Tomaž Kavčič o tem, kako postati dober kuhar

Tomaž Kavčič (foto: revija Story) revija Story
Vir: Story
19. 10. 2014

Dobrovoljni Tomaž Kavčič je poklicno zapisan enemu od največjih užitkov: hrani. V Vipavski dolini na Dvorcu Zemono tako v restavraciji Pri Lojzetu ustvarja pregrešne jedi, s katerimi si je že pridobil svetovno slavo in veliko visokih priznanj.

Takoj na začetku ga moramo vprašati, od kdaj mu že 'diši' kulinarika. "Tako kot vsak otrok sem v kuhinjo prišel, ko sem bil lačen. Morda je razlika v tem, da sem tja moral, tudi kadarkoli sem želel videti mamo. Glede na okoliščine je bila kuhinja zame velikokrat dnevna soba in tudi spalnica," razloži, da se sploh ni zavedal, da je dan za dnem dobesedno živel v tem prostoru, ne zavedajoč se, da mu bo nekoč predstavljal poklic.

"Obstajali sta le dve možnosti. Da se mi kuhinja upre do konca življenja, ali me žlahtne vonjave prevzamejo in pritegnejo k stoletnemu družinskem poslu."

Strast je prerasla v poklic

In zgodilo se je slednje. Strast je prerasla v poklic in glavno dejavnost, še posebej prijetno pa je, ker lahko goste razvaja v tako romantičnem okolju, kot je Dvorec Zemono, in si deležen številnih mednarodnih obiskov, tudi protokolarne narave. Pri skrivnostih uspeha ostaja Tomaž skromen.

"Če želiš stopiti iz povprečja, si moraš najprej zares želeti biti dober. A želja vsekakor ni prepotentna misel, da boš ti že pokazal vsem, kako se to dela. Še več, sama želja ni dovolj," nadaljuje, kako je talent le majhen del poti navzgor.

"Da bi bil kuhar dober, je treba trdo delati in spoštovati vse zakonitosti poklica. Če storiš vse, kar lahko, ter se predaš kuhinji s srcem in dušo, postaneš dober kuhar," strne svoja razmišljanja o službi, ki to zares ni, saj bi bilo delavnike težko natančno opredeliti.

Imeti moraš tudi srečo!

Vsekakor je konkurenca velika in ni časa za počivanje na lastnih lovorikah: "Po logiki stopnjevanja ter poklicnega napredovanja lahko dober, talentiran kuhar postane odličen mojster le z veliko odrekanja, predvsem pa z nepopustljivo doslednostjo." Ob tem ne pozabi poudariti, da moraš seveda imeti, tako kot pri vsem, tudi naravno danost.

"Seveda moraš imeti tudi srečo, da so okoliščine, v katerih živiš in deluješ, takšne, da se tvoja kreativnost in talent razvijeta." Stopil pa je tudi v sodelovanje v obliki kuharskega dvoboja, zato nas je zanimalo, kako lahko 'izmerimo', kdo bolje kuha in kje so najbolj objektivni kazalniki tega.

"Najbolje, da recepte, ki jih z Matetom predstavljava, preizkusite sami. A če bo njegov boljši od mojega, ste krivi vi! Moji so vedno najboljši!" se še pošali.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 42/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 42/2014

Story Story 42/2014, od 09. 10. 2014