Tomaž Kavčič je svoje vrhunske jedi ponudil tudi v ljudski kuhinji

Tomaž Kavčič je svoje vrhunske jedi ponudil tudi v ljudski kuhinji (foto: arhiv zavoda Pod strehco) arhiv zavoda Pod strehco
Vir: Lady
3. 3. 2017

Dan pred valentinovim je ljudsko kuhinjo Pod strehco na Zaloški cesti 42 obiskal kuharski velemojster Tomaž Kavčič, ki sicer ustvarja v svoji restavraciji dvorca Zemono. Ne gre za njegov prvi obisk, saj je prisrčno ljudsko kuhinjo Pod strehco obiskal že pred dobrim letom in gostom skuhal slastno kosilo, primorsko joto in izjemno mangovo sladico.

V slogi je moč

Zavod Pod strehco so skupaj ustanovile največje in najuglednejše humanitarne organizacije v Sloveniji – Slovenska karitas, Rdeči križ Slovenije, Zveza Lions klubov Slovenije, Distrikt 129, Zveza Rotary klubov Slovenije in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Gre za edino tovrstno usklajeno in povezano delovanje teh organizacij. Kljub temu, da delo zavoda temelji na prostovoljstvu, dnevno je vključenih več kot 20 prostovoljcev, so kot socialno podjetje ustvarili že dve delovni mesti. Imajo profesionalnega kuharja in dnevnega organizatorja dela, z novim kuharjem pa bodo še nadgradili kakovost, raznolikost in kreativnost obrokov.

Tako je kuharski mojster svetovnega slovesa poskrbel, da so kulinarični presežki, ki so običajno nedosegljivi navadnim smrtnikom, tokrat zadišali tudi v ljudski kuhinji. Goste je postregel s krušno skodelico presenečenja, za sladico pa je pripravil hrustljavo kavo. Razlog njegovega obiska je jasen, in sicer podpreti delovanje gostilnice in tako dokazati, da je ljudska kuhinja res kuhinja za prav vse ljudi. Pod strehco se srečujejo in prepletajo tako tisti, ki potrebujejo pomoč, kot tudi tisti, ki jo dajejo. Po tem sistemu solidarnosti ljudska kuhinja na Zaloški sploh deluje.

Znani Slovenci so podprli dobrodelni projekt

Kavčičev obisk ni edini obisk znanih, ki ga v gostilnici načrtujejo v bližnji prihodnosti. Svojo podporo z obiskom so za zdaj potrdili tudi znana TV-voditelja Jože Robežnik in Bernarda Žarn, standup komika Andrej Težak Tešky in Eva Virc, naša izvrstna glasbenica Alenka Godec, popularen Blaž Švab iz Modrijanov, iz Maribora pa pride na obisk Pod strehco celo štajerski slavček Damjan Murko. S temi obiski želijo Pod strehco resnično dokončno razbliniti predsodke, da so ljudske kuhinje le prostor za ljudi s socialnega roba in je postrežena hrana nižje kakovosti. To seveda ne drži. Prav nasprotno. Posebno skrb posvečajo zdravim, polnovrednim in raznolikim obrokom. Prav kmalu bodo tudi razširili svojo ponudbo, do poletja imajo v načrtu tudi prenoviti prostoren poletni vrt. In ko naslednjič zavijete k njim, ne bodite presenečeni, če boste tam zagledali koga zelo znanega.

S. Š.

Priporočamo