Tomaž Ahačič - Fogl: Za njim žaluje vsa Slovenija

Tomaž Ahačič - Fogl: Za njim žaluje vsa Slovenija (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
3. 9. 2016

Glasbenika in pevca Tomaža Ahačiča -Fogla je širša javnost najbolje spoznala po izjemnih nastopih v šovu Znan obraz ima svoj glas. Kmalu po tistem smo izvedeli, da je zbolel za rakom na grlu. V ponedeljek, 29. avgusta, pa nas je pretresla vest, da je v 47. letu izgubil bitko z rakom. Tisti, ki so ga poznali in delali z njim, se ga spominjajo po preprostosti, veseljaštvu, predvsem pa po neizmernem entuziazmu, ki ga je videl v svojem delu – razveseljevanju ljudi s svojim petjem.

Tomaž je bil veliko ime v slovenskih glasbenih sferah, najbolj se ga bomo spominjali po prepevanju v zasedbi Yuhubanda, nastopu s skladbo Če zdaj odideš sama na Emi leta 2004, zlati lovoriki na Slovenski popevki leta 2005, kjer je zmagovalno skladbo Če je to slovo zapel v duetu s Katjo Koren. Širši javnosti pa je postal znan po nastopih na šovu Znan obraz ima svoj glas, kjer smo vsi spoznali, kaj Tomaž kot vokalist zmore, čeprav je bil na glasbeni sceni že celih 20 let.

Zahrbtna bolezen

Potem pa se je zgodilo leto, ki je bilo za Tomaža kot zakleto. Ko se je nekega dne med ležanjem na kavču po nesreči ugriznil v jezik, ranica ni in ni izginila. Ignoriral jo je, čeprav se ni zacelila, potem pa sta postajala požiranje in govor vse težavnejša, zatekla mu je desna stran vratu oziroma bezgavke. To je opazila tudi žena, ki ji je to dotlej skrival. Prav ona je bila tista, ki ga je prisilila, da je šel k zdravniku. Tako so Tomažu leta 2015 odkrili raka na jeziku. Po 13-urni operaciji, na dan katere je bila glasbeniku sporočena novica, da je umrl njegov oče, so mu odstranili rakavo tkivo in Tomaž je izgubil glas, jezik ter grlo. S tem mu je bila odvzeta ne le zmožnost petja, temveč tudi govora, a volje do življenja ni izgubil. Ravno nasprotno, prepričan je bil, da bo zahrbtno bolezen premagal: "Svojo žalostno zgodbo bi rad delil z vami, a ne da bi se vam zasmilil, ampak da mogoče komu rešim življenje in poskušam pomagati ...V svarilo vsem, ki mislite, da ste krojači svoje usode – rak ne izbira."

Solidarnost po odkriti bolezni

Med pevčevimi kemoterapijami so njegovi celotni družini veliko mero solidarnosti izkazali oboževalci in prijatelji. V Hali Tivoli se je namreč odvil dobrodelni koncert (po prvem v Tržiču), na katerem so za finančno pomoč zdravljenja zbrali približno 40 tisočakov. Zanj so med drugim zapeli Andrej Šifrer, Frenk Nova, skupina Kingston, Manca Špik in Rebeka Dremelj, ki je pevca s pesmijo Le za kratek čas ganila do solz. "Tudi sebe sem ganila do solz, tako da sem pesem komaj zapela do konca. Moram priznati, da je bil to najbolj čustven nastop v moji karieri, ker sem malo podoživljala tudi svojo zgodbo, ki je bila v primerjavi s Tomaževo le kaplja v morje. Tresla sem se, ne znam opisati občutkov," je takrat dejala Rebeka, ki je v preteklosti tudi sama doživela izkušnjo z rakavim obolenjem. Za najbolj ganljiv trenutek večera pa je poskrbela kar njegova hči Anja, iz mikrofona katere je odmevala priredba pesmi Naj sije v očeh.

Znani Žalujejo: Bil si veliko srce

"S svojimi imitacijami Luciana Pavarottija, Elvisa Presleyja in Eltona Johna me je 'sezuval' iz oddaje v oddajo. Prvega sodelovanja se spominjam, ko sem še vodil maturantske plese na Gorenjskem," je po oznanitvi žalostne novice svojim zvestim poslušalcem zaupal Denis Avdič, radijec in televizijski voditelj, ki je med drugim tudi vodil oddajo Znan obraz ima svoj glas, kjer je sodeloval tudi Tomaž. Vest je v ponedeljek potrdil Tomažev dobri prijatelj Domen Kuralt in z njo dodobra pretresel slovensko javnost, sožalje so mu na svojih družbenih omrežjih izrekli številni tesni prijatelji in glasbeniki, katerim se je v srca zasidral z edinstvenim pečatom, ki ga pušča za seboj. "Tvoj široki nasmeh in iskreno veselje ob vsakem najinem srečanju, klepet, v katerega sva se vedno zapletla, tvoja srčnost, poštenost, tvoj glas ...Tomaž, eno veliko srce si bil in tak ostaneš v mojem srcu. Za vedno! Tu nisi mogel več peti, tam zgoraj boš," je zapisala pevka Alenka Godec, Brigita Šuler je svoje misli strnila takole: "Pretresena nad žalostno novico. Tomaž, vedno mi je bilo v čast in neznansko veselje zapeti s tabo. Bil si velik človek. Počivaj v miru." Pevka Eva Hren je zapisala: "Dragi moj Fogl. Zdaj bo tvoje bivanje končno lahkotnejše od peresa ..." Rok Ferengja pa se ga spominja: "Danes nas je žal mnogo prezgodaj zapustil naš prijatelj - Tomaž Ahačič Fogl. Družini in bližnjim izrekamo sožalje. Nekoč se spet srečamo ... nekje ... Do takrat pa počivaj v miru, prijatelj."

Priporočamo