Tomaž Jeraj (Big Brother): Po stečaju še ob avtomobil

Tomaž se je zaradi
prevelikih dolgov odločil za osebni stečaj. (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lea
3. 2. 2016

Prejšnji teden je bil za 33-letnega nekdanjega tekmovalca oddaje Big Brother Tomaža Jeraja še posebno pester. Po tem, ko je v javnost pricurljala informacija, da naj bi se zgovorni Tomaž znašel v osebnem stečaju, so mu izpred Upravne enote Bežigrad nepridipravi odtujili avto z vso dokumentacijo, ki jo je Tomaž potreboval za stečajni postopek, ter orodjem, s katerim si služi težko prigarani kruh.

Vašim prigodam smo prejšnji teden lahko sledili na internetu. Po stečaju, kraji, najdbi ... kaj se zdaj dogaja?

(silovito kašlja) Prva zgodba je ta, da sem bolan. (smeh) Sicer pa sem glede stečaja ravno danes dobil obvestilo, da sta bila banka in delodajalec obveščena o tem, da sem v stečajnem postopku. Sklep še čakam, tako da vam ne morem povedati, koliko časa bo stečajni postopek trajal, ampak upam, da tudi to dobim v tem tednu. Sicer pa mi je cel ta stečajni postopek omogočil pravnik iz Maribora, ki dela tudi v Ljubljani.

To je prva zgodba. Kaj pa kraja avta? Kaj pa dokumenti, ki so vam jih odtujili?

Na srečo sem z dokumenti takrat že vse opravil, tako da na postopek niso vplivali. Bi jih pa rad nazaj, ker je vse tam. Od rojstnega lista do spričeval, potrdil ...

Zakaj pa ste vse hranili v avtu?

Na hitro sem se odločil, da obiščem Martina v Krškem, ker je v našem delu zdaj mrtva sezona. K Martinu sem šel z vlakom, avto je ostal v Ljubljani. V petek pa sem se hotel vrniti v Ljubljano, prav zato, ker sem imel še nekaj opravkov v povezavi s postopkom, in ko sem se vrnil na parkirišče, avta ni bilo več. Najprej sem pomislil, da ga je odpeljal pajek, vendar je na upravni enoti kamera in hitro smo se lahko prepričali, da to ni bil razlog. Že takoj ko smo potrdili sum, da je bil avto ukraden, sem vedel, da ga je vzel nekdo, ki ga je hotel prodati za staro železo.

Kako pa ste ga potem našli?

Sobota je minila brez izsledkov, zato sem se odločil, da se bom sam zapeljal na dve lokaciji, kjer bi utegnil biti avto. Ker sem pred časom vozil staro železo na ti lokaciji, sem ju že malce poznal. V tem času pa mi je nekdo pisal na Facebook in mi rekel, da je našel moj avto. Bil je prepričan, ker je v njem našel moj dokument. S policijo smo šli tja in avto zasegli. Sicer pa se je veliko ljudi odzvalo na mojo iskalno akcijo, saj sem v dnevu in pol prejel kar sto fotografij avtomobilov, vendar sem po podrobnostih vedel, da ne gre za moj avtomobil.

Storilca ste že našli?

Policija storilca še ni našla. Kamere so sicer vse posnele, vendar bi morali poznati storilca, da bi ga lahko primerjali. No, danes pa se je to spremenilo, saj sem dobil nov podatek, ampak še nisem poklical policije. Sem pa izsledil storilca in vem, kdo je. Želim si samo, da bi to rešila čim bolj mirno, da bi mi vrnil dokumente in orodje.

Kako pa veste, kdo je?

Po obvestilih ljudi, prič ... Hvalil se je okoli in povedal podatke, ki jih lahko veva samo jaz in storilec. In vse se ujema. Dokazov imam več kot preveč, samo predati jih moram policiji.

Upam, da boste vse uredili mirno. In če se za trenutek vrneva k stečaju. Ali nanj gledate kot na nov začetek?

Ne ravno nov začetek. Pomeni mi to, da se lahko dolgov, ki jih imam že nekaj časa, rešim in da lahko zaživim normalno. Z normalno plačo hočem normalno življenje. S temi pogoji pa mi kljub delu ne ostane nič. Dolgovi se samo povečujejo zaradi obresti, sodnih stroškov, ker se vse vedno obnavlja. Nisem videl možnosti, da bi svoje dolgove odplačal v naslednjih desetih letih, zato sem se odločil za to.

Kako pa zdaj gre postopek? Kdaj se vaši dolgovi zamrznejo?

To so dolgovi, kot so posojila, kazni ..., torej ves denar, ki ga nekdo od mene zahteva. Vsi, ki so od mene terjali denar, se bodo morali prijaviti kot terjatveni upniki, da bodo dobili sredstva iz stečajne mase. Ko bom potem dobil plačo na račun, bo moj račun upravljal stečajni upravitelj, ki mi bo pustil minimalni znesek za preživetje, dolžnikom pa vsaki mesec razdelil del dolga. Odločbe še nisem dobil, da bi vedel, kolikšno bo to obdobje odplačevanja. Ko to obdobje mine, pa nikomur nič več ne dolguješ.

Kaj pa potem? Kaj je prva stvar, ki bi si jo želeli kupiti?

Mislim, da ne bo veliko ostalo za varčevanje, pomembno je, da bom lahko končno zaživel kot normalen človek. Naslednjih deset let ne bom mogel dobiti posojila in tudi potem ne moreš še enkrat v stečaja. Mislim, da bi bil pravi luksuz to, da bi si lahko z otroki enkrat na leto privoščili skupni dopust, saj lahko zdaj o tem samo sanjamo.

Videli smo, da ste se prijavili tudi v nove šove. V katere vse?

To je bilo bolj za šalo. Kolikor mi je znano, nekdanji tekmovalci težko pridejo še enkrat v izbor. Ampak sem se spet prijavil v Big Brotherja pa v Survirorja, s prijateljico pa tudi v Bitko parov. Vse malce za hec. (smeh)

Značke: Tomaž Jeraj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri