncert bo že 8. novembra, kje drugje kakor v Foglovem domačem Tržiču, in za tega se ne bojijo, da vstopnice ne bi šle za med. Drugi, večji koncert pa bo v Hali Tivoli, datum bo znan v kratkem, poleg tega pa bodo odprli tekoči račun, kamor bomo lahko nakazali sredstva, ki bodo Tomažu in njegovi družini v pomoč.

Zgodba se nadaljuje, seveda s to operacijo še ni konec zdravljenja: "Čaka me še 33 obsevanj in kemoterapije. In, jasno, ogromno kontrol pri zdravniku." Ob tem pa Tomaž še pove, da so mu družina in prijatelji v veliko oporo. Največ mu je namenjata žena in hčerka: "Obema je zelo težko, vendar mi veliko pomagata. Vsak dan pri prehranjevanju in pri vseh možnih opravilih. Predvsem pa mi dajeta ogromno moralne podpore, čeprav vem, da se tudi sami spopadata s čisto novim načinom življenja."

Veliko dilemo je imel pri tem, ali se medijsko izpostavljati ali preživljati izzive bolezni v intimnem krogu, potem pa je odločitev le padla. "Pozornost mi seveda ne paše preveč, sploh zdaj. Še sam sem dolgo razmišljal, ali bi se sploh medijsko izpostavil, vendar mi ni žal. Odziv ljudi je ogromen, vsi me podpirajo in bodrijo," pove, kako nekateri delijo z njim svoje podobne žalostne življenjske zgodbe, da bi lahko pevec iz katere tudi sam črpal moč in pozitivno energijo.

Seveda je logično zastaviti vprašanje, kaj je ob vsem skupaj najbolj zahtevno. "Najbolj težko je, ko hočem zakričati, pa ne morem. Ali pa ko hočem jesti, pa ne gre več skozi usta. Ja, to je najtežje," odkrito pove, s čim se spopada vsako jutro, ko se zbudi. Ob tem ga brazgotine niti ne motijo. Popolnoma razumljivo je, da ni bil pripravljen na kakršnokoli slikanje, si pa lahko vsi predstavljamo, da človek v takih razmerah ne more ravno postaviti videza na prvo mesto. "Shujšal sem že pred operacijo, kar 10 kilogramov. Po operaciji pa sem jih izgubil še deset," začne pripovedovati o popolnoma novem načinu prehranjevanja, s katerim se mora spopadati vsak dan. "Prehranjujem se z gastrostomo. To je cevka, ki poteka v želodec, in prek nje vbrizgavam hrano. Marsikomu se zdi kaj takšnega nepredstavljivo, vendar se nadejam, da bom čez čas lahko spravil tudi kaj skozi usta. Bo pa to vsekakor bolj tekoča hrana," pravi. Izzive, ki mu prihajajo naproti, seveda gleda s svojim gorečim optimizmom, zaradi katerega ga imajo tako radi vsi prijatelji in tisti, s katerimi je sodeloval, tudi mi pa mu želimo čimprejšnje okrevanje!

Napisala Ana Marija Mitič
Fotografije Primož Predalič, Goran Antley, Helena Kermelj, Story press

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story43/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 43/2015

Story 43/2015, od 22. 10. 2015

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri